10 retete europene de incercat in diferite tari

Este pacat sa vizitezi o tara straina si sa nu incerci mancarurile traditionale. Trebuie sa mentionez ca retetele sunt pastrate cu sfintenie, iar gustul este unul autentic, chiar daca unele retete sunt incercate si in alte colturi ale lumii. Daca te hotarasti sa vizitezi o tara europeana sau mai multe nu uita sa incerci urmatoarele specialitati gastronomice!

1.Patatnik, Bulgaria

Daca te hotarasti sa ajungi din cand in cand pe la vecinii nostri bulgari, nu uita sa incerci faimoasa placinta Patatnik. Desi este specifica Muntilor Rodopi, dar se consuma si in alte zone din Bulgaria si mai poarta denumirea de kashnitsa. Este vorba despre o placinta inedita si foarte consistenta care contine cartofi rasi, branza, carne, ceapa si menta. Partea buna este ca iti poti delecta oricand papilele gustative cu aceasta placinta, intrucat nu iti trebuie un buget prea mare sa ajungi in Bulgaria. Daca vrei si o supa pe cinste la aceasta placinta, incearca Tarator

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

2.Gulas, Ungaria

Toata lumea a auzit de gulas, dar cu siguranta nu stiati ca isi are originea din Ungaria. Este vorba despre o ciorba sau o tocanita care contine ingrediente precum carne de vita, ceapa, ardei si paprika, dar exista destul de multe variante care pot contine cartofi, chimen, usturoi si carne de porc in locul celei de vita. Cert este ca nu vei manca un gulas mai bun in alta parte decat in Ungaria.

 

3.Tiramisu, Italia

Nu cred ca mai este cineva care sa nu fi auzit de tiramisu. Este un desert celebru in toata lumea, dar nu se compara cu reteta autentica din Italia. Este practic desertul principal al italienilor si se poate spune ca este o reteta destul de noua, datand undeva prin secolul 19. Se crede ca reteta a fost inventata odata cu vizita unui rece francez la un duce din Italia, dar nu se stie sigur, intrucat nu exista documente in acest sens. Se folosesc piscoturi Savoiardi, care dateaza din secolul 19 si branza Mascarponi, care dateaza din secolul 17. In orice caz, doar in Italia vei gasi ingrediente de calitate pentru acest desert.

4.Fettuccine Alfredo, Italia

Ar fi o intrebare de baraj sa intreb cine nu adora pastele, pentru ca raspunsul ar fi unul previzibil. Desi toti bucatarii lumii incearca diverse retete de paste si chiar si noi ne jucam in bucatarie cu astfel de retete fara a avea prea multa experienta gastronomica, iata ca nu se compara nimic cu pastele Alfredo din Italia. Doar italienii stiu cum sa prepare pastele si ce sosuri inedite si combinatii autentice fac, care nu pot fi comparate cu nimic. Ei si-au facut un obicei din a combina paste cu absolut orice si este pacat sa nu incerci si tu celebrele paste, mai ales ca au o vechime de peste 100 de ani.

5.Snitel Vienez, Austria 

Ne place tuturor snitelul, dar nu s-a gandit nimeni ca isi are originile in Austria si se numeste Wiener Schnitzel, dupa numele celui care a inventat reteta. Exista o intreaga controversa in jurul snitelului. Se crede ca inventatorul s-ar fi inspirat dintr-o reteta din nordul Italiei, numita Cotoletta alla Millanese, care a fost adusa in Austria de catre un general pe nume Joseph Radetzky, dar unii spun ca reteta exista in Austria inca din secolul XVIII. Acestea fiind spuse, nu se poate sa nu incerci celebrul snitel vienez.

 

6.Bundner Nusstorte, Elvetia

Nu se poate sa mergi in Elvetia si sa nu auzi de faimoasa tarta cu nuci Bundner, care reprezinta aproape 50% din vanzarile din patiserii si cofetarii. Exista si aici o controversa legata de originea retetei. Se crede ca a fost inventata de catre un patiser pe nume Fausto Pult in anul 1926, care a prezentat in anul 1934 desertul la un targ gastronomic din Basel, numit Mustermesse, dar mai exista o varianta cum ca tarta cu nuci ar fi inspirata din tarta Fuatscha, un desert care se facea in fiecare duminica, doar ca reteta a fost imbunatatita datorita caramelului si nucilor.

7.Schwarzwalder Kirschtorte, Germania

Este vorba despre tortul Padurea Neagra, care este si el celebru in toata  lumea si asta pentru ca este delicios, dar nu te-ai fi gandit ca reteta este inspirata din portul popular al femeilor din Muntii Padurea Neagra. Stiu ca pare greu de crezut, dar cele 3-4 straturi de blat de ciocolata ar simboliza rochia lor neagra, straturile de crema alba ar fi camasa cu maneci bufante, iar ciresele de deasupra ar avea legatura cu palariile de paie cu 14 pampioane rosii, care se purtau pana femeia se casatorea, dupa care trebuia sa poarte palarie neagra. Acum poate va intrebati ce e cu carliontii de ciocolata de pe tort, dar sa stiti ca este o explicatie si aici. Ar avea legatura cu voalul negru ce acoperea ochii femeilor.

 

8.Coq Au Vin, Franta

Iata o mancare tipic frantuzeasca, eleganta, rafinata si cu arome care iti lasa gura apa, pe care trebuie sa o incerci. Desi multi ar spune ca este doar o simpla tocanita din carne de cocos, nu este chiar asa. Diferenta este facuta de pregatirea alimentelor.Daca vrei si o salata proaspata,care sa mearga perfect la aceasta mancare, alege Caesar Salad. Sa nu uitam ca francezii fac o opera de arta din orice mancare cat de simpla ar fi si nu intamplator bucataria frantuseasca este atat de apreciata in toata lumea. Este o bucatarie care exceleaza la orice capitol, fie ca este vorba de deserturi, fripturi sau ciorbe si chiar si asa francezii sunt feriti de multe probleme de sanatate. Nu esti curios sa stii cum gatessc francezii de sunt atat de sanatosi?

Eu zic ca merita sa testezi pe propria piele, preparatele lor. Ce este special la aceasta tocanita este prepararea in vin si foloseste atat carne de cocos cat si de pui, iar ierburile aromatice fac diferenta. Francezii respecta diverse reguli ce tin de mancare. Nu strica sa le afli si tu!

 

9.Pastel de nata, Portugalia

Daca vrei un desert deosebit facut din galbenusuri de ou, trebuie sa incerci Pastel de nata. Se crede ca dateaza din secolul XVIII, cand Manastirea Hiernonimitilor din parohia Santa Maria de Belem din Lisabona dispunea de foarte multe oua si le foloseau la absolut orice, fie ca era vorba de scrobitul hainelor monahale sau redarea claritatii vinului, cert este ca ramaneau cu multe galbenusuri care erau folosite apoi la deserturi.

10.Chakhokhbili, Georgia

Iata o reteta din Europa Orientala, anume din Georgia. In Romania nu sunt cunoscute retetele georgiene, dar ele sunt foarte simple si gustoase si asta gratie mirodeniilor folosite. In spatele acestei mancaruri traditionale care se prepara in orice restaurant georgian, se afla o legenda si anume ca Dumnezeu s-a impiedicat de Muntii Caucaz si i-ar fi cazut un platou mare cu bunatati si asta din cauza ca era prea obosit dupa ce a creat lumea si astfel a luat nastere bucataria georgiana. Este un deliciu, daca stai sa te gandesti ca este o tocanita care se face din carne de fazan, la care in prezent se mai jongleaza si cu carne de pui. Gustul deosebit este dat de prospetimea ingredientelor. Vei gasi rosii, sos de rosii, ierburi aromate si un sos facut nici prea moale dar nici prea gros.

 

Multe din aceste mancaruri pot fi facute de oricine, daca are in fata reteta si o respecta pas cu pas. Pana la urma nu sunt retete atat de sofisticate, iar daca nu-ti permiti sa vizitezi una din aceste tari, iti poti alege tu cate o tema gastronomica saptamanal, care sa aiba legatura cu fiecare tara. Este o placere sa gatesti acasa!

Sursa:  Foodstory.stirileprotv.ro

Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare