4 Idei de mic dejun pentru cei care tin post

Alimentatie 06.03.2018 dietetik
In perioada postului este important sa avem un meniu cat mai diversificat atat ca arome cat si ca nutrienti. Multi s-au obisnuit ca perioada postului sa nu le ofere prea multe variante gastronomice, dar realitatea este alta. Ne putem inspira din bucataria vegana si sa preparam mancaruri cat mai variate, indiferent ca este vorba de micul dejun, pranz, gustari sau cina. Iata ca mancarea de post nu a fost niciodata mai gustoasa si mai atractiva vizual, dar pentru asta avem nevoie de inspiratie si o buna informare.
 
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si asta pentru ca el ne ofera energia necesara pentru tot restul zilei. Chiar daca nu avem timp sa-l pregatim dimineata din cauza serviciului, tot ne putem bucura de el daca il pregatim cu o seara inainte. Mancarea vegana rezista destul de bine daca este pastrata in frigider in caserole inchise bine ermetic, iar partea buna este ca le putem lua oriunde cu noi ca sa evitam sa mancam mancaruri nesanatoase in oras. Mai jos vei gasi 4 idei inedite pe care le poti incerca la micul dejun:
 

1.Omleta din tofu

 

Nu te speria. Nu este vorba de clasica omleta cu ou, ci cu tofu sau populara branza de tofu, care este adorata de vegani. Ingredientele necesare sunt:
 
 
  • 1 cutie de tofu
  • 1 ardei gras rosu taiat marunt
  • 4-5 ciuperci – pentru un grad si mai mare de satietate
  • 1 ceapa medie taiata marunt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingura de condiment curry – va da un gust usor dulce spre iute
  • Condimente dupa gust
  • Ierburi aromatice la alegere (marar, patrunjel, cimbru, etc)
 
Inainte de gatire, tofu trebuie scurs bine de orice zeama din cutie si abia apoi se pune la calit in tigaie in ulei de masline si se lasa 5 minute. Apoi se adauga si restul ingredientelor si se mai lasa 5-6 minute. Poti servi omleta cu un smoothie fresh din grapefruit pentru un plus de energie.
 
 

 

2.Fulgi de ovaz cu lapte de migdale sau orez si fructe la alegere

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este un mic dejun bogat in fibre, vitamine, minerale si multe proteine vegetale, asa vei incepe ziua perfect. Fructele vor da culoare si savoare mancarii si poti alege dintre afine, fructe Goji, kiwi, ananas, papaya, mango, rodie, citrice, etc. Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
 
 
  • 250 ml de lapte de migdale sau orez sau lapte de cocos (poti cumpara din magazinele bio sau supermarketuri sau poti face prepara acasa – orezul se pune la fiert si se strecoara laptele obtinut, iar migdalele se pun la blender pana se obtine un amestec alb si omogen)
  • Poti adauga condimente aromatice precum scortisoara, pudra de ghimbir, nucsoara
  • Fructele se taie bucati se pun la suprafara
  • 1 cana de fulgi de ovaz sau tarate de ovaz (sunt la fel de sanatoase si gustoase)

 

3.Burrito vegan

 

In ciuda numelui, nu este pic de carne in aceasta mancare. Pita se obtine din tarate de ovaz acasa ( se prepara destul de usor) sau o poti cumpara din supermarketuri. In rest ai nevoie de ingrediente precum:
 
 
  • 3 felii de branza tofu (vegana ) – este soia vegetala bio
  • 1 rosie mare taiata cuburi
  • 1 ardei gras rosu, taiat marunt
  • Frunze de rucola sau baby spanac
  • 1 castravete crud sau murat taiat marunt
  • Cateva foi de varza, taiate marunt
  • Ierburi aromatice dupa gust (patrunjel, marar, etc)
  • Condimente dupa gust (sare, piper negru, piper cayenne, paprika sau curry)
 
Toate ingredientele taiate cuburi se pun in interiorul tortillei sau a pitei si se infasoara precum un burrito. Daca prepari si un sos salsa caliente vegan, poti inlocui burrito cu quesadillas.
 
 
 

4.Crema din naut tartinabila cu avocado si verdeturi

 

Cu toate ca este o crema tartinabila, nu ingrasa deloc si o poti prepara foarte usor acasa. Este mult mai sanatoasa decat orice alta crema plina de chimicale din supermarketuri. Ingredientele necesare sunt:
 
 
  • 1 cana de naut fiert
  • 1 ardei rosu taiat marunt
  • 3 linguri de ulei de masline
  • Usturoi granulat sau 2-3 catei de usturoi tocati
  • Zeama de la o lamaie
  • 2-3 linguri de seminte de susan
  • 1-2 linguri de sare de mare
  • Piper
  • Putina apa
  • 1 legatura de patrunjel

 

 
Mai intai nautul se fierbe cateva minute, apoi se scurge si se pune in blender pentru a se obtine o pasta. Se adauga restul ingredietelor si gata. In cazul in care preferi crema mai groasa, mai poti adauga pasta de susan sau tahini.
 

 

Tags:
mic dejun
post
idei mic dejun
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare