Cel mai iubit sos din lume este fara indoiala tzatziki. Reteta originala este absolut delicioasa si are origini mediteraneene. Asadar, daca nu poti sa ajungi in Grecia, adu Grecia la tine acasa! Este stiut faptul ca orice mancare are un gust mai bun cu ajutorul sosurilor si multe persoane aleg tot felul de sosuri, majoritatea din comert. Din pacate, nu sunt tocmai sanatoase, contin multe calorii, chimicale si nu arome originale. Nimic nu se compara cu un sos preparat proaspat in casa la care sa folosesti tot felul de ingrediente dupa bunul plac. Cand nu stii ce sos sa alegi la salate sau alte mancaruri, poti alege intotdeauna sosul tzatziki. Merge la orice, are un gust divin, senzatia de satietate apare mai repede si se mentine ore bune si este cel mai slab caloric sos din lume. Nu este de mirare ca de pe meleagurile Greciei a ajuns sa fie cunoscut in toata lumea, dar evident, retetele pot varia de la o tara la alta. Vei fi surprins sa afli ca exista mai multe feluri de tzatziki si toate se prepara in doar 5 minute, iar gradul de dificultate este cat se poate de scazut.
Despre sosul tzatziki clasic trebuie sa stii ca are doar 56 de calorii, 4,2 grame de proteine (vegetala si animala), doar 0,6 grame de grasimi si acestea sunt sanatoase 100% fiindca sunt naturale si 7,9 grame de carbohidrati de buna calitate. Este sosul perfect se pare, iar gustul nu poate fi combatut de nimic altceva!
Chiar daca sosul tzatziki poate fi consumat in orice perioada din an, vara trebuie sa-l consumi in cantitati mari pentru merge de minune la salatele verzi, salatele de cruditati, legumele la grill sau cuptor si la humusurile din legume si seminte. Dar nu uita ca si carnea gatita sanatos poate avea un gust si mai bun cu acest sos. Iata ce retete de tzatziki iti propunem si sigur vei ajunge sa le iubesti si sa le consumi tot sezonul estival:
1.Sos tzatziki grecesc – reteta clasica
Clasicul nu poate fi combatut, dar desi este o reteta usoara trebuie sa ai grija sa folosesti cantitatea potrivita din fiecare ingredient pentru a te bucura de o aroma divina si o textura aparte, iar multe persoane nu stiu toate acestea. Ingrediente:
• Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi sua o cana (depinde ce cantitate de sos vrei sa obtii)
• 5-6 castraveti mici sau 1 castravete mare si lung de tip englezesc
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• 1-2 linguri de otet simplu sau balsamic
• 2-3 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• Zeama de la jumatate de lamaie sau chiar o lamaie intreaga (merge si lime)
• 2 legaturi de marar proaspat taiat
• Jumatate de ceapa rosie taiata marunt
• Poti adauga si alte verdeturi precum (menta, patrunjel, oregano, rozmarin, etc.)
• 1 lingurita de fulgi de chilli – optional
Adauga intr-un bol iaurtul grecesc, adauga peste el castravetii dati prin razatoare, adauga si restul ingredientelor si amesteca bine. Decoreaza sosul cu marar si putin ulei de masline. Lasa sosul la frigider pentru 15 minute pentru a se intensifica aromele.
2.Sos tzatziki cu avocado
Ingrediente:
•
1-2 avocado medii sau 1 avocado mare – se faramiteaza intr-un bol cu furculita - vezi
aici 5 humusuri geniale din avocado
• Jumatate de cana de iaurt grecesc cu putine grasimi
• Jumatate de cana de castraveti dati prin razatoare
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• 1 legatura de marar proaspat taiat marunt
• Zeama de la jumatate de lamaie sau lime
• Jumatate de ceapa rosie taiata marunt
• 3-4 linguri de ulei de masline
• 2-3 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
Se amesteca bine intr-un bol toate ingredientele.
3.Sos tzatziki din sfecla rosie
Ingrediente:
• 1 cana de iaurt grecesc sau o cana jumatate
• 1 cana sau o cana jumatate de sfecla rosie gatita si data prin razatoare
• 3 castraveti dati prin razatoare
• Zeama de la o lamaie
• 2 legaturi de marar proaspat faramitat
• 3 linguri de otet
• 3 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 5-6 catei de usturoi faramitati
4.Sos tzatziki cu rosii uscate
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Ingrediente:
• 2 cani de iaurt grecesc
• 1 cana de rosii uscate – merg si rosiile cherry daca nu ai
• 6-7 catei de usturoi faramitati
• Zeama de la o lamaie
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de otet
• Sare si piper dupa gust
• 1 legatura de marar