Te preocupa sanatatea ta si vrei sa ai o viata cat mai lunga si ferita de boli? Studiile realizate pe obiceiurile alimentare ale celor mai longevivi oameni de pe planeta au ajuns la o singura concluzie: ca sa traiesti mult, trebuie sa mananci mai putin. Cu cat introduci mai putina mancare in organism, cu atat el o sa aiba mai putin de lucru, o sa fie mai relaxat si o sa fie mai putin expus la toxinele din alimente. Un exemplu clar in acest sens sunt japonezii, considerati cea mai sanatoasa populatie de pe planeta, si asta pentru ca mananca portii mici, beau mult ceai verde, consuma orez si peste. Asadar, ca sa traiesti mult, o regula importanta este sa nu te ridici cu stomacul plin de la masa. Cu toate astea, e greu sa te ridici de la masa cand inca nu simti senzatia de satietate si mancarurile de pe masa sunt asa apetisante.
Ce e de facut? Consuma alimente care iti dau rapid o senzatie de satietate, alege alimente naturale, evita produsele pline de grasimi trans si dulciurile.
Care sunt cele mai importante schimbari de dieta care te ajuta sa iti prelungesti viata?
1. Inlocuieste dulciurile cu fructele si legumele
Zaharul in exces duce la imbatranirea prematura a pielii si a organelor din corp. Alte probleme pe care le poate aduce consumul in exces de zahar sunt ingrasarea peste masura, problemele cu inima si diverse tipuri de cancer. Fructele si legumele, desi contin si ele zaharuri, sunt pline de fibre care accelereaza digestia, dar si de vitamine si minerale importante pentru organism. Un studiu publicat in American Journal of Epidemiology a aratat ca 569 de grame de legume si fructe pe zi scad riscul mortalitatii cu 10%, in comparatie cu un consum de mai putin de 249 de grame pe zi. Practic, cu fiecare 200 de grame de fructe si legume pe zi pe care le consumi in plus, riscul de mortalitate scade cu 6 procente.
2. Imprieteneste-te cu salatele verzi si uleiul de masline
Verdeturile sunt o adevarata doza de sanatate si tinerete pe care i-o oferi organismului tau. Pe langa vitaminele si mineralele pe care le contin, ele sunt pline de antioxidanti, ajuta la subtierea sangelui si, implicit, la scaderea tensiunii arteriale. Uleiul de masline scade nivelul colesterolului, protejeaza organismul de cancer si reduce, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare. Daca nu iti plac foarte mult salatele, poti consuma verdeturile in smoothie-uri, in combinatie cu fructele care iti plac.
3. Obisnuieste-te sa mananci intre mese nuci, fistic si migdale
Diverse studii au aratat ca persoanele care obisnuiesc sa ia pe post de gustari nuci, alune, fistic si migdale sunt mai sanatoase si au o speranta de viata mai mare. Se pare ca oamenii care consuma fructe cu coaja lemnoasa sunt mai putin predispuse la ingrasare, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si diverse tipuri de cancere. Motivul e simplu: ele contin grasimi sanatoase care dau rapid o senzatie de satietate si te ajuta, in acest fel, sa iti mentii un stil culinar echilibrat. De asemenea, nucile sunt bogate in vitamina E care protejeaza neuronii si impiedica deteriorarea capacitatii cognitive. Vitamina E constituie un antioxidant important care scade riscul pierderilor de memorie cauzate de inaintarea in varsta. Nucile contin grasimi sanatoase care nu cresc colesterolul, ci il mentin in limite normale. Ele mai sunt o sursa buna de proteine si calciu.
Citeste si Cum sa traiesti 100 de ani?
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves