Vitamina B12, vitamina energiei

Se spune ca oboseala cronica este boala secolului. Oboseala cronica si toate simptomele ascoate: lipsa de concentrare, stres, insomnie, lipsa sau excesul de apetit, nervozitate, inseamna ca ai nevoie de o pauza, de o schimbare de ritm si de ... vitamine B12, vitamina energiei.

Nivelurile scazute de vitamina B12, vitamina care se afla la baza procesului de sinteza a ADN-ul, al procesului de formare al celulelor rosii din sange si care sustine toate procesele metabolice este una din sursele de energie ale organismului. Statistica arata ca pana la 40% din oamenii au devicit de vitamina B12.
 
Lipsa de vitamina B12 produce oboseala profunda, modificari ale dispozitiei, incapacitatea de concentrare. Simptomele de deficit de vitamina B12 sunt: lipsa de energie, modific?ri neobisnuite ale dispozitiei, dificult??i de concentrare sau imposibilitatea de a-ti aminti lucruri recente, furnicaturi in maini si picioare, inflamatii. 
 
Absorbtia vitaminei B12 are loc in stomac, iar acidul gastric are ca efect blocarea absorbtiei. In cazul persoanelor care folosesc antiacide, riscul avitaminozei este crescut. la fel si persoanele cu hiperaciditate gastrica, pentru ca vitamina B12 se absorbe la un anumit nivel de pH gastric.  

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

13 vitamine fundamentale
 
Vitamina B12 se gaseste in mod natural in unele alimente - carnea de pasare, de vita, de porc si in produsele lactate. Se gasesc si in cerealele integrale, sau sunt adaugate in cereale.

Cele mai bune surse naturale de vitamina B12 sunt alimentele de origine animala. Daca este vorba despre animale care au crescut in conditii normale, in ferme, nu in regim industrial este si mai bine. Fructele de mare sunt si ele o buna sursa de vitamina B12.

Vitamina B12, vitamina vegetarienilor

O alta sursa foarte buna de vitamina B12, recomandata mai ales vegetarienilor este drojdiea nutritionala. O lingurita pe zi este sufiecienta pentru a asigura necesarul zilnic de vitamina B12, scrie doctoroz.com.

In concluzie o portie de carne sau peste gras in fiecare zi, una doua portii de lactate sunt necesare unei viati normale, pentru ca acestea furnizeaza o parte din nutrientii esentiali unei vietii normale. Toate acestea pot fi substituite, in cazul vegetarienilor, motiv pentru care alimentatia, in cazul acestora este foarte importanta.

Tags:
Vitamina B12
vitamina energiei
carne
lactare
oboseala cronica
drojdie nutritionala
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare