5 Moduri in care iti poti incepe ziua cu semintele de chia

Stil culinar 20.11.2018 dietetik
Se spune ca slabirea incepe de dimineata, motiv pentru care nu avem voie sa sarim peste micul dejun, dar din pacate cam toti facem aceasta greseala din diverse motive. Se poate sa nu dispunem de timp suficient sau pur si simplu sa nu putem manca dimineata daca nu ne-am format un obicei in acest sens in trecut si lista de motive poate continua la nesfarsit. Credem si noi ca ar pieri oricui motivatia de a manca dimineata cand stie cate are de facut, iar pentru un mic dejun copios trebuie sa ai in vedere fierberea oualelor sau pregatirea omletei, prajirea carnatilor, decorarea sandvisurilor cu diverse mezeluri si dressing-uri. Toate acestea iau destul de mult timp, iar daca nu ai timp nici seara sa-ti pregatesti micul dejun pentru a doua zi, este clar ca vei trece peste inca o masa importanta din zi.
 
Importanta micului dejun nu consta doar in timpul mai scurt de preparare, ci si in calitatea alimentelor alese pentru a combina alimentele in asa fel incat sa aducem organismului nutrientii necesari. Asta inseamna ca avem nevoie de fibre, proteine din surse vegetale si mai putin din surse animale (doar daca provine din surse sigure si sunt de calitate), vitamine, minerale, antioxidanti si carbohidrati buni. Cu siguranta acesti nutrienti nu se regasesc si in clasicele micuri dejun mult prea grele la stomac si care necesita prea mult timp de pregatire. Acestea fiind spuse ne-am gandit la 5 idei de mic dejun pe baza de seminte de chia asa cum se poate observa:
 
1.Sushi din banane si chia
 
Vei observa ce simplu poti inlocui un sushi asiatic cu unul vegan. Ai neveoie de cate banane doresti pe care sa le tai rondele. Marginile rondelelor se vor trece printr-un bol cu seminte de chia uscate. Poti adauga apoi si putina scortisoara pudra si zeama de lamaie sau lime si te bucuri de un mic dejun energizant.
 
 
 
2.Smoothie la bol din chia si nu la pahar
 
Cu siguranta este vorba de o reteta inedita. Iti trebuie urmatoarele ingrediente:
 
  • 3-4 linguri de seminte de chia
  • Jumatate de cana de lapte de cocos sau migdale sau chiar lapte din seminte de canepa decorticate
  • 4-5 linguri de iaurt grecesc cu putine grasimi sau degresat
  • Zeama de la o lamaie sau lime
  • 1 lingura de scortisoara
  • 1 lingura de fulgi de cocos
  • Felii sau rondele de fructe la alegere
  • 1 lingura de nuci sau granola – pentru decorare
 
Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi iaurtul, laptele, semintele de chia, zeama de lamaie la blender pentru a obtine o pasta relativ moale pe care o vei aseza pe o farfurie nu doarte adanca sau un bol si vei decora cu ingredientele dorite.
 
 
 
3.Salata de icre tartinabila din seminte de chia
 
Sigur iti place si tie salata de icre doar ca la o masa abia iti ajunge o cutie mica cumparata din magazin si trebuie sa fie preparate in conditii 100% igienice ca sa nu fie bacterii. Noi iti propunem o salata din chia pentru ca se prepara rapid si este mult mai sanatoasa si gustoasa. Ai nevoie de 1 cana 3 linguri de iaurt grecesc degresat, jumatate de ceapa rosie faramitata, tot felul de verdeturi precum patrunjel, marar, leustean, ceapa verde, zeama de lamaie, 1 lingura de ulei de masline, 75 de grame de chia, sare si piper si 1 lingura de otet. Se lasa la rece cam 30 de minute ca sa se imbine aromele.
 
 
4.Terci altfel din seminte de chia
 
Ai nevoie de 3-4 linguri de iaurt grecesc degresat sau cu putine grasimi amestecat cu zeama de la o lamaie. Amestecul se va adauga intr-o farfurie nu prea adanca, iar deasupra se vor aseza rondele de banane presarate in chia, iar in mijlocul farfuriei 1-2 linguri de nutella.
 
 
5.Scrob din seminte de chia cu verdeturi
 
Pare imposibil, dar noi am descoperit ca este destul de realizabil Iti trebuie urmatoarele ingrediente:
 
  • 1 ou
  • 2-3 linguri de seminte de chia
  • 1 cana de baby spanac
  • Jumatate de ceapa rosie sau galbena
  • Sare si piper dupa gust
  • 2 linguri de lapte integral

 
Ai nevoie de un bol adanc in care sa adaugi ingredientele si sa amesteci bine. Cand observi ca amestecul devine usor gelatinos adauga-l in tigaie. Vei obtine cel mai sanatos scrob din lume.
 
 
 

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Tags:
semintele de chia
chia
incepi ziua cu chia
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare