11 Alimente procesate, dar sanatoase recomandate in perioada postului
Perioada postului poate fi una destul de dificila daca nu ai timp sa te gandesti ce alimente sa alegi pentru ca apoi sa le gatesti propriu-zis, asa ca multe persoane apeleaza la mancarea deja gatita din magazine care se prezinta sub forma unor produse procesate. Costa putin ce-i drept si sunt destul de practice cand nu ai timp sa gatesti, dar ti-e foame si vrei sa mananci pe loc. Ei bine, nu toate produsele procesate sunt sanatoase si mentionam aici unele tipuri de soia, pateurile vegetale, unturile vegetale si altele de acest gen si asta pentru ca sunt ultra-procesate in sensul ca nu mai contin nutrientii necesari organismului. Ajungi asadar sa consumi prea mult din ele pentru ca senzatia de foame va fi aproape constanta si te vei ingrasa fara dar si poate. Din fericire, exista in magazine si alimente mai putin procesate, care contin nutrienti si sunt cat se poate de sanatoase. Iti vom dezvalui in cadrul acestui articol pe care sa le alegi fara probleme si iti vom da si idei de consum, astfel incat sa scapi de kilogramele in plus in perioada postului si sa intampini sarbatorile de iarna cu silueta dorita.
Produsele procesate mai putin sunt utile chiar si pentru cei care isi doresc un stil de viata sanatos doar ca nu au timp sa se gandeasca ce combinatii alimentare sanatoase si slab calorice sa faca pentru a anu atrage problemele de sanatate si alte kilograme in plus. Avantajul este ca pot fi consumate ca atare din conserva sau pot fi incluse in tot felul de mancaruri. Iata ce-ti sugeram:
1.Nautul la conserva
Este deja gatit, iar o conserva este de ajung pentru a prepara humusuri delicioase de casa sau tocanite si salate de cruditati. Daca vrei o supa crema de naut, poti folosi 3-4 conserve. Nautul este un aliment foarte nutritiv.
2.Tofu afumat sau nu la conserva
Este mult mai sanatos fata de produsele pe baza de soia modificata genetic, asadar il poti adauga la orice mancare fie vorba de sandvisuri, salate, tocanite. Cel afumat nici macar nu mai are nevoie de condimente si ierburi aromatice pentru ca merge consumat chiar cum il scoti din conserva. Imita foarte bine carnea si are si o consistenta mare.
3.Natto la conserva
Seamana putin cu nautul si tofu la consistenta si este foarte hranitor. Merge in special la shaorma vegetala de casa, sandvisuri si tocanite si imita foarte bine carnea.
4.Porumbul la conserva
Poti consuma 1-2 conserve pe zi si te ajuta sa cresti consistenta la orice mancare fie ca este vorba de salate de cruditati, shaorma vegetala de casa, tocanite sau supe crema.
5.Fasolea la conserva
Desi exista si fasole alba la conserva, sfatul nostru este sa consumi mai des fasole rosie sau neagra pentru ca sunt mai sarace in calorii, dar au acelasi grad mare de satietate. Poti prepara pateuri vegetale sanatoase, merg la salatele de cruditati, supe lichide sau creme, shaorma vegetala de casa, tocanite si chiar chiftele vegetale.
6.Laptele vegetal
Desi este procesat, contine nutrientii neecsari organismului. Poti alege lapte de cocos, migdale, soia, in, canepa, etc. Exista si varianta de a cumpara seminte sau migdale si de a prepara acasa lapte proaspat vegetal.
7.Rondele de orez expandat
Sunt mai indicate spre deosebire de painea alba si le poti folosi la sandivsuri si bruschete cu legume si verdeturi. Ai nevoie doar de 1-2 rondele si poti spune ca ai mancat in toata regula.
8.Legume la punga
Exista tot felul de legume la punga fie in mix-uri de legume (legume mexicane) fie legume care se prezinta singular precum pungile cu broccoli, pastai sau fasole verde, ciuperci champignon, etc. Merg gatite la aburi 2-3 minute sau la cuptor sau la tigaie fara ulei.
9.Ciuperci la conserva
Poti gasi in special ciuperci champignon care inlocuiesc cu succes carnea si sunt foarte consistente. Sunt pune pentru a prepara supe crema, chiftele, pateuri vegetale, supe lichide, tocanite sau chiar bruchete. Modurile de gatire si combinare sunt infinite.
10.Linte la conserva
Poti prepara salate, chiftele, supe si humusuri consistente, dar vegetale. Vezi aici 5 humusuri de casa din linte!
11.Mazare la conserva
Poti prepara tocanite rapide, supe crema, sosuri light si salate de cruditati. Avantajul este ca nu trebuie sa astepti sa se raceasca mazarea ca sa fie apoi adaugata la salata.
Nu uita sa scurgi bine de zeama alimentele la conserva ca sa obtii mancaruri perfecte si delicioase.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!