Tort de mere

Dupa parerea mea nu exista toamna adevarata daca nu te-ai rasfatat, cateva zile la rand, chiar, cu bucuria de a face si de a manca tort de mere. Nimic mai potrivit in toamna asta frumoasa, lunga si bogata decat un tort de mere care aduce in casa bucuria, gustul si aroma toamnei.

   

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Sa faci tort de mere este foarte simplu. Iti trebuie o zi cu soare dulce ca mierea, rugina din frunze, transformata in scortisoara, cateva accente de amarui din cateva nuci si pofta de joaca. Dincolo de poezie iti propun o reteta speciala de tort de mere. Cel mai bun tort de mere, din cate torturi de mere au existat si vor mai exista.

Ai nevoie de vreo zece mere. Cinci galbene si dulci, cinci rosii si zemoase. Iti mai trebuie vreo sase oua, si tot atatea linguri cu zahar, trei linguri cu pesmet si trei linguri cu faina, doua lingurite de pudra de scortisoara, o cana mare de nuci, vreo 100 de grame de unt, doua linguri cu miere, o mana zdravana de stafide, vreo trei-patru linguri cu rom, o lingura de suc de lamaie si, pentru atingerea finala, 200 de grame de frisca, o lingura cu zahar pudra si alte trei lingur de zahar pentru sirop.

Un tort de mere este o poveste. O poveste care incepe cu pregatirea vasului pentru copt. Unge-l din belsug cu unt si tapeteaza-l cu o lingura zdravana de zahar pudra. Pune stafidele in rom si uita de ele vreo jumatate de ora. Taie merele bucatele, fara sa cureti coaja. Aranjeaza merele in tava, in straturi, cat mai indesate se poate. O parte din nuci, pisate in bucatele maruntele se imprastie printre mere. Scurge bine stafidele imbatate in rom si adauga-le si pe ele printre mere. Pune mierea de albine intr-un loc cald si cand este foarte subtire las-o sa curga in fir subtire peste mere. Toata constructia asta merge la cuptor pentru 30 de minute. Cuptorul trebuie sa fie bine incins, iar focul mic.

Cat stau merele la cuptor separa galbenusurile de albus. Freaca bine galbenusul cu zaharul, apoi adauga pesmetul si faina. Bate spuma albusurile, adauga in ele o lingura de suc proaspat de lamaie si restul nucilor, dupa ce le-am macinat, prin masina de nuci. Adauga si romul in care au stat stafidele si o lingurita de pudra de scortisoara. Pune spuma de albus in compozita de galbenusuri. Amesteca bine, dar incet. Rastoarna compozitia peste merele coapte si intoarce aceasta minunatie de tort de mere in cuptor pentru inca vreo 20 de minute.

Trebuie sa ai mare grija pentru ca blatul se coace foarte repede. Dar ai timp sa pregatesti un sirop de toata lauda.
Pune o cana de apa pe foc. Intr-un vas potrivit pune trei linguri de zahar sa se arda. Cand devine aramiu stinge zaharul cu apa fierbinte. Pune in sirop restul de unt si o lingurita de pudra de scortisoara.

Cand tortul este gata, trebuie rasturant imediat, inainte ca zaharul care imbraca merele sa se intareasca. Cand siropul si tortul s-au racorit bine pot insiropa tortul de mere. Lasa-l sa se raceasca bine. Serveste tortul de mere cu frisca.

Cand mananci tort de mere trebuie sa spui povesti!

PS La multi ani tuturor celor care poarta numele sfintilor Mihail si Gavril! Dulce si bun sa va fie ca un tort de mere!

 

 

Tags:
Tort de mere
mere
nuci
stafide
scortisoara
rom
frisca
retete de toamna
retete rapide
toamna
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • ionelia
    1. ionelia 26.11.2011 18:57

    este cel mai bun tort cu mere pe care l-am mancat pana acum!

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare