Una dintre cele mai comune afectiuni din zona rinichilor sunt calculii renali, adica pietrele la rinichi. Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand se inregistreaza o scadere in volumul urinei sau a unui exces de substante in urina, care conduc la formarea de pietre. Majoritatea pietrelor la rinichi contin calciu intr-o combinatie cu fosfat. Deshidratarea sau infectiile tractului urinar sunt cateva dintre cauzele care declanseaza formarea pietrelor la rinichi.
Ereditatea joaca si ea un rol esential in aparitia pietrelor la rinichi, studiile aratand ca persoanele care au in familie pe cineva care sufera de aceasta afectiune sunt predispuse si ele riscului ca la un moment dat in viata sa dezvolte pietre la rinichi. Anumite schimbari in dieta pot ajuta insa la dizolvarea pietrelor la rinichi.
1. Bea 2-3 litri de apa pe zi
Incearca sa iti faci un obicei din a bea 6-7 pahare de apa pe zi. Cand urina are alta culoare decat galben deschis, inseamna ca nu bei suficienta apa.
2. Prepara-ti ceai de papadie
Printre cele mai bune ceaiuri pentru eliminarea pietrelor la rinichi se numara ceaiul de papadie, acesta este un diuretic puternic care stimuleaza circulatia sangelui la nivelul rinichilor.
3. Consuma ceai de matase de porumb
Un alt ceai recomandat pentru afectiunile renale este ceaiul din matase de porumb. Pe langa efectul diuretic pe care il are, el ajuta si la reducerea inflamatiei.
4. Adopta o dieta cu putina sare
Sarea, desi contribuie eliminarea calciului din organism, poate conduce la retentia de apa, de aceea ea ar trebui sa fie consumata in cantitati mici. Evita alimentele procesate si incearca sa mananci cat mai natural.
Citeste si 10 obiceiuri care iti afecteaza rinichii.
5. Bea suc de afine
Afinele nu numai ca ajuta la tratarea infectiilor urinare, insa sunt foarte bune si pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Mai multe studii au aratat ca sucul de afine ajuta la reducerea cantitatii de calciu din urina. Incearca sa bei zilnic 2 pahare de suc de afine pe zi.
6. Consuma alimente bogate in magneziu
Alimentele bogate in magneziu previn formarea pietrelor la rinichi, asadar, consumand aceste alimente te vei asigura ca nu vei mai face alte pietre la rinichi pe viitor.
7. Evita cafeaua si ceaiul verde
Cofeina mareste cantitatea de calciu din urina, de aceea ar trebui sa eviti bauturile care o contin.
8. Consuma multe fructe si legume
Fructele si legumele ajuta atat la hidratarea organismului, cat si la detoxifierea lui. Daca pietrele de rinichi s-au format de la oxalatii de calciu, incearca sa eviti alimente ca spanacul, alunele, capsunile si zmeura.
9. Redu consumul de carne
Proteinele cresc riscul de formare a pietrelor la rinichi de aceea e bine sa limitezi consumul de carne. Alege carnea slaba de pasare si peste. Include in dieta alimente integrale precum legume cu frunze, fructe, cereale integrale, orez.
10. Mananca mai putin zahar
Mai multe studii au aratat ca reducerea cantitatii de zahar si a mancarurilor rafinate scade riscul formarii pietrelor la rinichi.
Citeste si Cum iti detoxifiezi rinichii in 3 zile.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves