5 idei de retete satioase si sanatoase de post

Indiferent ca esti vegan sau tii post, este important sa ai grija sa consumi alimente energizante si satioase, bogate in proteine si grasimi sanatoase. Printre cele mai satioase alimente pe care le poti consuma in perioada postului se numara nautul, lintea, fasolea, orezul, fructul de avocado, painea integrala, cerealele integrale, uleiul de masline, branza tofu, ciupercile, semintele, nucile, migdalele, laptele de soia si laptele de migdale.
 
Iata mai jos 5 idei de retete energizante si satioase pe care sa le prepari in perioadele in care vrei sa renunti la produsele de origine animala:
 
1. Tocanita cu naut si orez
 
Stiai ca nautul in combinatie cu orezul formeaza proteina completa? Daca vrei sa mai reduci consumul de carne si sa traiesti mai sanatos, incearca retetele cu naut, sunt satioase si energizante. 
 
Ingrediente:
 
- o conserva de naut sau doua cani de naut fiert bine;
- o ceapa tocata marunt;
- 2 ardei grasi verzi;
- o conserva de rosii cuburi sau 3-4 rosii tocate cuburi;
- o jumatate de cana de orez;
- o lingura de pasta de rosii;
- 2-3 linguri ulei de masline;
- un morcov tocat rondele;
- sare si piper dupa gust;
- o lingurita rasa de pudra de chilli;
- patrunjel.
 
 
Mod de preparare:
 
1. Incalzeste uleiul intr-o tigaie mai mare, adauga ceapa, dupa care ardeii grasi si morcovii. Lasa-le la calit cateva minute cu putina apa dupa care adauga rosiile si pasta de rosii, apoi nautul, pudra de chilli, sarea si piperul. Adauga apa cat sa acoperi toate ingredientele si orezul. 
 
2. Lasa mancarea sa fiarba pana cand nautul este gata. Daca nautul este de la conserva, atunci ea se face in doar 10-15 minute si atunci trebuie sa astepti doar sa se fiarba orezul. Ai grija sa adaugi orezul in mancare in functie de timpul de fierbere care este scris pe ambalaj.
 
Aceasta mancare poate fi gatita si fara orez si consumata cu o garnitura de orez.
 
2. Chiftele cu bulgur si linte rosie
 
Daca iti plac retetele turcesti, este musai sa incerci chiftelele cu bulgur si linte rosie. 
 
Cum se prepara?
 
Ingrediente:
 
- trei sferturi de cana de linte rosie;
- o jumatate de cana de bulgur;
- 2 linguri de pasta de rosii;
- o lingura pasta de ardei;
- o legatura de patrunjel;
- 2 linguri ulei masline;
- o jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute;
- 1-2 linguri suc de lamaie;
- o ceapa uscata sau cateva cepe verzi;
- 2 lingurite de boia dulce;
- sare si piper dupa gust;
- un varf de lingurita de zahar;
- o jumatate de lingurita de pudra de chimen sau pudra de chimion (optional);
 
 
Mod de preparare:
 
1. Pune lintea la fiert si las-o sa se fiarba cat sa se inmoaie.
 
2. Scurge o parte din apa de la linte, cat sa ramana apa doar ca sa acopere lintea deja fiarta. Adauga bulgurul, opreste focul, pune capacul si lasa-l 10-15 minute sa se faca, bulgurul va absorbi apa si se va umfla.
 
3. Intr-o tigaie gateste un sos din uleiul de masline, ceapa, zaharul, pasta de ardei, fulgii de ardei iute, cele 2 lingurite de boia dulce, pudra de chimen, sarea, piperul si pasta de rosii. Opreste focul, amesteca acest sos cu lintea si bulgurul, iar dupa ce incepe sa se raceasca, adauga sucul de lamaie, patrunjelul tocat fin si, daca ai, o ceapa verde tocata si ea fin.
 
4. Amesteca bine bine toate ingredientele cat sa se faca o pasta, dupa care modeleaza chiftelele.
 
5. Chiftelele se servesc reci.
 

3. Orez cu legume, stafide si nuci
 
Sa prepari un orez indian bun este destul de complicat din doua motive: reteta are foarte multi pasi si ingredientele sunt destul de greu de gasit pe la noi. Insa, retetele de biryani (orezul indian) pot fi adaptate pentru gusturile europene si sunt foarte bune:
 
Iata mai jos o reteta de orez indian cu legume, stafide si nuci caju:

Ingrediente:
 
- 250 grame orez basmati;
- 400 grame legume mixte congelate (morcovi, conopida, broccoli, fasole verde, mazare);
- o lingurita de usturoi pisat;
- o ceapa mare;
- o lingurita pudra de turmeric;
- o lingurita pudra de coriandru;
- o lingurita curry;
- o jumatate lingurita seminte de chimen;
- o jumatate de lingurita ghimbir tocat marunt;
- o mana de stafide;
- o mana de nuci caju;
- 2-3 linguri ulei de masline;
- o lingura suc de lamaie.
 
 
Mod de preparare:
 
1. Pune la fiert orezul, insa nu-l lasa sa se fiarba suficient, ci 3 sferturi din timpul de fierbere necesar.
 
2. Cand orezul a fiert trei sferturi din timp, ia-l de pe foc si scurge-l de apa.
 
3. Pune o tigaie pe foc cu 2 linguri ulei de masline, adauga chimenul, usturoiul, apoi ceapa tocata mai mare si celelalte legume. Presara peste ele niste sare, lasa-le cateva minute pe foc, apoi adauga jumatatea de lingurita de ghimbir amestecata cu 2 linguri de apa si lingura de suc de lamaie.
 
4. Amesteca turmericul cu pudra de curry si coriandrul si adauga-le peste legume, mai lasa-le sa fiarba putin, cat sa fie legumele facute, apoi opreste focul.
 
5. Pune intr-un vas termorezistent un strat de orez, apoi unul de legume, cateva stafide si tot asa. Presara pe deasupra nucile caju faramitate. Lasa vasul la cuptor 20-25 de minute.
 
4. Ciuperci umplute cu spanac si garnitura de quinoa
 
Indiferent de sezon, ciupercile reprezinta mereu o alegere sanatoasa. Unul dintre cele mai simple moduri in care le putem prepara este sa le umplem cu un amestec de spanac, usturoi, ulei de masline si ceapa. Ca sa fie mai satioase, serveste-le cu o garnitura de quinoa sau orez.
 
Cum se prepara ciupercile umplute cu spanac?
 
Ingrediente:
 
- 10-15 ciuperci champinion;
 
- 2 cani de spanac;
 
- o ceapa mica;
 
- 5 catei de usturoi;
 
- cateva nuci;
 
- 2 linguri ulei masline;
 
- o jumatate de ardei gras rosu pentru ornat;
 
- sare si piper dupa gust.
 
 
Mod de preparare:
 
1. Incalzeste cuptorul.
 
2. Pune spanacul la fiert cateva minute, cat sa se inmoaie, apoi scurge-l bine de apa.
 
3. Amesteca bine cu blenderul toate ingredientele, mai putin ciupercile si otetul balsamic.
 
4. Umple ciupercile cu compozitia de mai sus.
 
5. Aseaza ciupercile umplute intr-o tava unsa putin cu ulei si pune-le la cuptor. Lasa-le sa se coaca vreo 10-15 minute.
 
6. Dupa ce scoti ciupercile din cuptor, orneaza-le cu bucatele mici de ardei gras rosu.
 
5. Humus cu sfecla rosie si patrunjel
 
Daca te-ai plictisit de humusul simplu si esti in cautarea unei retete inedite si sanatoase, iti recomandam humusul cu sfecla rosie, ornat cu patrunjel. Humusul este perfect pentru gustarile dintre mese deoarece este satios, nu ingrasa si iti imbunatateste digestia.
 
Cum se prepara humusul cu sfecla rosie?
 
Ingrediente:
 
- 2 cani de boabe de naut fierte;
- o sfecla rosie curatata de coaja;
- 4-5 catei de usturoi;
- 2 linguri de ulei de masline;
- o lingurita de seminte de susan macinate;
- o lingurita de pudra de chimen;
- 2 linguri de suc de lamaie;
- sare dupa gust;
- patrunjel pentru ornat.
 
 
Mod de preparare:
 
1. Fierbe sfecla pana se inmoaie, dupa care taie-o bucatele mici.
 
2. Pune pe foc o tigaie cu putin ulei, iar dupa ce se incinge, adauga semintele de susan. Lasa-le pana incep sa sfaraie, dupa care indeparteaza tigaia de pe foc. Scoate cu o paleta semintele si lasa-le sa se raceasca, in acest fel vor fi mai aromate.
 
3. Amesteca cu blenderul boabele de naut si usturoiul pana se transforma intr-o pasta cremoasa. Adauga putina apa daca ti se pare ca e prea uscata, iar apoi sfecla rosie, pudra de susan, uleiul de masline, sarea, sucul de lamaie si semintele de susan prajite. Amesteca bine cu blenderul pana cand se transforma intr-o pasta cremoasa.
 
4. Serveste humusul ornat cu patrunjel si ulei de masline.
 
Pofta buna!
 

 

Tags:
retete de post
retete satioase de post
retete inedite
alimente post
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare