4 modalitati prin care prietenii te fac mai fericit si mai sanatos

Prietenii nu sunt buni numai pentru maratoane de filme si iesiri in cluburi. Oamenii de stiinta au descoperit ca amicii tai te pot face mai sanatos si mai fericit. Iata cum.

Te inspira sa mananci mai sanatos 

Prietenii care mananca sanatos te influenteaza si pe tine sa faci la fel sau, din contra, daca ei isi comanda burger sau tochitura, ii vei urma fara sa te gandesti prea mult, manat de pofta si incantat de sugestie. Un studiu prezentat la intalnirea din 2013 de la 
 
Asociatia de Economie si Agricultura Aplicata a demonstrat aceasta teorie, analizand comenzile a 1.459 dintre clientii unui restaurant. Concluzia a fost ca cei mai multi au comandat ceva asemanator cu ceilalti cu care luau masa. 
 
Dar nu doar ca prietenii pot influenta ce mananci, ci si cat mananci. Daca iei masa cu un amic care este concentrat pe o viata sanatoasa, vei rezista tentatiei de a manca mai mult decat iti trebuie. Partea buna este ca aceste obiceiuri iti vor deveni obisnuinta si cand nu vei fi cu prietenii. 
 
 
Te ajuta sa fii mai bun la job 
 
Cercetatorii de la Universitatea din California au studiat legatura dintre singuratate si rezultatele de la serviciu. Concluziile au sugerat ca angajatii singuratici dau randament mai slab si nu colaboreaza foarte bine. 
 
O alta cercetare, care a studiat mai mult de un milion de angajati din 192 de companii, a aratat ca societatile in care cei mai multi angajati au raspuns cu "da" la intrebarea "Ai un prieten foarte bun la serviciu?" aveau rezultate mai bune privind profitabilitatea si calitatea serviciilor. 
 
 
Te inspira sa fii mult mai activ 
 
Potrivit unui studiu micul publicat in Ziarul Stiintelor Sociale, daca te antrenezi cu o persoana pe care o consideri in forma, te va mobiliza si pe tine sa tragi mai tare de tine. Acesta ar putea si motivul pentru care prezenta la clasele organizate de sali aproape ca s-a dublat din 2007 pana acum. 
 
De asemenea, prietetenii te pot inspira chiar daca nu sunt prezenti langa tine la sala. Este suficient un SMS sau cateva cuvinte schimbate pe chat. 
 
Te pot ajuta sa traiesti mai mult 
 
Se pare ca timpul cat mai scurt petrecut in singuratate este cheie unei vieti indelungate, arata un studiu recent publicat in ziarul Perspectivele Psihologiei Stiintifice. Publicatia a analizat rezultatele a mai multe studii care au avut in vedere 3 milioane de participanti. Concluziile sunt ca persoanele mai putin sociabile au un risc mai mare de a se imbolnavi, in timp ce persoanele sociabile traiesc mai mult.
 
 
Foto: Hepta
Tags:
prieteni
relatii
motivatie
fericire
sanatate
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare