Top 5 alimente bogate in antioxidanti

Cand vine vorba de un stil de viata sanatos, antioxidantii sunt pusi la mare pret si pe buna dreptate. Fara antioxidanti organismul nostru ar fi mai putin eficient in lupta cu toxinele. 
 
Antioxidantii sunt vitamine, minerale sau nutrienti din alimente care protejeaza si repara celulele din organism impotriva deteriorarii cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi pot aparea din alimente nesanatoase, de obicei procesate, dar si din poluare, fum de tigara si diverse chimicale. Ei sunt foarte toxici pentru celule si cauzeaza probleme la care nu vrem sa ne gandim. Din fericire exista antioxidantii care ii neutralizeaza, ajutandu-ne astfel sa ne mentinem sanatosi.
 
Antioxidantii sunt foarte importanti cand vine vorba de intarirea imunitatii, incetinirea procesului de imbatranire si a proceselor degenerative. 
 
Care sunt alimentele cele mai bogate in antioxidanti?
 
1. Usturoiul
 
Usturoiul este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, iar daca arunci un ochi in orice carte de nutritie, o sa gasesti numai cuvinte de lauda la adresa lui. Pe langa faptul ca intareste imunitatea, fluidizeaza sangele, are proprietati antibacteriene si antifungice, el ajuta la cresterea nivelului de antioxidanti din organism.

 
2. Strugurii negri
 
Printre cele mai importante calitati ale strugurilor negri se numara faptul ca ei contin resveratrol si quercitina, doi antioxidanti care reduc drastic riscul de a dezvolta boli de inima. Se pare ca acesti compusi protejeaza direct muschiul inimii, mentinandu-l intr-o forma flexibila si sanatoasa. Mai mult, resveratrolul este laudat pentru calitatea lui de a fi un factor activ in procesul de prevenire a imbatranirii timpurii.
 
3. Rosiile
 
Rosiile sunt considerate unele dintre cele mai banale legume si asta pentru ca se gasesc peste tot, in orice anotimp. O calitate mai putin cunoscuta a rosiilor este ca ele contin o cantitate mare de antioxidanti, in special licopen, un carotenoid care reduce riscul aparitiei cancerului de prostata, de colon, san, plaman si pancreas. Mai multe studii au aratat ca afectiunile inimii sunt reduse destul de mult daca se consuma in mod regulat rosii naturale. 
 
 
4. Lamaile
 
Nu degeaba se spune ca un pahar de apa plata cu lamaie pe zi curata organismul de toxine, lamaile sunt un adevarat medicament cand vine vorba de curatarea organismului. Flavonoizii si fitonutrientii din lamaia galbena si din lamaia verde au puternice calitati antioxidante, anti-inflamatorii, antibiotice si anticancerigene.
 
5. Ceaiul verde
 
Nu mai este o noutate pentru nimeni ca ceaiul verde este foarte benefic organismului. El este bogat in antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire si ajuta la scaderea sanselor de dobandire a cancerului sau a problemelor de inima. O cana de ceai pe zi iti va oferi energia de care ai nevoie si iti va stimula sistemul imunitar. 
 
 
 
 
Tags:
alimente antioxidanti
imbatranire
ceai verde
usturoi
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare