10 Mancaruri dietetice si pline de nutrienti pe care trebuie sa le consumi vara

Ne place sezonul cald si asta pentru ca mancarea este plina de culoare, iar aromele ne incanta papilele gustative, dar oare cine stie mai bine cum sa combine alimentele specifice in moduri cat mai diverse? Este esential sa nu consumam zilnic aceleasi alimente sau mancaruri pentru ca la un moment dat organismul va avea carente nutritionale si nu te ajuta sa faci fata cu brio temperaturilor ridicate si nici sa slabesti usor. Este dificil sa facem o lista cu toate alimentele pe care le avem la dispozitie si asta pentru ca sunt mult prea multe, dar un lucru este cert. Orice ai alege contine vitamine, minerale, fibre de calitate, proteine vegetale de calitate si antioxidanti puternici gratie culorilor minunate (rosu, verde, galben, mov si portocaliu).
 
In timpul temperaturilor ridicate corpul nu suporta prea bine alte surse de incalzire, asa ca sfatul nostru este sa consumam alimentele crude in proportie de 80% ca sa castigam  mai multi nutrienti pentru organism si sa ne racorim. Iata cele mai bune idei:
 
1.Guacamole cu rosii de toate culorile si verdeata
 
Guacamole se obtine de la un avocado copt pe care il scobesti dupa ce elimini samburele, il combini cu 3-4 linguri de iaurt grecesc degresat si tai cuburi rosiile, iar verdeata se toaca. Mai poti adauga 1 lingura de ulei de masline si zeama de la o lamaie sau lime. Inainte de consum poti lasa la frigider mancarea timp de 30 de minute.
 
 
2.Humus de sfecla rosie cu verdeturi
 
Ai nevoie de 2 sfecle rosii medii pe care sa le faramitezi la blender cu jumatate de cana de iaurt grecesc degresat, zeama de lamaie si 1 lingura de ulei de masline, iar la final se decoreaza cu bucati de sfecla la grill si patrunjel proaspat tocat. Poti adauga si seminte de chia sau de dovleac.
 
 
 
3.Salata din pepene cu legume si verdeturi
 
Este cea mai fresh salata pe care o poti prepara. Ai nevoie de cuburi de pepene verde si pepene galben, frunze de salata, porumb la conserva sau porumb copt, rosii si castraveti taiati cuburi. Se decoreaza cu marar si patrunjel proaspat tocat.
 
 
4.Legume asortate la grill cu legume crude si verdeturi
 
Alege pentru grill legume precum ceapa rosie sau galbena, ciuperci champignon, vinete, dovlecei, broccoli, conopida si cartofi dulci. Se taie cuburi si se amesteca cu rosii si castraveti proaspeti, zeama de lamaie si verdeata tocata.
 
 
5.Frigaruie din legume cu piept de pasare
 
Alege piept de pui sau de curcan si combina-l cu legume la alegere. Totul se taie cuburi si se aseaza dupa bunul plac pe betisoarele din lemn. Se lasa la grill cateva minute si se serveste cu sos tzatziki.
 
 
6.Salata fresh salsa caliente
 
Daca adori mancarea mexicana, dar nu vrei sa te ingrasi, ci dimpotriva sa slabesti incearca o salata mexicana din rosii taiate cat de marunt poti, ceapa rosie maruntita, ardei gras rosu maruntit, ardei verde maruntit, ardei iute fara samburi, zeama de lamaie, 1 lingura de ulei de masline si zeama de la un lime.
 
 
7.Ceviche (peste marinat cu legume crude si verdeturi)
 
Alege cateva bucati de peste marinat fara oase cu legume proaspete tocate, verdeturi faramitate, dar evita sapui branza. In cazul in care nu-ti place pestele marinat inlocuieste-l cu somon la cuptor facut in mult sos light. 
 
 
8.Porumb fiert sau copt cu verdeturi, rosii si castraveti
Alege sa fierbi porumbul sau sa-l gatesti la cuptor sau grill daca iti place mai crocant. La final se da porumbul prin sos tzatziki cu verdeturi si ierburi sau sos salsa picante. Poti presara si putin parmezan si nu uita de garnitura din legume crude.
 
 
9.Supa crema Gazpacho
 
Profita de rosii si prepara aceasta minunata supa. Ai nevoie de rosii mari, iaurt grecesc degresat sau cu putine grasimi, 1 lingura de ulei de masline, zeama de la o lamaie, verdeturi si totul se gateste la blender. Eventual poti adauga la final putina apa daca ti-a iesit supa prea groasa si nu-ti place. Foloseste condiment curry sau boia iute ca sa accelerezi arderile. Iata ce supe fara incalzire mai poti incerca!
 
 
10.Creveti la grill cu sosuri light si verdeata
 
 
Crevetii nu se fac la tigaie, ci la grill ca sa iasa rumeniti bine, dar fara ulei.
 
 
 

 

Tags:
mancaruri pline de nutrienti
mancaruri dietetice
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare