10 obiceiuri care iti afecteaza rinichii

Afectiuni 11.05.2016 Livia Caled
Afectiunile rinichilor pot trece neobservate pentru perioade mari de timp si asta pentru ca putem sa functionam si cu ei la o capacitate mai mica. Potrivit medicilor, peste 85% din cazurile de boala cronica de rinichi sunt fara simptome. De obicei, ne gandim la sanatate atunci cand unul din organele din corp da semne ca nu mai functioneaza cum trebuie, iar atunci, s-ar putea sa fie prea tarziu. 
 
Rinichii produc hormoni, filtreaza sangele, absorb minerale, produc urina si mentin un echilibru sanatos intre aciditatea si alcalinitatea din corpul nostru. De multe ori, activitatile noastre zilnice afecteaza buna functionare a lor, de aceea ar trebui regandite.
 
Iata mai jos cateva dintre cele mai comune obiceiuri care afecteaza rinichii:
 
1. Consumul de sucuri cu zahar si dulciuri
Un studiu realizat la Universitatea Osaka a aratat ca un consum de 2 sau mai multe sucuri cu zahar pe zi creste riscul de a dezvolta boli de rinichi. De asemenea, s-a demonstrat ca reducerea cantitatii de zahar si a mancarurilor rafinate scade considerabil riscul formarii pietrelor la rinichi. 

2. O dieta cu prea multe proteine
Un alt studiu, de data asta realizat la Universitatea Harvard, a aratat ca prea multe proteine incluse in dieta pot duce la formarea de pietre la rinichi. Mai multe proteine inseamna, de fapt, mai mult efort pentru rinichi. Include in dieta ta cat mai multe alimente integrale precum legume, fructe si cereale. 
 
3. Consumul prea mare de alcool
Toxinele care se gasesc in alcool nu numai ca afecteaza ficatul, insa au un efect negativ si asupra rinichilor. Incearca sa consumi alcool cu moderatie, preferabil bere, o bautura care are un efect benefic asupra rinichilor.
 
4. Sarea in exces
Sarea este importanta pentru organism, insa nu in cantitati mari. Un consum prea mare de sare poate creste presiunea sangelui care, la randul ei, pune rinichii in dificultate. Recomandat este sa nu depasesti 5-6 grame de sare pe zi. 
 
5. Nu mergi la toaleta cand simti nevoia de a urina
Comoditatea sau situatiile nepotrivite ne fac sa amanam mersul la baie. Medicii sunt de parere ca, indiferent de situatie, trebuie sa ascultam chemarea naturii, in sens contrar, o sa ne trezim cu probleme renale.
 
6. Bei prea putina apa
Intr-adevar e greu sa consumi doi litri de apa pe zi, atat cat e necesar pentru organism sa fie hidratat si sanatos, mai ales ca suntem obisnuiti sa bem apa doar cand ne e sete. Incearca sa iti faci un obicei din a bea 6-7 pahare de apa pe zi. Cand urina are alta culoare decat galben deschis, inseamna ca nu bei suficienta apa.
 
 
7. Duci o viata sedentara
Exercitiile zilnice si miscarea scad riscul de a face pietre la rinichi, mai ales in cazul femeilor in perioada de menopoauza. Pe langa faptul ca rinichii tai vor fi mai sanatosi, miscarea iti va energiza organismul si iti va da o stare generala de bine.
 
8. Dormi prea putin si ai o stare de oboseala continua
Lipsa de somn afecteaza nu numai creierul, ci si rinichii, inima si ficatul. De asemenea, sistemul imunitar este slabit. Potrivit medicilor, in timpul noptii celulele de la nivelul rinichilor se regenereaza, iar daca nu se completeaza si se inlocuiesc celulele avariate in timpul zilei, atunci se ajunge la diverse afectiuni.
 
9. Prea multa cofeina
De fiecare data cand presiunea sangelui creste, rinichii dau si ei semne de nemultumire. Prea multa cofeina in organism tocmai asta face, creste presiunea sangelui. O cafea pe zi nu este daunatoare, insa, in timp, daca obisnuiesti sa consumi multe bauturi cu cofeina, rinichii vor avea de suferit.
 
10. Iei prea multe medicamente
Daca esti genul care pentru orice banala durere de cap fuge la cutia de medicamente pentru ibuprofen, atunci sfatul asta ti se potriveste. Toate medicamentele au si efecte adverse, asadar ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a le lua. Mai multe studii au aratat ca un consum constant de medicamente, afecteaza buna functionare a rinichilor. 
 
 
Tags:
rinichi
sanatate
rinichi sanatosi
obiceiuri daunatoare rinichi
pietre rinichi
apa
alcool
sare
obiceiuri sanatoase
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare