Trebuie neaparat sa afli totul despre linte! La noi in tara nu este atat de cunoscuta, dar in afara face furori. Are origini mediteraneene si este ideala in toate regimurile alimentare, in special cele de slabit. Evident, cei care vor sa slabeasca trebuie sa consume carne mai rar, iar cand o fac sa fie in combinatii cu salate de cruditati, asa ca nu este de mirare ca senzatia de foame este permanenta daca alimentele nu sunt alese in mod inteligent. Lintea spre exemplu, reprezinta o sursa importanta de proteine vegetale care te ajuta sa inlocuiesti fara probleme carnea, iar faptul ca are doar 198 de calorii la 200 de grame iti permite sa faci tot felul de combinatii alimentare cu ea fara a exista riscul cresterii aportului caloric. La 100 de grame lintea iti aduce un aport de 26 de grame de proteine, ceea ce nu este deloc de neglijat pentru ca este exact necesarul zilnic de care are nevoie organismul. Despre gust ce sa mai spunem? Este absolut delicioasa si merge la supe lichide, supe crema, chiftele, salate, tocanite, burgeri si chiar humusuri de casa. Ne-am gandit sa-ti dezvaluim 4 retete inedite si rapide de humusuri din linte care sa te ajute la slabire, mentinere si insanatosire.
Exista multe soiuri de linte si anume frantuzeasca, linte rosie, verde, portocalie, neagra si maro. Unele au gust usor neutru, altele sunt mai mult sau mai putin aromate. Dar orice ai alege trebuie sa stii ca faci o alegere sanatoasa, slab calorica si inteligenta. Exista insa mici diferente si in ceea ce priveste timpul de gatire la aceste soiuri de linte. Lintea rosie fierbe in 20 de minute, lintea neagra sau maro in 60 de minute, iar restul soiurilor pana la 40-45 de minute.
Lintea se gateste precum fasolea. Pur si simplu o adaugi intr-un vas cu apa cu o lingura de sare si astepti sa fiarba. Sfatul nostru este sa arunci prima apa in care fierbe ca sa eviti balonarea.
Un alt avantaj la linte este pentru a prepara humusuri rapide o poti lasa peste noapte la hidratat in apa si a doua zi este suficient de moale pentru a o adauga la blender.
1.Humus picant din linte rosie
Ingrediente:
• 1 cana si jumatate de linte rosie (cana mare)
• 3 cani de apa plata
• 5-6 catei de usturoi – se taie marunt
• 2-3 linguri de sos tahini
• 2 linguri de fulgi de chilli sau 1 ardei iute fara samburi
• 3 linguri de ulei de masline
• Jumatate de lamaie stoarsa
• 2 linguri de ulei – decorare la final
• Sare si piper dupa gust
• 1-2 linguri de otet
• 1 legatura de patrunjel proaspat - decorare
• 1 legatura de marar proaspat - decorare
Fie ca alegi sa fierbi lintea 20 de minute sau o lasi la hidratat peste noapte, este indicat sa o scurgi de zeama si sa o adaugi la blender cu restul alimentelor.
2.Humus din linte rosie si rosii uscate sau proaspete
Ingrediente;
• 250 grame de linte rosie – se fierbe cu sare 20 de minute intr-un vas
• 1 ceapa mare alba
• 1 morcov fiert
• 4-5 catei de usturoi – se faramiteaza
• 3-4 linguri de ulei
• 10-12 rosii uscate sau proaspete
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingurita de boia dulce
• Verdeata la alegere - decorare
Lintea se fierbe intr-un vas, intre timp se caleste ceapa cu usturoiul in ulei. Pasul urmator este sa combini intr-un vas toate alimentele fierte si calite. Adauga tot in blender si chiar si 7-8 rosii. La final decoreaza cu rosiile ramase si verdeata.
3.Humus din linte verde si iaurt grecesc
Ingrediente:
• 1 cana mare de linte verde – se fierbe 35 de minute
• 3 linguri de iaurt grecesc
• 4-5 catei de usturoi
• 1 ceapa rosie
• Zeama de lamaie
• 2 linguri de otet
• 3-4 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• Ardei gras rosu si verdeturi – decorare
4.Humus din linte cu fulgi de ovaz
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingrediente:
• 1 cana de linte la alegere
• 3 linguri de iaurt grecesc sau sos tahini
•
Jumatate de cana de fulgi de ovaz – se hidrateaza in apa
30 de minute; vezi
aici 8 salate delicioase din ovaz
• 4-5 catei de usturoi
• Sare si piper dupa gust
• 2 linguri de otet
• Patrunjel si marar
• 3 linguri de ulei de masline
• Zeama de lamaie