4 motive ciudate din cauza carora te doare capul

De cate ori ti s-a intamplat sa te doara capul si sa nu-ti dai seama pur si simplu de la ce? Parca raceala nu te ia, de medicamente nici nu te-ai atins (astfel incat nu poti sa zici ca e vreun efect secundar). Citeste lista de mai jos si minuneaza-te. S-ar putea sa fie de la ce ai mancat sau ai baut. 

1. Carne afumata 
 
Pastrama, mezelurile, beef jerky si alte afumaturi contin conservanti alimentari sintetici numiti nitrati si nitriti. Acestia dilata vasele de sange, provocand uneori dureri de cap. Daca banuiesti ca migrenele tale ar proveni de la mancare, tine un jurnal in care noteaza tot ce mananci si astfel vei putea identifica alimentul care iti face rau. 
 
2. Vinul rosu si branza 
 
Vinul rosu si branza cum ar fi cea Brie, Cheddar sau cea elvetiana contin tiramina, o substanta care se formeaza din descompunerea proteinelor la alimentele vechi. Tiramina are aceleasi efect ca nitratii si nitritii, adica dilata vasele de sange. 

Vinul rosu mai poate provoca dureri de cap din cauza interferentei polifenolilor cu serotonina din creier. 
 
 
3. Deshidratarea 
 
Durerile de cap din cauza deshidratarii apar atunci cand pierzi o cantitate importanta de apa si de electroliti de care organismul are nevoie pentru a functiona. Unii experti cred ca durerile de cap apar atunci cand organismul ingusteaza vasele de sange in incercarea de se descurca cu putin lichid. Pentru a evita astfel de situatii, barbatii trebuie sa consume 13 cani de apa pe zi, iar femeile, 9. 
 
4. "Inghetarea creierului" 
 
Acest fenomen, caruia oamenii de stiinta nu i-au gasit o explicatie sigura, apare imediat dupa consumarea unui aliment rece. Atunci apare o durere de tample, dar si o senzatie de paralizare a fetei. 
 
Explicatia cea mai plauzibila descoperita de cercetatori este aceea ca, atunci cand cineva consuma rapid o bautura rece, nervul trigeminal sufera un soc. Imediat, hipotalamusul primeste mesajul de a crea caldura si raspunde prin dilatarea vaselor din jurul nervului, pentru a incalzi zona cu o crestere a fluxului de sange. Dilatarea rapida a vaselor provoaca insa presiune si un val de durere resimtit in fata si tample.
Tags:
durere de cap
migrena
mancare
vin
inghetata
branza
afumatura
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare