In ziua de azi e destul de greu sa faci diferenta intre alimentele cu adevarat sanatoase si cele care promit ca sunt bune pentru tine. Daca un produs beneficiaza de o buna campanie de marketing poate ajunge cu usurinta sa detroneze alimentele cu adevarat sanatoase care nu s-au bucurat de aceleasi privilegii. Iata o lista a primelor 5 alimente ce par a fi sanatoase, dar care nu au deloc acest beneficiu.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
1. Alimentele fara gluten
Conform unui studiu recent, aproape jumatate din populatia civilizata considera ca alimentatia fara gluten este de mare ajutor pentru sanatate. Este deja un trend in randul consumatorilor, acela de a alege alimentele fara gluten. Un alt studiu a demonstrat ca peste 90% dintre cei care cred ca au o sensibilitate la gluten, de fapt il pot digera fara probleme. Doar daca ai fost diagnosticat cu boala celiaca sau cu intoleranta la gluten, ar trebui sa te gandesti sa-l excluzi din alimentatie. Altfel, alimentele fara gluten contin mai multe calorii, grasimi, sare sau zahar. Iar cei care consuma alimente fara gluten fara un motiv real se expun unei deficiente de vitamina B, magneziu, calciu, fier si zinc. Iar daca mai ai nevoie de un motiv in plus, afla ca alimentele fara gluten sunt mult mai scumpe. Poti citi mai multe despre care este adevarul despre gluten
aici.
Ai auzit probabil ca ciocolata neagra are efecte benefice asupra inimii si a creierului, insa, de fapt flavonoidele din cacao au beneficii asupra sanatatii. Cele mai recente studii au demonstrat ca flavonoidele din cacao imbunatatesc sanatatea si flexibilitatea arterelor sanguine si pe masura ce imbatranim ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor cardio vasculare. In plus ajuta la sporirea atentiei si a memoriei.
Din pacate, nu toate sortimenele de ciocolata neagra contin flavonoide din cacao deoarece acestea se pot distruge in timpul procesului de productie.
Daca vrei sa beneficiezi de efectele acestor antioxidanti, mai bine cauta niste surse ce iti vor garanta cantitatea de cacao si flavonoide si renunta la ciocolata care iti poate aduce un plus de grasimi si calorii in organism.
3. Batoanele energizante
Daca esti un fan al batoanelor energizante pe care le poti consuma in fuga, alege inteligent. Nu toate sunt rele insa unele contin adaos de zahar si grasimi saturate. In plus, unele dintre ele au chiar si mai mult de 300 de calorii pe bucata.
Ca sa fii sigura de alegerea facuta ai putea sa le pregatesti acasa, iar daca vrei sa le cumperi alege-le pe
acelea care nu au mai mult de 200 de calorii, care contin mai putin de 2 grame de grasimi saturate si mai putin de 10 grame de zahar.
Sau, si mai bine, alege o gustare bogata in proteine si vitamine precum un amestec de seminte cu stafide.
4. Iaurtul cu arome
Daca nu esti atenta, iaurtul se pate transforma dintr-o alegere sanatoasa intr-o bomba calorica. Un iaurt natural contine aproximativ 16 grame de zahar natural (zaharul ce provine in mod natural din fructe, legume si lactate). Un iaurt cu arome va mai adauga inca minim 15 grame de zahar si un plus de 60 de calorii. Alege mai bine un iaurt natural degresat si ca sa-ti satisfaci pofta de dulce adauga in el o lingurita de miere, sirop de artar sau fructe proaspete.
5. Sosul de salata imbuteliat
O salata reprezinta modalitatea ideala de a consuma cat mai multe legume, insa daca nu esti atenta ai putea ajunge sa consumi sute de extra calorii si grasimi saturate daca o asezonezi cu sos imbuteliat. Majoritatea sosurilor de salata din comert contin zahar, sare si grasimi adaugate pentru a fi atat de gustoase si cremoase. Daca totusi vrei sa cumperi sosul alege-l pe acela care are mai putin de 100 de calorii, 1,5 grame de grasimi saturate, 100 mg de sare si mai putin de 4 grame de zahar. Totusi, cea mai buna varianta este dressingul preparat de tine din ulei de masline, suc de lamaie si putina miere.