S-ar crede ca doar proteinele animale sunt satioase, dar tindem sa le consumam prea des si chiar in cantitati mari. Evident ca organismul nostru are nevoie si de carne, dar ce-i prea mult strica. Nutritionistii si medicii recomanda consumul de carne doar de 2-3 ori pe saptamana si atunci in combinatii alimentare sanatoase si simple fie ca esti la dieta sau pur si simplu urmaresti un stil de viata sanatos. Sigur te intrebi acum ce poti consuma in zilele ramase din saptamana pentru satietate. Cert este ca nu doar salatele se pot consuma cu toate ca si ele pot fi destul de consistente si satioase daca iti alegi cu grija ingredientele. Ei bine, afla ca exista si alte proteine satioase in afara de carne, branza sau oua, doar ca au mai putine calorii. In plus, poate pare incredibil sau nu, dar exista proteine vegetale care contin chiar mai multe proteine decat carnea. Ti le vom dezvalui pe toate in cadrul acestui articol! Vei putea sa le consumi oricand si in diverse combinatii alimentare, vei slabi si va fi mult mai usor sa-ti mentii greutatea dorita atat timp cat doresti.
Cu ce te ajuta proteinele vegetale? Ei bine, confera repede senzatia de satietate si asta cu un aport scazut de calorii, nu vei simti nevoia sa mananci des, ceea ce favorizeaza slabirea si aduci organismului o varietate de nutrienti precum vitamine, minerale, antioxidanti, fitonutrienti, fibre digestive de calitate, etc.
Lista cu alimente vegetale cu mai multe proteine decat carnea
Daca nu ne crezi pe cuvant poti testa si te vei convinge de cele spuse anterior. Iata ce poti alege:
1.Broccoli
Majoritatea persoanelor evita broccolii incat ai impresia ca este o leguma cu un gust deloc placut, care cel mult se da copiilor in primele luni de viata. Secretul este sa consumi broccolii cruzi sau gatiti 1-2 minute la aburi si sa adaugi cat mai multe mirodenii, ierburi aromatice si ulei de masline, dar si usturoi. O cana are 4,28 grame de proteine.
2.Edamame
Daca iubesti mancarea asiatica clasica, variaza si cu edamame. Merg in orice combinatii si sunt foarte gustoase cu usturoi si parmezan. O cana de edamame contine 18, 46 grame de proteine.
3.Lintea
Este ideala pentru a creste satietatea salatelor si poti testa multe retete libaneze care au de regula foarte mult patrunjel, mirodenii si iebruri aromatice. O cana de linte contine 17, 86 grame de proteine. Se gateste in doar 15 minute!
4.Naut
Este specific zonei mediteraneene unde speranta la viata este cea mai mare. Doar o cana de naut contine 14, 53 grame de proteine. Merge in orice combinatie alimentara, se gateste rapid sau il poti cumpara la conserva gata gatit.
5.Fasolea
Exista multe soiuri de fasole pe care le poti incerca. Exista si fasole asiatica, dar poti incerca si fasolea alba, rosie si neagra. Ultimele doua tipuri de fasole au cele mai putine calorii, dar foarte multe proteine, respectiv
11-14 grame la o cana. Vezi
aici 6 salate geniale cu fasole.
6.Mazarea
O cana de mazare contine 8,58 grame si sunt versatile in bucatarie.
7.Quinoa
O cana contine 8,14 grame de proteine si se gateste in 15 minute. Poti face burgeri, chiftele, salate, tocanite, etc.
8.Orez salbatic
O cana de orez are 6,57 grame de proteine, dar nu trebuie combinat cu carbohidrati sau proteine animale.
9.Migdale
O mana de migdale contine 5, 94 grame de proteine.
10. Varza de Bruxelles
Merge de minune la salate si gatita la grill, iar o cana contine 5,64 grame de proteine.
11.Seminte de chia
Contine toti nutrienti necesari organismului, oar cateva linguri contin 4,69 grame de proteine.
12.Porumb
Il poti gati acasa sau il poti cumpara la conserve. Schimba gustul oricarei mancaruri si creste savoarea. O cana contine 4,68 grame de proteine.
13.Cartofii
Doar un singur cartof contine 4, 55 grame de proteine. Nu se consuma cu alti carbohidrati, leguminoase si proteine animale.
14.Sparanghel
I se mai spune si “mancarea regilor” si o cana contine 4,32 grame de proteine.
15. Avocado
Desi nu este o leguma, ci un fruct, contine acizi grasi sanatosi ca si pestele si fructele de mare, dar si 4,02 grame de proteine numai per avocado.
Spre deosebire de carne, branza si oua, produsele vegetale pot fi gatite si consumate in tot felul de combinatii fara a creste aportul caloric.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!