10 beneficii pentru sanatate ale consumului de fasole uscata

Desi este un aliment banal, deloc pretentios, fasolea uscata poate fi inclusa si in meniuri mai sofisticate, daca este combinata cum trebuie. De exemplu, salatele cu legume care contin si fasole fiarta, sunt mult mai satioase si pot fi transformate in feluri principale, ca parte dintr-un meniu hipocaloric in cura de slabire.
 
Datorita continutului mare de fibre, vitamine, minerale si proteine de buna calitate, fasolea uscata, indiferent daca e rosie, alba sau neagra, este considerata unul dintre cele mai sanatoase alimente. 
 
Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de fasole uscata?
 
1. Accelereaza tranzitul intestinal
 
Fasolea boabe contine o cantitate mare de fibre, necesare pentru un tranzit intestinal bun si pentru evitarea constipatiei. Ea este considerata unul dintre alimentele care contribuie la prevenirea cancerului de colon si la mentinerea sanatatii colonului.
 
2. Contine putine calorii si ajuta la slabit
 
In 150 de grame de fasole boabe fiarta avem intre 200 si 300 de calorii, in functie de soi. Acest numar de calorii este considerat foarte mic raportat la starea de satietate pe care o confera. Asadar, daca vrei sa slabesti, consuma cat mai multe ciorbe de fasole si salate cu fasole fiarta.
 
3. Previne aparitia diabetului de tip 2 
 
Este bogata in glucide “sanatoase”, motiv pentru care este recomandata in dieta diabetului de tip II, avand in plus si capacitatea de a preveni aparitia diabetului. De asemenea, diverse studii au aratat ca anumiti compusi din fasolea alba incetinesc absorbtia glucidelor in organism.
 
4. Protejeaza inima
 
Ca orice aliment vegetal, fasolea contribuie din plin la sanatatea inimii. Ea ajuta la scaderea tensiunii arteriale si previne instalarea bolilor cardiovasculare. Pentru ca e lipsita de colesterol, ea este recomandata persoanelor cu un nivel de colesterol crescut.
 
5. Este bogata in proteine de calitate
 
Pentru ca e bogata in proteine, ea nu trebuie sa lipseasca din meniul vegetarienilor. Fasolea boabe nu contine proteina completa, asa cum contine carnea, de aceea trebuie combinata cu orez. Orezul si fasolea formeaza proteina completa.
 
 
6. Contine vitamine si minerale
 
Pe langa proteine si carbohidrati, fasolea mai contine fier, seleniu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, potasiu si calciu in cantitati mici. La capitolul vitamine, fasolea boabe exceleaza in cantitatea de vitamine din grupul B. De asemenea, mai contine molibden, vitaminele C, E si K.
 
 
7. Este bogata in antioxidanti
 
Mai multe studii au aratat ca antioxidantii joaca un rol important in prevenirea distrugerii celulelor de catre radicalii liberi. Despre acest proces se banuieste ca previne mai multe tipuri de cancer si intarzie imbatranirea.
 
8. Contine acid folic
 
Acidul folic este important pentru femeile care vor sa ramana insarcinate sau sunt insarcinate, iar fasolea este unul dintre cele mai la indemana alimente care sunt bogate in aceasta substanta.
 
9. Contine fitoestrogeni
 
Mai multe studii au aratat ca femeile care consuma constant alimente care contin estrogen vegetal au un risc mai scazut de a face cancer mamar. Fasolea este considerata un aliment de baza in lupta pentru prevenirea cancerului de san la femei.
 
10. Furnizeaza energie organismului
 
Pentru ca este bogata in carbohidrati si proteine, fasolea este un aliment satios, care furnizeaza energie organismului pentru multe ore, motiv pentru care ea este frecvent recomandata in curele de slabire.
 
 
 
Tags:
fasole uscata
fasole beneficii
fasole proprietati
fasole
fasole alba
fasole slabit
fasole rosie
fasole nutrienti
fasole calorii
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare