5 idei pentru un brunch delicios si sanatos
Brunch-ul este acea masa care nu este nici mic dejun si nici pranz, el poate fi o combinatie intre cele doua sau niciuna dintre ele. Deoarece in romana nu exista un cuvant pentru un mic dejun tarziu si un pranz luat prea devreme, cuvantul brunch a intrat destul de repede in vocabularul romanesc de zi cu zi.
In general, brunch-ul se serveste in intervalul 11 am -3 pm si consta in salate fitoase, oua-ochiuri, oua Benedict sau omleta, clatite, tarte cu spanac si branza, sandvisuri usoare cu somon, crema de branza sau carne de curcan, paine prajita cu avocado, branza si rosii, dar si cocktailuri, mai ales pentru o zi de duminica. Uneori, brunch-ul la restaurant poate insemna o masa de tip bufet.
Brunch-ul este asociat si cu ideea de socializare, asadar, daca vrei sa faci un brunch la tine acasa pentru prietenii tai, iti recomandam cateva retete rapide si delicioase, sanatoase si cu putine calorii:
1. Clatite cu spanac
Ingrediente:
- o cana de spanac proaspat;
- o cana de lapte;
- doua oua;
- o cana de faina;
- o lingura de zahar;
- un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu;
- sare;
- o lingura de ulei.
Mod de preparare:
Pune spanacul intr-un vas cu apa fierbinte si lasa-l sa fiarba vreo 2-3 minute. Pune in blender laptele cu spanacul si ouale si amesteca-le bine-bine. Intr-un vas separat, amesteca restul de ingrediente. Pasul 4 este cel mai simplu, doar amesteci ingredientele de la pasii 2 si 3, adica pe toate, pana se combina bine. Pune o tigaie pe foc, unge tigaia cu putin ulei si prepara clatitele asa cum le prepari de obicei, mai groase sau mai subtiri, dupa cum iti plac. Serveste clatitele simple sau umplute cu branza.
Citeste si 6 idei de cina sub 350 de calorii.
2. Salata cu somon, mango si quinoa
Ingrediente:
- 200 grame quinoa;
- o bucata somon file;
- 2 linguri ulei de masline;
- sucul de la o lamaie;
- coaja rasa de la o lamaie;
- o cana de cuburi de mango;
- o jumatate de cutie mica de porumb fiert;
- un ardei iute tocat mic;
- patrunjel;
- 2 cepe verzi;
- o jumatate de avocado;
- cateva cuburi de branza feta.
Mod de preparare:
Fierbe quinoa conform instructiunilor de pe pachet. Dupa ce quinoa s-a fiert, amestec-o cu uleiul de masline, sucul si coaja rasa de lamaie. Adauga cuburile de mango, fructul de avocado tocat si el cuburi, ceapa verde, porumbul, ardeiul iute, branza si patrunjelul. Rumeneste somonul pe ambele parti intr-o tigaie, apoi taie-l bucati mai mici si amesteca-l cu quinoa.
3. Omleta cu spanac si mozzarella
Ingrediente:
- 2 oua;
- o lingurita ulei de masline;
- o cana de spanac;
- o cana de ciuperci;
- 2 rosii;
- un catel de usturoi;
- o felie de mozzarella;
- o felie de branza telemea;
- sare si piper;
- marar.
Mod de preparare:
Intr-o oala mica, pune spanacul in apa fierbinte, cu putina sare, si lasa-l sa fiarba vreo 2-3 minute. Dupa ce e gata inmuiat, scurge-l si pune-l pe o farfurie. Toaca-l cat de mare iti place. Rumeneste ciupercile cu putin usturoi. Bate ouale, pune-le la prajit in uleiul de masline intr-o tigaie de teflon si pe o parte si pe alta. Dupa ce s-au facut, pune omleta pe farfurie si intinde pe ea spanacul amestecat cu branza data pe razatoare, ciupercile si rosiile tocate marunt, apoi ruleaz-o ca pe o clatita. Consum-o cu paine integrala prajita.
4. Bruschete cu avocado si somon afumat
Ingrediente:
- un avocado copt bine;
- 10 feliute de somon afumat (100 grame);
- 2 linguri de capere;
- ulei masline;
- o lamaie verde;
- 10 felii de paine;
- crema de branza;
- o ceapa mica rosie sau o ceapa verde;
- sare;
- cateva frunze de menta sau patrunjel.
Mod de preparare:
Taie avocado jumatati, scoate miezul si taie-l bucatele mici. Prajeste feliile de paine. Amesteca bucatelele de avocado cu sucul de lamaie, caperele taiate jumatati, o lingurita de ulei de masline, menta si ceapa tocata marunt. Unge feliile de paine cu crema de branza, adauga o felie de somon, apoi amestecul de avocado.
Citeste si 5 idei de pranz sanatos de luat la pachet.
5. Frittata cu cartofi, broccoli si bacon
Ingrediente:
- 500 grame cartofi;
- 3 linguri ulei masline;
- 200 grame bacon;
- o ceapa tocata fin;
- 2 catei de usturoi;
- 100 grame branza telemea;
- o cana de broccoli sau sparanghel;
- 6 oua;
- o legatura patrunjel;
- sare si piper.
Mod de preparare:
Fierbe cartofii, apoi scurge-i de apa si toaca-i bucati mai mici. Incalzeste uleiul intr-o tigaie, rumeneste baconul pentru 3-4 minute, adauga ceapa, usturoiul si mai lasa-le cateva minute. Amesteca baconul cu cartofii, bucatile de sparanghel sau broccoli, adauga ouale batute si branza, sarea si piperul. Pune toata compozitia intr-o tava si las-o la cuptor pentru 15-20 de minute. Orneaz-o cu ceapa verde sau patrunjel.
Pofta buna!
Citeste si Spanac cu oua si branza la cuptor.