4 mituri eronate despre creierul uman

Auzim atatea despre creierul uman, dar de fapt nu stim mai nimic. La o adica nici doctorii nu i-au aflat inca secretele, iar capacitatile sale sunt uluitoare. Adesea aud sau citesc pe internet tot felul de „fapte” despre creierul nostru, citate fara sursa ca fiind adevarul absolut. La o privire mai atenta si dupa o documentare mai detaliata, aflam ca multe lucruri nu stau deloc asa cum le stim din auzite.

Am incercat sa-mi amintesc cele mai comune mituri pe care le-am auzit despre creierul uman si m-am documentat putin despre veridicitatea lor. Rezultatul il aveti mai jos.
 
 
 
1. Folosim doar 10% din creierul nostru
Daca as avea un ban pentru fiecare data cand am auzit sintagma asta, n-as mai sta cu chirie. Auzim constant cum ca folosim doar 10% din creierul nostru, iar restul Dumnezeu stie ce se intampla cu el. Pur si simplu nu este adevarat.
Mitul asta a pornit de la un sambure infim de adevar pe care l-a pierdut de-a lungul timpului. Doar 10% din neuroni pot functiona in acelasi timp, asta nu inseamna ca doar 10% dintre neuroni functioneaza, ci doar ca o fac in intervale de timp diferite. De fapt, ne explica Spargatorii de mituri mai bine:
 
 
2. Emisfera dreapta vs Emisfera stanga
Cine n-a privit silueta asta pana acum? In mod normal, testul presupune ca directia in care percepem invartirea siluetei dicteaza care emisfera o avem activa.
Adevarul e ca depinde la ce picior te uiti si o poti vedea invartindu-se in ambele directii. De asemenea, nu avem cum sa ne folosim o singura emisfera intrucat fiecare parte din creier are rolul ei. Se poate doar ca una dintre ele sa fie mai activa.
 
3. Creierul nostru e ca un computer
Asta ar fi adevarat doar daca am fi roboti, insa noi suntem facuti din carne, oase si sange. Adevarul este ca primele modele de computer au fost bazate pe ceea ce stiam despre creierul uman la vremea respectiva, insa nici macar acum, daca ar fi sa combinam puterea tuturor computerelor din lume, tot n-ar fi coresponda capacitatii creierului uman. 
Creierele noastre sunt atat de sofisticate in complexitaea lor incat comparatia cu un computer devine absurda. 
 
4. Cu cat ai creierul mai mare, cu atat esti mai destept.
Permiteti-mi o pauza cat ma inec de ras.  Daca nu s-a demonstrat pana acum ca marimea nu conteaza, cand vine vorba de marimea creierului, afirmatia este de-a dreptul hilara. 
Barbatii au creierul un pic mai mare decat al femeilor, insa asta nu ii face automat mai inteligenti, este doar o diferenta de fenotip caracteristica dimorfismului sexual in diferite specii. Nu exista niciun fel de dovada a faptului ca marimea sau greutatea creierului ne afecteaza in vreun fel IQ-ul. La o adica, balenele au creierul mul mai mare decat noi, dar ne intrec in capacitatile cognitive.
 
Mai stiti si alte astfel de mituri?
Tags:
mituri
creier
creierul uman
emisfera stanga
emisfera dreapta
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare