Uleiul de oregano: intrebuintari si beneficii pentru sanatate

Ai cumparat vreodata ulei de oregano? Recunosc ca si eu am devenit interesata destul de recent de el, dupa ce am citit ca este foarte bun pentru tratarea gripei si a racelii. Uleiul de oregano este un ulei obtinut prin distilarea frunzelor si florilor plantei de oregano, o planta din aceeasi familie cu menta. Beneficiile acestei plante sunt cunoscute inca din Antichitate, romanii si grecii folosindu-le pentru tratarea mai multor afectiuni.
 
Care sunt cele mai bune intrebuintari pentru uleiul de oregano?
 
Trateaza problemele cu sinusurile, raceala si gripa
 
Uleiul de oregano are importante proprietati antivirale, antifungale, antiinflamatorii, antimicrobiene si antibacteriene, de aceea este foarte bun in tratamentul racelii si gripei. Tot ce trebuie sa faci este sa faci inhalatii de aburi, cu un prosop pe cap, deasupra unei oale cu apa fierbinte in care ai dizolvat cateva picaturi de ulei de oregano. Acestea ajuta la curatarea sinusurilor si la ameliorarea simptomelor.
 
Ajuta la eliminarea parazitilor intestinali
 
Uleiurile volatile din oregano, thymolul si carvacrolul, inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca giardia sau alti paraziti intestinali. Amesteca putin ulei de oregano cu unt de cocos si tine sub limba acest amestec. Tine-l pentru cateva minute, apoi clateste gura bine. Repeta acest tratament de cel putin 4 ori pe zi. 
 
 
Contine antioxidanti si intareste imunitatea
 
Fitonutrientii din oregano, printre care si acidul rozmarinic, au proprietati antioxidante; un studiu foarte interesant a aratat ca un gram de oregano are proprietati antioxidante de 42 de ori mai mare decat un gram de mar, de 30 de ori mai mari decat un gram de cartof sau de 12 ori mai mari decat un gram de portocale. Antioxidantii sunt importanti pentru prevenirea cancerului si intarirea sistemului imunitar. Ca sa beneficiezi de proprietatile acestui ulei este suficient sa il tii sub limba amestecat cu un alt ulei, de cateva ori pe zi. De asemenea, el poate fi consumat amestecat cu miere, insa in cantitati foarte mici, doar cateva picaturi, nu mai mult de 7 zile consecutiv. 
 
Calmeaza durerile musculare
 
Datorita proprietatilor antiinflamatorii, uleiul de oregano ajuta la calmarea durerilor musculare sau de artrita. Amesteca-l cu un alt ulei si maseaza-te pe zonele cu probleme. 
 
Poate fi folosit ca dezinfectant pentru maini
 
Deoarece are importante proprietati anti-bacteriene, el poate fi folosit ca dezinfectant pentru maini. Amesteca putin ulei de oregano cu unt de cocos si foloseste aceasta crema de fiecare data cand ai nevoie de o dezinfectare.
 
 
Alte intrebuintarii ale uleilui de oregano sunt urmatoarele:
 
- calmeaza intepaturile de tantari si alte insecte;
 
- amestecat cu apa si pulverizat prin casa tine insectele la distanta;
 
- cateva picaturi de ulei de oregano puse in sampon, ajuta in tratamentul matretii;
 
- amestecat cu ulei de cocos, poate fi aplicat pe piele, pentru a te proteja de muscaturile de tantari;
 
- periajul cu putin ulei de oregano ajuta la indepartarea bacteriilor din gura, calmarea durerilor de dinti si improspatarea respiratiei;
 
- ajuta in tratamentul infectiilor urinare;
 
- amelioreaza infectiile respiratorii si astmul;
 
- ajuta la vindecarea negilor.
 
Cum prepari acasa ulei de oregano?
 
Amesteca o sticla de ulei de masline cu cateva legaturi de oregano proaspat. Zdrobeste frunzele, pune-le intr-un borcan incalzit in prealabil si toarna peste ele uleiul de masline. Inchide borcanul ermetic si lasa-l pe pervazul unei ferestre pentru 1-2 saptamani. Dupa 2 saptamani, pune-l pentru o luna intr-un loc intunecat si racoros. 
 
Uleiul de oregano nu este recomandat copiilor si nici femeilor insarcinate.
 
 
Sursa: mercola.com.
 
Tags:
ulei de oregano
raceala
ulei de oregano beneficii
ulei
sanatate
astm
paraziti intestinali
raceala
gripa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare