3 motive ca sa nu dormi cu telefonul in pat
De cate ori nu ai adormit in timp ce aruncai un ochi pe Facebook ca sa vezi ce mai posteaza prietenii tai la miezul noptii? Afla ca nu putini dintre noi au acest obicei. 44% dintre posesorii de telefoane mobile, dorm cu telefonul in sau langa pat, de teama sa nu piarda apeluri sau mesaje importante. Obiceiul acesta insa nu face altceva decat sa te streseze si sa iti afecteze sanatatea.
1. Daca dormi cu telefonul in pat, risti sa dai foc pernei
Se intampla rar, dar uneori apar tot felul de accidente de genul asta. Este cazul unui american care s-a trezit in mijlocul noptii cu telefonul topit din cauza unui scurt-circuit facut la baterie din cauza supraincalzirii. Telefonul era tinut sub perna. In concluzie, in loc sa dormi cu telefonul in pat, pune-l macar pe noptiera, unde nu exista un risc de supraincalzire si nici nu iti vei murdari asternuturile daca bateria se strica si se topeste.
Afla care e boala posesorilor de telefoane mobile.
2. Daca dormi cu telefonul in pat, sunt sanse mici sa adormi rapid
Regula se aplica petnru toate gadgeturile, dar si pentru banalul televizor. Ecranul telefonului, al tabletei sau al plasmei dau asa numita lumina albastra, despre care cercetatorii spun ca inhiba hormonul somnului, melatonina si intrerupe ritmul somn-stare de trezire.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Cauza ar putea fi legata de faptul ca lumina albastra de la ecran seamana foarte mult cu lumina zilei si astfel ii transmite organismului ca nu e timpul pentru somn. Ca sa adormi la timp e bine sa stingi toate electronicele cu 2 ore inainte de ora de culcare propriu zisa si sa nu dormi cu ele in camera.
3. Risc de cancer
Nu exista nicio cercetare care sa demonstreze, negru pe alb, ca folosirea telefonului in exces cauzeaza cancer. In general, se spune ca telefoanele genereaza doze mici de radiatii electromagnetice, emise de altfel si de cuptoarele cu microunde.
Totusi, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat in 2011 cu privire la potentialul pericol al folosirii in exces a telefoanelor mobile, cu efecte in special la copii, al caror scalp si craniu este mai subtire decat al adultilor si sunt mai expusi la radiatii.
Daca te sperie acest aspect, nu iti ramane decat sa tii telefonul departe de ureche, sa vorbesti la casti sau sa il folosesti cat mai putin posibil si sa nu dormi cu el langa pat.