Vitamina B9
Vitamina B9 face parte din complexul vitaminelor B si poate fi gasita in:
- legume verzi, sparanghel, spanac
- varza, porumb, morcov, fasole verde, mazare, rosii, grau
- caise, banana, portocale
- ou
- ficat
- migdale
- lapte, branzeturi fermentate.
Rol fiziologic:
- participa activ la sinteze importante din organism, asa cum sunt cele ale acizilor nucleici si proteinelor, deci ale regenerarii celulare.
- intervine in metabolismul unor aminoacizi
- ajuta la formarea ADN-ului
- actioneaza ca un factor de crestere
- creste productia de lapte matern
- previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter
- protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala
- protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale
Deficitul de vitamina B9 determina:
• anemie megaloblastica
• slabiciune, iritabilitate, lipsa poftei de mincare, scadere ponderala, dureri de cap, leziuni ale mucoasei bucale, leziuni ale limbii
Necesarul zilnic:
- pentru adulti este de 180-200 mcg
- dublu pentru femeile gravide
- iar pentru mamele care alapteaza - 280 mcg in primele sase luni si 260 mcg in urmatoarele sase.