10 alimente care cresc colesterolul
Tocmai ti-ai facut analizele si ai constatat ca ai colesterolul si trigliceridele crescute? Te intrebi cum ai reusit sa ajungi in situatia asta? Raspunsul e simplu: alimentatia grasa.
Desi nu este o afectiune ingrijoratoare, colesterolul crescut poate duce in timp la ingrosarea arterelor si la aparitia unor probleme de inima, de aceea, este nevoie de un regim alimentar pentru scaderea lui. Regimul alimentar trebuie sa includa multe verdeturi, salate, legume, fructe, cereale integrale, iaurturi, masline, branza tofu, orez, ulei de masline, paine integrala, linte, fasole, naut si branzeturi slabe. Se spune ca 2 mere consumate pe zi reusesc sa scada colesterolul cu pana la 50%.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Care sunt alimentele care duc la cresterea colesterolului?
1. Carnea grasa
Consumata in exces, carnea de vita, porc, rata si miel duce negresit la cresterea colesterolului. De asemenea, si carnea grasa de peste, pui, gaina sau curcan trebuie consumata cu moderatie si chiar evitata cand colesterolul este crescut. Incercati sa consumati carnea la gratar si sa nu va faceti un obicei din a o consuma zilnic.
2. Mezelurile si micii
Mezelurile, in special carnatii, salamul, parizerul si crenvurstii, contin o cantitate mare de grasimi si foarte putina carne slaba. Micii, de asemenea, sunt si ei bogati in grasimi si trebuie scosi complet din meniu.
3. Cascavalul, crema de branza si alte branzeturi grase
Daca ai un regim alimentar vegetarian si un colesterol crescut, branzeturile grase sunt de vina. Ele au un continut crescut de colesterol si trebuie consumate cu moderatie. Cele mai grase branzeturi sunt cascavalul, branza de burduf, crema de branza, parmezanul, branza de bivolita, capra si oaie.
4. Untul, margarina si smantana
Nu mai e o noutate pentru nimeni ca untul si smantana sunt pline de grasimi, asadar consuma-le cat mai rar si foloseste-le cat mai putin la prajituri si creme. Margarina este cea mai periculoasa dintre aceste trei alimente, deoarece este plina de grasimi trans.
5. Prajiturile si gogosile
Prajiturile contin de obicei unt, margarina si smantana. Daca obisnuim sa cumparam prajituri din comert, acestea contin si tot felul de coloranti, arome si alte chimicale, care fac mai mult rau organismului. Gogosile, de asemenea, nu sunt deloc sanatoase, dat fiind ca sunt prajite in ulei.
6. Galbenusul de ou
Un ou pe zi consumat dimineata nu o sa-ti faca rau, insa daca obisnuiesti sa mananci multe omlete si oua fierte, atunci nu te astepta sa ai colesterolul in limite normale. 6 galbenusuri de ou contin 1085 mg colesterol, o cifra foarte mare tinand cont ca in fiecare zi trebuie sa consumam nu mai mult de 300 mg colesterol.
Citeste si Ai colesterolul marit? 15 metode sa-l tii sub control.
7. Ficatul
Desi ficatul este bogat in fier, care este bun pentru sanatate, el are dezavantajul ca este bogat si in colesterol. Se pare ca ficatul este organul in care se afla concentratia cea mai mare de colesterol, asadar evita sa iti mai cumperi pate de ficat, ficat de vita sau de porc.
8. Produsele de patiserie
Produsele de patiserie contin grasimi trans care blocheaza arterele, cresc colesterolul si provoaca tot felul de neplaceri in organism. Grasimile trans sunt de fapt uleiuri partial hidrogenate care au fost corelate cu aparitia bolilor de inima, cancerului si diabetului.
9. Hamburgerii
Pe langa faptul ca sunt saraci in calitati nutritive, hamburgerii ne mai si cresc colesterolul. Majoritatea restaurantelor de tip fast-food prepara mancarea in ulei hidrogenat care este foarte daunator pentru sanatate.
10. Chipsurile
Chipsurile, pop-corn-ul preparat la microunde si alte snack-uri contin grasimi de tip trans, considerate unele dintre cele mai periculoase grasimi pentru organism. Acestea nu numai ca iti cresc colesterolul, dar iti si afecteaza ficatul.
Alte alimente pe care trebuie sa le eviti pentru a scade nivelul colesterolului rau sunt: cartofii prajiti, stridiile, caviarul, homarul, crevetii, croisantele, briosele, inghetata cremoasa, maioneza, rinichii de miel si creierul de vita.
11 Comentarii
De acord cu lista ,mai putin galbenusul care creste colesterolul bun,ceea ce e de bine nu de rau.
Doresc sa va comunic citeva date privind nivelul colsterolului pentru unele alimente masurate in mg/100 gr de fiecare produs. Datele sunt luate dintro agenda medicala engleza editata in 2013 : -creier de porc/vita : 3100/3200 -rinichi de porc/vita : 410/400 - ficat de porc/oaie : 368/323 - carne grasa de oaie/vita :173/125 carne / sunca /cotlet de porc:77/100/105 muschi de vita/oaie :65/70
continuare -moluste/calamar/creveti:454/265/154 -ou/unt/brinza: 266/260/100 -pui,porumbel: 60-90/110 -si, in final,slanina de porc (untura): 85 Sa fiti sanatosi !
multumim nicky, sunt informatii foarte utile
Am avut un prieten care minca 6 oua pe zi ! I-am spus: " Ba, e mult" ! Nu m-a ascultat si s-a dus ! A facut infarct !
La pasune, iarba e sfinta ! Totusi grija mare ca rucola (B.....P...ORCULUI) are cel mai mare colesterol !!! (vezi Cercetatorii engleJi)
Hai sa nu mai mancam nimic.....o sa fim mult mai bine....aia provoaca cancer...aia te constipa....aia te face sa te ca...i....aia asa.....nu mai mancam nimic si suntem sanatosi
dupa lista voastra ar trebui sa ne lasam de mancat
La ...PASUNE,, tata,acolo-i sanatate curata!!!
Atentie la apa, caci contine fluor ca si pasta de dinti, au astia grija de noi sa stam prin spitale si farmicii sa le bagam banii in buzunar.
De 6 saptamani urmez un program recomandat de un nutritionist. Planul consta in mese cat se poate de regulate (trei principale + doua gustari) si asigurarea a 2000 - 2100 kcal/zi. In materie de alimente nu am restrictie la carne (doar evitarea celei foarte grase) sau branzeturi, ba chiar mi-a recomandat sa mananc branzeturi cu 45% grasime si nu cele degresate, la fel si iaurtul. La 46 de ani, 1,85 m, am slabit de la 116 kg la 108 kg fara nici un efort. Secretul sta in portii (nu manca mai mult decat ai nevoie) si ceva miscare care in fapt NU TE SLABESTE dar TE TONIFIAZA si atunci totul merge bine. E bine sa ne uitam la numarul de calorii pt. fiecare aliment dar evitarea celor hiper-calorice nu este neaparat un lucru bun, corpul are nevoie iar placerea de a manca sta in gust. Si, mai ales, nu va infometati: am avut zile in care din motive obiective nu mi-am urmat linia (deplasari in interes de serviciu) si dupa doua zile in care aproape nu am mancat dar in care am simtit senzatia de foame am gasit 500 grame in plus ca greutate...