Partea cea mai grea dintr-o cura de slabire este senzatia de foame pe care o simti constant. Aceasta senzatie de foame este cea care te face sa poftesti la biscuiti, dulciuri, paine si tot felul de alimente pe care creierul le crede satioase.
Din fericire, foamea poate fi tinuta sub control, pacalind-o cu tot felul de carbohidrati buni si satiosi, care nu ingrasa. Carbohidratii dau rapid o senzatie de satietate si tin de foame, accelereaza metabolismul, combat constipatia, imbunatatesc digestia si aduc nutrienti importanti organismului.
Care sunt cei mai importanti carbohidrati pe care sa-i adaugi la salatele tale ca sa eviti instalarea senzatiei de foame intre mese?
1. Quinoa
Degeaba te simti mandra ca ai mancat la pranz o salata de rosii cu castraveti, daca la o jumatate de ora ti se face o foame de lup. Cereala quinoa este acel aliment care nu contine multe calorii, este bogat in proteine, si te mentine in forma pana la masa urmatoare. Alte beneficii pe care le obtii de la consumul de quinoa sunt vitaminele si mineralele (mangan, magneziu, fosfor, acid folic, cupru, zinc, potasiu, vitamine de tip B). O cana de quinoa contine 222 calorii, 39 grame de carbohidrati si 4 grame de grasimi. De asemenea, pe langa cele enumerate mai sus, quinoa mai contine si o cantitate importanta de acizi Omega 3.
2. Naut
Nautul este o sursa buna de carbohidrati complecsi (61 grame la 100 de grame), dar si de proteine si fibre. Nautul mai contine fier, magneziu si vitamina C, esentiale pentru energizarea organismului. La 100 grame de naut avem 6.2 mg de fier si 115 mg de magneziu. De asemenea, nautul este o sursa buna de potasiu, sodiu si calciu. Desi contine 364 de calorii la 100 de grame, nautul nu ingrasa, se digera usor si ajuta la mentinerea sanatatii colonului. Pentru cura de slabire, este recomandat sa adaugi o ceasca de naut in salata ta, atat la pranz, cat si la cina.
3. Cuscus
Cuscusul este o pasta din grau integral care se gateste foarte repede, trebuie doar amestecat cu apa fierbinte, in cantitati egale, si lasat sa se umfle. Este ideal pe post de garnitura, in diverse amestecuri cu carne si legume, dar si in salate. Printre cei mai importanti nutrienti cu care se mandreste cuscusul se numara sodiul, potasiul, fibrele, proteinele, calciul si magneziul. La 100 de grame de cuscus avem doar 112 calorii.
4. Orez brun
Spre deosebire de orezul alb care este mai sarac in nutrienti, orezul brun se mandreste cu cantitati considerabile de vitamine de tip B, fibre, proteine, seleniu, magneziu si potasiu. In magazine, orezul brun se gaseste si prefiert, asadar il poti prepara rapid si il poti amesteca in salatele tale. O cana de orez brun de 150 de grame are 228 calorii.
5. Linte
Bogata in carbohidrati si proteine, lintea este un aliment excelent pentru curele de slabire. Ea ofera o senzatie de satietate pentru mult timp si nu favorizeaza in niciun fel depunerea grasimii. Nutritionistii recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa consume cat mai multe salate si supe cu linte pentru accelerarea metabolismului si pentru evitarea constipatiei. O ceasca de linte fiarta adaugata intr-o salata de legume iti va da energie pentru toata ziua si te va proteja de tentatia de a consuma dulciuri sau tot felul de gustari care ingrasa. La 100 de grame de linte avem doar 116 calorii, 20 de grame de carbohidrati, potasiu, sodiu, fibre, proteine, calciu, magneziu, fier, vitamina C.
Nu uita, carbohidratii naturali sunt cei mai sanatosi si se procura din alimente integrale, cum ar fi cereale integrale, quinoa, fasole verde, mere, diverse legume si orez brun. Carbohidratii rafinati sunt de fapt alimente procesate (prajituri, jeleuri, biscuiti, paine alba, paste din faina alba, produse de patiserie) si nu sunt deloc sanatosi.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves