Ti-e foame desi doar ce te-ai ridicat de la masa? Ce zici daca iti spunem ca exista alimente care iti fac mai foame decat iti era inainte sa mananci. Iti dam 11 exemple de alimente de care sa te feresti.
Foamea este rezultatul mai multor interactiuni care au loc in stomac, intestine, creier, pancreas si sange, asa ca sunt foarte multe lucruri care o pot declansa. Cum alimentele bogate in fibre te fac sa te simti satula mai mult timp, asa unele alimente pline de calorii
si goale de nutrienti iti fac mai mult foame si astfel te ingrasa.
Iata cele 11 alimente care iti fac foame:
Faina alba care se foloseste la painea alba este facuta din grau foarte procesat, caruia i s-a indepartat invelisul extern, cel plin in fibre. Astfel, pentru ca nu contine nutrienti, faina alba scade nivelul de insulina si, deci, creste pofta de dulce.
Intr-un studiu realizat recent in Spania, cercetatorii au urmarit obiceiurile alimentare si greutatea a 9.000 de oameni si au descoperit ca cei care mancau doua sau multe felii de paine alba pe zi, erau cu 40% mai predispusi sa devina supraponderali sau obezi pe o perioada de cinci ani decat ceilalti.
2. Sucurile din fructe proaspete
Aceste bauturi "sanatoase" contin tot zaharul din fructele tale favorite, dar niciun pic de continut de fibre din pulpa sau piele. Asta inseamna ca atunci cand bei un pahar de fresh ti se ridica imediat nivelul de zahar din sange, apoi scade brusc. Poti in schimb sa iti faci un smoothie din tot fructul si sa adaugi si o lingurita de unt de arahide.
3. Saratele
Te-ai intrebat vreodata de ce dupa ce mananci ceva sarat, automat poftesti si ceva dulce? Chipsurile, covrigeii, alunele sarate contin carbohidrati care se digera rapid, iar nivelul glicemiei creste si scade brusc. Rezultatul este o pofta nebuna de dulce pentru ca glicemia sa se stabilizeze si corpul sa-si recapete energia.
4. Fast food
Nu e de mirare ca dupa ce mananci o portie de fast food mai ceri una. Aproape fiecare ingredient a fost creat special pentru a declansa astfel de reactii in creierul si organismul tau. Spre exemplu, grasimile trans inflameaza tractul intestinal si dau peste cap abilitatea corpului de a produce hormonii care controleaza apetitul (dopamina si serotonina). Siropul de porumb, bogat in fructoza, si gasit in condimente, chifle si deserturi, cauzeaza cresteri si caderi bruste ale glicemiei. Sarea duce la deshidratare – care are simptome similare cu foamea.
5. Alcool
Potrivit unui studiu publicat in Alcohol & Alcoholism, trei portii de alcool iti pot da peste cap nivelul de leptina, hormonul care potoleste foamea si te mentina satula, cu 30%. “Alcoolul consuma depozitele de glicogen din corp, facandu-te sa poftesti la carbohidrati cu scopul de a inlocui ce ai pierdut”, spune medicul nutritionist Sue Decotiis, citata de health.com.
6. Paste albe
Acestea vin la pachet cu aceleasi probleme ca si painea alba, numai ca ele te pot pacali mult mai usor sa mananci mai multe decat ai nevoie. O portie obisnuita ar trebui sa aiba jumatate de cana de paste fierte, numai ca multe restaurante iti pun in fata chiar si patru cani intr-o singura portie. In plus, sunt sanse foarte mari ca si sosul pe care il pui deasupra sa contina cantitati foarte mari de zahar.
Poate ca nici nu-ti faci griji cand mananci sushi, doar are peste care e atat de sanatos pentru organism, dar tine cont ca acum mananci mai mult orez decat oricand. Un singur sushi are in jur de 30 de grame de carbohidrati, ceea ce este echivalentul a trei felii de paine.
8. Indulcitori artificiali
Fie ca bei sucuri cu acid, fie ca folosesti indulcitori la cafea, rezultatul e acelasi: iti stimuleaza celulele creierului si le fac sa creada ca urmeaza sa primeasca ceva dulce, dar apoi le dezamagesc. Concluzia e ca poti pofti mai mult la dulciuri daca consumi indulcitori artificiali. Cu timpul, acest proces afecteaza centrul de control al foamei din creier.
9. Cerealele pentru copii
Pline de faina alba si de cantitati mari de zahar, aceste gustari de la micul dejun cresc nivelul zaharului din sange. Sa mananci o cantitate atat de mare de carbohidrati dimineata, cand nivelul cortizolului este foarte crescut, inseamna un atac dublu asupra metabolismului.
Un nivel mare de cortizol inseamna o abilitate scazuta de a metaboliza zaharul, ceea ce duce la depunerea acestuia sub forma de grasimi.
10. Pizza
Stii ca nu poti sa te abtii sa mananci doar o felie, iar asta se intampla deoarece combinatia de blat din faina alba, uleiuri hidrogenate, branza procesata si conservanti de la mezeluri iti dau peste cap glicemia, hormonii ce regleaza apetitul si zonele din creier care controleaza foamea. Cel mai bine este
sa faci pizza acasa, cu blat din faina integrala peste care sa presari carne slaba si multe legume. Asa te vei bucura de fibre si de proteine.