Un mar pe zi, cel mai bun medicament

Este perioada in care merele sunt proaspete, suculente, pline de toate bogatia pe care au adunat-o in pulpa lor, o vara intreaga. Sunt printre cele mai ieftine si accesibile fructe. Se gasesc usor, oriunde. Eu le prefer pe cele adevarate din piata, de la oamenii care le-au vazut crescand si le-au ingrijit ca sa ajunga rumene, galbene sau verzi, in sacosa mea.

De la unul din cei care cultiva mere am aflat ca acesta este singurul fruct, care fara niciun tratament special, este capabil sa reziste proaspat si sanatos, mai mult de cinci luni, daca este pastrat la intuneric, la o temperatura constanta, de preferat in jurul valorii de 5-6 grade Celsius. Cinci luni!

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Shine Yahoo imi face concurenta si pledeaza in favoarea unui mar pe zi. Au cinci argumente, toate mai mult decat convingatoare. 

1. Merele sunt fructe care respecta principiile slow food, in sensul ca au un raport ideal intre minerale, vitamine, fibre, proteine si glucide. Un mar are cinci grame de fibre, ceea ce reprezinta 20 la suta din cantitatea necesara zilnic unui adult. Fibrele sunt cele care confera senzatia de satiu, care determina eliminarea grasimilor in exces si cele care mentin la un nivel normal glicemia. Un mar de marime medie are circa 81 de calorii, patru grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, patru grame de fibre, 90 la suta apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Adica este perfect!

2. Alimentul ideal pentru femeile insarcinate. Copiii femeilor care au consumat multe mere in timpul sarcinii au fost mai putin susceptibili de a dezvolta astm sau probleme grave bronhopulmonare. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii din Regatul Unit. Faptul ca fructele pot proteja de plamanii adultilor este un lucru cunoscut, dar nu se stia ca efectele benefice se transfera si copiilor.

3. Scade foarte eficient colesterolul, efectul fiind concomitent determiniat de mai multe din fitonutrientii pe care marul ii contine. Pe de o parte pectina (un tip de fibre continute da mar), pe de alta polifenoli (antioxidanti foarte puternici, localizati mai ales in coaja marului), care impreuna preveni procesul chimic care determina infundarea arterelor. Foarte important, pentru a spori efectele, este sa mananci marul cu tot cu coaja, pentru ca aceasta are de doua, pana la de sase ori mai multi compusi antioxidanti, decat pulpa.

4. Previne cancerul. Iar aceasta nu este doar o afirmatie. Studii de laborator au aratat ca mai multe componente din mar reduc capacitatea celulelor canceroase de a se dezvolta. Oamenii care conuma zilnic, cel putin un mar reduce la jumatate - ceea ce este foarte mult - riscul de a dezvolta cancere oral, esofagiene, corectale, dar si la san si prostata.

5. Merele te fac inteligent. Poate ca nu vei ajunge un candidat la Nobel, dar este dovedit faptul ca merele stimuleaza productia de acetilcolina, o substanta chimica care transmite mesaje intre celulele nervoase, astfel ca merele te pot ajuta sa gandesti mai repede. In plus merele, imbunatatesc memoria, reduc sansele de a dezvolta boala Alzheimer.

Nu-i asa ca doar aceste cinci motive si merita sa mananci, macar un mar, in fiecare zi?

Tags:
Un mar pe zi
cel mai bun medicament
mere
calorii
alimentatie sanatoasa
diete pentru pierderea in greutate
colesterol
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • evicik
    1. evicik 31.01.2012 18:54

    se stiu aceste lucruri despre mere si eu le consum ... mananc cel putin 3-4 mere pe zi .Le cumpar de la piata sunt de la Batos si sunt incantata ca sunt ieftine,si accesibile pentru buzunarele noastre..

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare