10 alimente care ajuta la echilibrarea hormonala
Din cauza chimicalelor din alimente si a toxinelor din mediul inconjurator, dar si a stilului de viata alert si incarcat de stres, dereglarile hormonale au devenit o problema din ce in ce mai des intalnita, mai ales in mediile urbane, unde poluarea este mult mai mare.
Dereglarile hormonale pot fi de foarte multe feluri: dereglari ale hormonilor tiroidieni, dereglari ale estrogenului sau testosteronului, dereglari ale nivelului de insulina din organism. Indiferent de care tip de dereglare hormonala suferi, este recomandat sa iti schimbi alimentatia cu una mai sanatoasa, bazata pe alimente naturale.
Simptomele dereglarilor hormonale sunt foarte variate: ingrasarea nejustificata, oboseala, libidoul scazut, depresia, insomniile, scaderile bruste in greutate, infertilitatea, starile de anxietate, irascibilitatea, stresul constant, retentia de apa, balonarea, menstruatiile abundente sau neregulate, migrenele, problemele de digestie, uscarea excesiva a pielii s.a.m.d.
Desi de multe ori, ti se pare greu sa depistezi simptomele dereglarilor hormonale si le pui pe seama altor afectiuni, este bine sa iei in calcul si aceasta varianta si sa iti schimbi stilul de viata cu unul mai sanatos.
Care sunt cele mai recomandate alimente pentru echilibrarea hormonala?
1. Semintele de chia
Semintele de chia contin omega 3 si omega 6, dar si fitoestrogeni. Acesti nutrienti sunt foarte importanti pentru reducerea inflamatiilor din organism, care, deseori, duc la dereglari hormonale. Consumul constant de aceste seminte ajuta la reglarea productiei de hormoni din organism. Cel mai simplu mod in care poti consuma aceste seminte este sa le adaugi in smoothie-uri si budinci.
2. Semintele de in
Ca si semintele de chia, semintele de in contin omega 3 si omega 6, care ajuta la reducerea inflamatiilor din organism. De asemenea, ele contin proteine, fibre, vitamina B12, magneziu, fitochimicale si acid linoleic. Diverse studii au aratat ca semintele de in si ceaiul din seminte de in amelioreaza simptomele neplacute ale menopauzei. Datorita continutului de fitoestrogeni, ceaiul de seminte de in amelioreaza dereglarile hormonale si reduc din intensitatea bufeurilor.
2. Semintele de floarea soarelui
Semintele de floara soarelui contin acid linoleic, un acid esential pentru echilibrarea hormonala. De asemenea, ele sunt o sursa buna de seleniu, important pentru sanatatea pielii, contin calciu, magneziu si cupru, minerale care ajuta la echilibrarea hormonala.
3. Semintele de susan
Semintele de susan nu au doar un gust foarte bun, ci sunt o importanta sursa de fibre, calciu si alte minerale esentiale, cu efecte benefice asupra sanatatii. In plus, contin grasimi sanatoase, fundamental necesare unei bune fuctionari a metabolismului si a sistemului endocrin. Ele reprezinta o sursa importanta de cupru si mangan, calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, zinc si triptofan.
Citeste si Cum tratezi dereglarile hormonale.
4. Spanacul
Spanacul contine multa vitamina B6, o vitamina care mentine nivelul de progesteron in limite normale. Deficienta de vitamina B6 duce la dereglari ale nivelului de progesteron la femei si afecteaza calitatea spermei la barbati.
5. Avocado
Plin de grasimi sanatoase, vitamina E, acid folic si magneziu, fructul de avocado este un aliment cu multiple beneficii pentru sanatate. El ajuta la echilibrarea hormonala, reglarea tranzitului intestinal, scaderea colesterolului si energizarea organismului.
6. Bananele
Vitaminele A, B, B6, C, acidul folic, magneziul si potasiul sunt cele mai importante calitati ale bananelor. Potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a inimii, rinichilor, sistemului nervos si a celui digestiv. Potasiul este, de asemenea, esential in mentinerea in echilibru a fluidelor din corp.
7. Fructele goji
Fructele goji sunt renumite pentru calitatile lor miraculoase pentru sanatate. Ele mentin sistemul endocrin sanatos si sunt foarte eficiente pentru cresterea libidoului. Consumul constant de fructe goji echilibreaza hormonii din organism si imbunatateste functionarea aparatului reproducator. Consuma fructele goji in ceaiuri, sucuri, iaurturi.
8. Quinoa
Quinoa contine vitamine de tip A, C, D, E, K, vitamine de tip B, dar si calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, zinc, fosfor. Acesti nutrienti energizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar. Ea mai contine flavonoide, niste antioxidanti care au proprietati anti-inflamatorii, anti-virale, anti-cancer si anti-depresie. De asemenea, ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Quinoa are un indice glicemic scazut, calitate extrem de importanta cand vine vorba de mentinerea nivelului de glucoza din sange in limite normale.
9. Semintele de canepa decorticate
Aceste seminte mai putin populare fata de alte seminte, cunt pline de acizi grasi Omega 3 si Omega 6, care scad tensiunea arteriala, ajuta in tratarea dereglarilor hormonale din organism si mentin creierul sanatos. Contin lecitina, magneziu, potasiu, fosfor, sulf, calciu, fier, mangan, zinc, sodiu, siliciu, cupru si alte cateva minerale. Deoarece au un indice glicemic foarte mic, ele sunt recomandate si in diabet.
10. Sfecla rosie
Sfecla rosie este bogata in fitonutrienti, ajuta la combaterea inflamatiilor din corp si la detoxifierea organismului. Datorita continutului mare de acid folic, ea este considerata un aliment excelent pentru fertilitatea femeilor. Zaharurile continute de sucul de sfecla, dar si de sfecla coapta sau fiarta reechilibreaza nivelul glicemiei in sange si stimuleaza, prin mecanisme naturale, activitatea pancreasului, avand in plus si o puternica actiune benefica asupra ficatului si tubului digestiv. Sucul de sfecla este un adevarat energizant pentru organism, ajuta la ameliorarea durerilor de cap si scade concentratia de hormoni ai stresului din organism.