4 obiceiuri care te ajuta sa iti protejezi ochii de ecranele monitoarelor, tabletelor si telefoanelor

Motivatie 28.12.2016 Livia Caled

Stai mult cu ochii in telefon sau in calculator si, de cele mai multe ori, uiti sa mai iei pauze chiar daca ochii iti obosesc? Mai multe studii au aratat ca oamenii isi pretuiesc mai mult vederea decat capacitatea de a merge sau memoria, cu toate astea, putini sunt cei care se gandesc la cum sa isi protejeze ochii si sa ii mentina sanatosi cat mai mult timp. Medicii considera ca pentru mentinerea acuitatii vizuale este important sa ne insusim mai multe obiceiuri care sa ne ajute sa ne protejam ochii impotriva degenerarii maculare si a altor afectiuni.

Care sunt obiceiurile care ajuta la mentinerea acuitatii vizuale?

1. Clipeste cat mai des cand stai in fata unui ecran de la calculator, telefon sau tableta

Studiile au aratat ca, de cele mai multe ori, cand stam in fata calculatorului sau telefonului uitam sa clipim, situatie care duce, in timp, la deteriorarea vederii. In viata de zi cu zi clipim cam de 15-20 de ori pe minut, iar atunci cand stam in fata unui ecran clipim de doar 7-10 ori pe minut, lucru care poate duce la uscarea ochilor.

2. Micsoreaza luminozitatea la monitor

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Daca stai pe intuneric si ai o luminozitate mare la calculator, asta o sa iti afecteze foarte rapid vederea. Ai grija sa iti setezi lumina astfel incat sa nu existe contraste prea mari intre lumina de la monitor si lumina din camera. Daca stai noaptea la calculator, tine mereu o veioza aprinsa. Acelasi lucru este valabil si pentru telefon.

3. Stai la distanta de monitor

Specialistii recomanda sa nu stai foarte aproape de monitor, tableta sau telefon. Ideal ar fi sa poti sa iti intinzi mana pana la monitor, aceasta fiind distanta ideala pentru mentinerea acuitatii vizuale. Pentru telefon, laptop sau tableta nu exista o distanta standard recomandata, insa ideal este sa nu stai cu ochii foarte aproape de ele.

4. Ia pauze dese cand stai la calculator

De multe ori, lucrurile devin acaparatoare pe telefon, tableta, calculator sau la televizor. Insa, este bine de stiut ca pauzele dese ajuta ochii sa se relaxeze. Toate aceste dispozitive emana lumina albastra care oboseste ochii si, in timp, le afecteaza sanatatea. 

Ce alte obiceiuri te ajuta sa iti pastrezi ochii sanatosi?

Poarta ochelari de soare si iarna

Soarele poate fi periculos pentru ochi fie ca e vara, fie ca e iarna. Ai grija sa iti iei ochelari de soare de calitate, care protejeaza impotriva razelor UVA si UVB.

Mananca sanatos

Acuitatea vizuala se intretine cu vitamine pentru ochi. Si nu vorbim aici despre pilule, ci despre vitaminele din legume si fructe care te ajuta sa vezi bine. Cele mai sanatoasealimente pentru ochi sunt morcovii, cartofii dulci, dovleacul, fructul de avocado, afinele, zmeura, portocalele, piersicile, ciresele, spanacul si, in general, toate legumele verzi.

Citeste si 5 greseli pe care le faci inainte de culcare si iti afecteaza somnul. 

 

Tags:
ochi sanatosi
monitoare
tablete
telefoane
sanatatea ochilor
acuitate vizuala
degenerare maculara
lumina albastra
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare