Sanatatea ficatului este afectata de stres, oboseala, poluare, medicamente, alcool in exces, obezitate si, mai ales, de alimentatia haotica, bogata in grasimi procesate, dulciuri si chimicale. Pentru a avea un ficat sanatos, este important sa consumi multe verdeturi, apa si alimente bogate in fibre, acestea il ajuta sa se curete de toxine si sa isi indeplineasca cat mai bine rolurile pe care le are in organism. Ficatul poate fi asemuit foarte usor cu un sistem de filtrare si purificare, cand se imbolnaveste toxinele raman in organism, ducand la tot felul de dezechilibre.
In momentul in care apar probleme la nivelul ficatului, se pot instala tot felul de simptome, cele mai comune fiind ingalbenirea pielii si ochilor, durerile de cap, problemele de digestie, pierderea nejustificata in greutate, oboseala, anxietatea si depresia, scaunele inchise la culoare. Deoarece aceste simptome pot fi usor confundate cu cele ale altor afectiuni, problemele de ficat sunt greu de depistat fara analize.
Cum iti mentii sanatatea ficatului? Este simplu: consuma salate verzi, grapefruit si portocale, usturoi, afine, sfecla rosie, lamai, morcovi, avocado, cereale integrale, nuci, telina, legume crucifere, evita alimentele procesate si alcoolul in exces, odihneste-te suficient si fa miscare.
Azi iti recomandam 3 salate care ajuta ficatul sa se detoxifieze si sa isi reintre in forma:
1. Salata cu sfecla rosie si quinoa
Ingrediente:
- 4 radacini de sfecla rosie, fierte;
- o jumatate de cana de quinoa;
- o ceasca fasole verde fiarta;
- 2 lingurite de seminte de susan;
- 2 maini de spanac sau rucola;
- un avocado taiat cubulete;
- 1 morcov taiat si el felii.
Dressing:
- 3 linguri de ulei de masline;
- 2 linguri de suc de lime sau lamaie;
- o jumatate de lingurita de mustar de Dijon;
- 2 lingurite de otet de mere.
Fierbe quinoa ca pe orez. Amesteca toate ingredientele pentru dressing intr-un pahar. Pune sfecla, quinoa, semintele, spanacul, morcovul, fasolea verde si fructul de avocado intr-un vas si amesteca-le cu dressingul. Adauga sare si suc de lamaie daca mai e nevoie.
2. Salata cu varza, avocado si spanac
Ingrediente:
- un sfert de varza rosie;
- un sfert de varza alba;
- un morcov tocat mic;
- o cana de broccoli preparat la aburi;
- o cana de spanac;
- cateva nuci;
- 2 cepe verzi;
- un sfert de avocado;
- o jumatate de legatura de patrunjel;
- o jumatate de para taiata feliute;
- o lingurita seminte de in;
- o lingurita seminte de floarea soarelui.
Dressing:
- o lingurita turmericl
- 2 linguri otet de mere;
- o lingurita tahini;
- o lingura mustar Dijon;
- o lingurita miere;
- sucul de la o lamaie;
- putina sare.
Toaca ingredientele si adauga dressingul.
3. Salata cu broccoli, migdale si varza kale
Ingrediente:
- o cana de buchetele de broccoli;
- o jumatate de conopida tocata mic;
- varza kale;
- o legatura patrunjel;
- 2-3 morcovi;
- o ceasca de migdale;
- o lingurita seminte de mac;
- o lingura fructe uscate (merisor, coacaze).
Dressing:
- o bucatica de ghimbir dat pe razatoare;
- o jumatate de lingurita de oregano uscat;
- sucul de la o lamaie;
- 2 linguri ulei masline;
- o lingurita de miere.
Pune migdalele la hidratat pentru vreo 2-3 ore. Toaca ingredientele si amesteca-le cu dressingul. Adauga suc de lamaie daca mai este cazul.
Pofta buna!