Mancarica de cartofi este cea mai simpla si la indemana mancare atunci cand iti este foame si nu stii ce sa mai gatesti. De asemenea, este cea mai comuna mancare in randul celor care tin post si duc lipsa de imaginatie. Oricat de mult ne-ar placea mancarica de cartofi, trebuie sa stim ca nu flateaza prea mult silueta, mai ales daca abuzam de ea si ma indoiesc ca fiecare dintre noi foloseste strict cartofi dulci, care contin un numar mult mai mic de calorii si flateaza silueta. Internetul abunda de diverse retete sanatoase si accesibile, care nu prezinta grad mare de dificultate. Pana si cea mai nepriceputa gospodina ar putea gati cateva tipuri interesante de mancarica. Haideti sa dam frau liber imaginatiei si sa realizam mancarica din diverse legume, mirodenii si ierburi aromatice. Putem folosi chiar si diverse sosuri atata timp cat sunt light si nu afecteaza silueta.
Astazi ne vom inspira tot din bucataria vegana pentru ca abunda de culori si arome. Nu mai zic ca principiile alimentare sunt si printre cele mai sanatoase, deci vom reusi sa slabim cateva kilograme bune daca tot este primavara. Pana la vara vom ajunge la silueta mult visata intr-un mod sanatos. Mai jos vei gasi 3 idei de mancarica in stil vegan:
1.Mancarica de morcovi cu avocado
Pare o mancarica banala, dar reteta nu contine doar morcovi. Este actualizata si este chiar mai delicioasa. Iata ce ingrediente iti trebuie:
- 6-7 morcovi mari, taiati cuburi sau ii poti toca marunt (depinde cum iti place)
- 1 avocado mare taiat cuburi (samburele se scoate)
- 1 grapefruit rosu si mic taiat felii
- 2 linguri de ulei de masline, migdale sau cocos
- 1 cana de baby spanac tocat
- 3-4 catei de usturoi taiati marunt
- 1 lingura de condiment curry
- 1 lingura de sirop de artar – optional ( va da un gust si mai deosebit)
- Ierburi aromatice dupa gust (patrunjel, marar, busuioc, cimbru, cuisoare, etc)
- 1 cana de suc de rosii
Legumele si fructele se taie si se calesc intr-o tigaie termorezistenta timp de 15 minute. La final se poate servi ca atare sau cu pita din tarate de ovaz in loc de paine simpla.
2.Mancarica de naut cu vinete si verdeata
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Iata un mix interesant de legume, care au un grad mare de satietate gratie proteinelor vegetale de calitate. Nautul este ingredientul de baza si desi nu este foarte utilizat de noi, poate inlocui cu succes cartofii cand vine vorba de mancarica. Iata ce ingrediente iti trebuie:
- 300-400 grame de naut decongelat si apoi fiert (vei gasi in supermarketuri naut la conserva, dar ai grija sa nu contina zahar, sare si chimicale)
- 1 vanata mare si taiata rondele
- 1 ceapa taiata marunt
- 2-3 rosii medii sau poti folosi mai multe rosii cherry (depinde cum preferi)
- 3-4 catei de usturoi tocati
- 1-2 linguri de ulei de masline
- 1-2 legaturi de patrunjel tocat
- 1 lingura de curry
- Sare si piper dupa gust
- Sos de soia sau sos de rosii
Incepe prin a cali vinetele cu ceapa, usturoi, ulei si sos de tomate si lasa cam 15 minute. Apoi poti adauga si nautul fiert in prealabil si condimentele si mai lasa pe foc 3-4 minute. La final se adauga patrunjelul si condimente dupa gust.
3.Mancarica de ciuperci cu hrisca si verdeturi
Hrisca este sanatoasa, accesibila si foarte satioasa. Impsoibil sa nu ne placa, mai ales in perioada postului. Daca veganii adora aceasta reteta, in mod cert te va impresiona si pe tine. Ingredientele necesare sunt:
- 1 cana de hrisca
- 1 kilogram de ciuperci albe
- 2 cepe albe taiate marunt
- 2 linguri de ulei de masline
- Putina sare kocher
- Ierburi aromatice (patrunjel, marar, rozmarin, cimbru, busuioc, etc)
- Alte condimente dupa preferinte
- Sos de tomate cu bucati de rosii
Incepem prin a fierbe hrisca timp de 40 de minute. Intre timp ne ocupam sa calim si ciupercile intr-o tigaie pentru cateva minute impreuna cu ceapa, condimente si ierburi uscate sau proaspete. Pasul urmator este sa adaugam si hrisca peste ciuperci si sa amestecam pana se intrepatrund aromele. Nu uita sa adaugi si sosul de tomate cu resturi de rosii pentru aroma finala.
Aceste retete se fac destul de rapid. Nu ar trebui sa-ti ia mai mult de 40-50 de minute.