Nu te poti abtine sa nu cumperi niste merdenele cand treci pe langa o patiserie? Adori gustul de hamburgeri cu sos de maioneza de la fast-food? Cartofii prajiti ti se par cea mai buna inventie culinara? Nu spui niciodata "nu" unei prajituri cu multa crema si frisca? Acestea sunt semnele cele mai clare ca ti-ai creat niste dependente culinare, iar creierul tau iti tot cere acele alimente creandu-ti pofte pentru ele chiar si atunci cand nu le vezi.
Dependentele culinare nu apar insa din senin. Producatorii de alimente gasesc combinatia perfecta de zahar, sare, grasimi si diverse chimicale, astfel incat sa iubesti respectivul gust si sa ti-l doresti iar si iar. Acest lucru se intampla mai ales cu alimentele procesate (prajituri, dulciuri, produse de patiserie, alimente de tip fast-food, chipsuri, mezeluri, covrigei).
Deoarece alimentele naturale nu contin chimicale, poftele pentru aceste alimente sunt mai putin intense. De cate ori ti s-a intamplat sa poftesti la o budinca de chia sau la o salata verde cu quinoa?
Cum reusesti sa scapi de dependentele de alimente nesanatoase si sa iti educi creierul sa iubeasca mancarea naturala si simpla, fara chimicale si potentiatori de gust?
1. Citeste despre mancarea procesata
Cu cat inveti mai mult despre alimentele nesanatoase si felul in care ele afecteaza sanatatea, cu atat vei fi mai motivata sa mananci mai simplu si mai natural. Cand citesti ca zaharul imbatraneste pielea si predispune la cancer, parca nu iti vine sa mai mananci atat de mult, nu?
2. Nu cumpara produse care contin pe eticheta mai mult de 5 ingrediente
Regula celor 5 ingrediente te va ajuta sa te obisnuiesti sa citesti etichetele de pe produse si sa faci mai usor o selectie a alimentelor pe care le cumperi. Daca un produs are mai mult de 5 ingrediente pe eticheta, pur si simplu nu-l cumpara.
Citeste si 6 alimente care iti alunga buna-dispozitie.
3. Depisteaza alimentele la care poftesti cel mai tare
Ai pofta deseori de chipsuri, cola, hot-dog, parizer si covrigei? Amandinele si ciocolata cu crema de capsuni sunt preferatele tale? Nu le scoate complet din meniu, insa consuma-le in cantitati mult mai mici. Cel mai simplu e sa iti oferi un moment pe saptamana in care sa iti oferi asemenea alimente. O sa constati ca o sa ti le doresti din ce in ce mai rar. Motivul e simplu: cu cat le mananci mai rar, cu atat o sa le poftesti mai rar.
4. Tine mancarea sanatoasa la indemana
Daca umbli in geanta cu niste nuci, seminte, fructe uscate, migdale, morcovi sau fructe proaspete, riscurile sa dai iama in prima patiserie sau cofetarie care iti iese in cale sunt considerabil mult mai mici. Cand ai in geanta un aliment care sa iti potoleasca foamea, vei fi mai atenta la ce cumperi. Un truc eficient care sa te ajute sa incepi sa iubesti mancarea sanatoasa este sa o aranjezi cat mai frumos pe farfurie.
5. Mesteca incet mancarea
Diverse studii au aratat ca persoanele care mananca incet, mananca mai putin. Asadar, data viitoare cand consumi niste dulciuri sau un hamburger, mesteca lent, o sa observi ca senzatia de satietate se instaleaza mai repede. De asemenea, o sa te faca sa constientizezi mai bine faptul ca mananci ceva nesanatos si te vei opri mai repede din mancat.
Sursa foto: dailymail.
Calculator
Planifica-ti meniulIntreaba specialistul
prev
next
Adreseaza o intrebare
-
Dietetik raspunde
Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...
-
Andra Chirnogeanu
Fitness trainer Fitcurves