Grasimea in zona abdominala, pe langa faptul ca este inestetica, creste riscul de sindrom metabolic, diabet de tip 2 si predispune la probleme cu ficatul si afectiuni cardiovasculare. Chiar si persoanele care sunt slabe si au burta, pot dezvolta aceste afectiuni.
Care sunt obiceiurile care duc la acumularea de grasime in zona abdominala?
1. Consumul de prajituri, checuri, cornulete, cozonaci
Prajiturile, checurile, cozonacii si altele asemenea contin zahar si faina, o combinatie destul de nefericita cand vine vorba de pastrarea siluetei. Incearca sa iti potolesti pofta de dulce cu ciocolata neagra, miere si fructe.
2. Prea multe sucuri carbogazoase
Sucurile acidulate contin foarte mult zahar, care se depoziteaza sub forma de grasimi in special in zona abdominala. Inlocuieste sucurile cu limonade si fresh-uri. O idee buna este sa inlocuiesti sucurile cu apa.
3. Alcoolul
Un consum moderat de alcool, care sa nu depaseasca o bere sau un pahar de vin pe zi, nu face rau nimanui. Insa, daca il consumi in cantitati mai mari, atunci nu numai silueta va avea de suferit, ci si inima si ficatul.
4. Consumul de alimente care contin grasimi hidrogenate
Mai multe studii au aratat ca persoanele care consuma alimente cu grasimi hidrogenate au cu 33% mai multa grasime in zona abdominala fata de persoanele care nu consuma aceste alimente. Grasimile hidrogenate se gasesc in margarina, prajituri, biscuiti cu crema, maioneza, diverse mezeluri, sosuri de la fast-food.
5. Sedentarismul
Inactivitatea este cel mai mare risc pentru sanatate. Ea creste riscul de obezitate, inclusiv abdominala, afectiuni cardiovasculare si diabet. Studiile au aratat ca persoanele care fac exercitii fizice regulat pe o perioada de un an prezinta un risc mai scazut de a se ingrasa in zona taliei chiar daca renunta la a mai face exercitii.
6. O dieta cu prea putine proteine
Cand ai un meniu sarac in proteine, mananci mai mult si ti se face foame mai repede. Ca sa ai o senzatie de satietate mai lunga, obisnuieste-te sa mananci la fiecare masa proteine. Proteinele ti le poti procura atat din carne, cat si din naut, linte, seminte, nuci, ciuperci, humus, spanac, fructe de mare, soia, oua, branzeturi, lapte.
7. Prea mult stres
Cand suntem stresati, corpul nostru secreta un hormon numit cortizol care incepe sa ne afecteze starea de sanatate si sa predispuna la ingrasare, in special in zona taliei.
8. O dieta cu prea putine fibre
Daca obisnuiesti sa mananci paine alba, paste cu faina alba si, in general, carbohidrati rafinati, atunci tranzitul intestinal va fi incetinit si grasimea se va depune cat ai clipi, mai ales acolo unde nu ne place, pe abdomen. Pentru a scapa de burta, consuma mai multe legume, fructe, cereale integrale, seminte si paine integrala.
9. Prea putin somn
Un studiu la care au participat peste 68.000 de femei a aratat ca persoanele care dormeau in jur de 5 ore pe noapte cantareau cu cel putin 5 kilograme mai mult fata de cele care dormeau 7-8 ore. De asemenea, s-a mai aratat ca lipsa somnului influenteaza ingrasarea in zona abdominala.
10. Prea multe pateuri si mezeluri vegetale
Vegetal nu inseamna neaparat sanatos, de aceea incearca sa nu consumi prea multe pateuri si mezeluri vegetale, acestea predispun la ingrasare in zona abdominala.
Citeste si Cum scapi de burta fara sa te infometezi.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves