Soia este un aliment destul de controversat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa evitam sa o consumam. Daca invatam sa alegem corect tipurile sanatoase de soia, nu vom avea probleme de sanatate sau cu greutatea asa cum este cazul la soia modificata genetic. Pentru ca este indicat sa avem un regim alimentar cat mai sanatos si diversificat, ideal este sa consumam doar soia bio, adica acel tip de soia care nu a suferit nici un fel de modificare sau procesare. Putem sa o gasim in magazinele BIO, dar si in supermarketuri daca verificam cu atentie etichetele.
Soia BIO si necontroversata este extrem de indragita de catre vegani, dar si de catre persoanele care tin deseori post. Tipurile sanatoase de soia sunt:
- Tempeh
- Tofu
- Miso
- Edamame
- Muguri de soia (din boabele incoltite)
- Tamari
- Shoyu
Iata ce multe variante de soia bio exista, se gatesc usor si sunt mult mai delicioase. Aproape ca seamana la consistenta cu sosurile clasice, branza si chiar carnea. Mai jos vei gasi cele mai delicioase si interesante retete:
1.Omleta vegana de tofu
Cu toate ca seamana cu clasica omleta, reteta nu contine absolut deloc oua. Sa nu uitam ca veganii nu consuma deloc produse de origine animala, iar persoanele care tin post nu pot consuma alimente de frupt. Pentru o astfel de omleta inedita ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 cutie de tofu
- 1 cutie mica de ciuperci Champignon
- 1 ardei gras mediu (ce culoare dorim)
- 1 ceapa medie
- 2 linguri de soia (sos miso)
- Condimente picante precum paprika, curry
- Sos chili – daca vrem sa potentam si mai mult gustul iute – optional
- 1 mana de coriandru
- Alte condimente si ierburi aromatice dupa gust
Trebuie sa faramitezi tofu, apoi si restul ingredientelor, dupa care le amesteci in sos si adaugi condimentele si ierburile necesare. Aceasta omleta merge perfect cu un smoothie proaspat la micul dejun si 1 felie de paine prajita, in cazul in care tii dieta.
2.Tacos cu tempeh, legume si guacamole (crema de avocado)
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Iata o mancare cu specific mexican, care in mod normal nu este considerata foarte blanda cu silueta decat daca utilizam alimente cu putine calorii si facem combinatii sanatoase. Pentru aceasta reteta avem nevoie de:
- 1 cutie de tempeh
- 2 fructe de avocado medii
- 1 punga de legume mexicane (poate contine fasole, ardei gras, mazare, ciuperci, morcovi, fasole verde, etc)
- 1 ceapa medie
- 1 lingura de ulei de cocos
- Jumatate de lingura de chimion
- Jumatate de lingura de oregano
- 1 lingura de pudra de chili
- 1 mana de rucola sau frunze verzi de salata
- Zeama de la o lamaie
- Condimente dupa gust
Incepem prin a cali ceapa dupa ce am taiat-o, apoi adaugam tempehul maruntit si lasam pe foc mediu 10 minute. Avocado se zrobeste pana obtinem o pasta cremoasa. Adaugam in tigaie peste tempeh si restul legumelor, iar cand este gata punem toate ingredientele in interiorul unei pita preparata din tarate de ovaz. In loc de sos vom adauga crema de avocado.
3. Salata de tofu, spanac si gnochi
Iata o salata vegana si de post altfel, care este destul de consistenta. Contine multe proteine de calitate, asa ca este destul de satioasa. Iata ingredientele necesare:
- 1 cutie de tofu afumat
- 160 grame de gnochi proaspeti
- 1 cana de baby spanac
- 1 cana de rosii cherry
- 1 lingura de mustar Dijon
- 2 linguri de apa
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingura de miere de albine raw vegana (este cea neprelucrata)
- Ierburi aromatice dupa preferinte (oregano, cimbru, busuioc, patrunjel, etc)
- Condimente dupa gust
Tofu se scoate din saramura, scurgem excesul de lichid, apoi il taiem cuburi. Incingem apoi o tigaie si avem grija sa rumenim bucatile de tofu pe toate partile. Intre timp avem grija sa fierbem in apa cu sare gnochi, iar cand sunt gata ii scurgem de apa. La final se adauga in tigaie toate ingredientele, se amesteca bine si se mai lasa cateva minute.
4.Supa de legume cu tofu
O mancare care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatia zilnica. Ingredientele necesare sunt:
- 1 cutie de tofu
- Legume mexicane (sa fie cat mai multe legume asortate)
- 2 cepe
- 3 linguri de ulei de masline
- 5 catei de usturoi
- 1 litru suc de rosii
- Apa
- Condimente si ierburi dupa gust

Cand apa clocoteste se adauga toate ingredientele si se lasa vreo 20 de minute pe foc.