11 Boli pe care le poti lua din piscine daca nu esti atent

Afectiuni 19.06.2018 dietetik
In sezonul cald toata lumea adora sa-si petreasca timpul la piscina si asta pentru distractie, racorire sau arderea caloriilor prin inot. Din pacate, daca nu suntem atenti la locurile frecventate si la igiena personala ne putem trezi cu diverse afectiuni grave. Sunt parinti care isi lasa copiii nesupravegheati si ajung sa-si faca nevoile in apa sau apa este tratata prost si este imbibata in mult clor ca sa nu se observe ca este murdara.
 
Atentie! Daca apa are o culoare cat de cat placuta asta nu inseamna ca este tratata corect. Poate ascunde  bacterii, ciuperci, paraziti si diverse alte microorganisme, care oricum nu sunt vizibile ochiului liber. Cele mai sensibile persoane si predispuse la imbolnavire sunt copiii, batranii, femeile insarcinate si adultii tineri, dar cu imunitate slaba. Ai grija chiar si la apa din rauri sau lacuri.
 

Ce boli putem contacta la piscina?

 

Nu te gandi ca dupa piscina te poti alege doar cu o simpla iritatie de la clor sau o mica acnee. Sunt afectiuni mult prea grave pe care le poti face si anume:
 
1.Infectii ORL – daca iti plac scufundarile sau pur si simplu ti-a intrat apa cu clor in urechi si te mai trage si curentul nu este exclus sa faci infectii la nivelul urechilor. Durerile sunt insuportabile, poti avea si stari de greata si ti se pot umfla ganglionii limfatici, care se afla exact sub urechi. Trebuie sa mergi de urgenta la medic daca nu vrei sa-ti pierzi auzul.
 
2.Infectii oculare – clorul din apa poate irita ochii, asa ca nu este indicat sa exagerezi cu scufundarile; daca observi ca ochii se inrosesc, incep sa curga si sa te manance, este  foarte posibil sa fi facut conjunctivita. Este esential sa mergi repede la medic ca sa nu-ti pierzi vederea.
 
 
 
3.Infectii cu paraziti intestinali – in apa netratata si neschimbata de cateva zile se pot inmulti microorganismele. Sa nu uitam ca sunt copii care isi fac nevoile in apa sau la marginea piscinei, din pacate si ne putem trezi cu giardia, tenie, limbrici, oxiuri si alti paraziti comuni. Doar facand analize regulat poti afla daca ai contactat un parazit sau poti consuma regulat suplimente naturiste pentru cresterea imunitatii si curatarea intestinelor de paraziti. Nu-ti trebuie neaparat prescriptie medicala in acest sens, pentru ca o faci pentru precautie.
 
4.Infectii genitale – de la umezeala si microorganismele din apa poti contacta diverse ciuperci genitale si chiar boli cu transmitere sexuala. Este bine sa ai o igiena impecabila si sa ai grija la epilatul din zona intima. Incearca sa consumi alimente bogate in probiotice ca sa-ti protejezi flora si sa-ti cresti imunitatea.
 
5. Infectii digestive – apa contaminata cu bacterii si paraziti iti poate aduce infectii digestive, care se manifesta prin greata, ameteala, diaree sau indigestii. Cea mai comuna infectie este cea cu E. Coli. Ai grija sa ai o alimentatie sanatoasa si light ca sa nu creezi mediu favorabil pentru infectii si consuma mult usturoi sau mujdei sau sirop de hrean.
 
6.Afectiuni cutanate – ziceam anterior de ciuperci si bacterii, care impreuna cu clorul ce sensibileaza pielea este mai usor sa patrunda in tesuturi. Este bine sa ai grija la epilat, sa folosesti protectie solara mare ca sa nu te alegi cu arsuri solare si sa faci dusuri dese la piscina cu geluri de dus hranitoare si din ingrediente naturale.
 
7.Negi – toata lumea pune mana pe marginile piscinei, scara, bare, trepte si este usor sa contactezi microbii care duc la aparitia negilor. Acestia trebuie criogenati imediat cu laser sau foloseste pentru inceput unguente specifice.
 
 
8.Furuncule pline cu puroi – apa netratata este mediu propice pentru a contacta infectii subcutanate. Furunculele sunt cele mai intalnite, sunt foarte dureroase si trebuie sa mergi imediat la dermatolog sa-ti scoata infectia si sa distrugi infectia cu stafilococul auriu. Din pacate, daca nu sunt tratate corespunzator pot lasa semne vizibile si chiar gropite in piele.
 
9.Ulceratii sau granulom – desi apare mai rar dupa piscina, asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai grija la igiena pielii si la incaltaminte. Evita  pe cat poti sa atingi obiecte atinse de multe persoane.
 
10.Pitiriazis – daca observi pete cafenii in zona trunchiului poti ghici despre ce poatre fi vorba; iti pot da impresia ca poate este o intoxicatie a ficatului, dar nu este asa. Ai grija sa nu inghiti apa din piscina si fa dusuri dese.
 
11.Ciuperca sau micoza la picioare si unghii – ai grija sa nu mergi fara incaltaminte nici macar la dus si nici pe langa piscina; greu mai scapi de ciuperca si ii poti infecta si pe altii.
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
piscine
boli din piscine
boli
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare