Multa lume iubeste pateul, dar cel din comert nu este sanatos 100% si slab caloric. Pateul vegetal din comert nu este recomandat nici el, desi multi il consuma in special in perioada postului. Contine grasimi trans nesanatoase care aduc kilograme in plus si multe probleme de sanatate in timp. Cea mai buna solutie este sa-ti prepari acasa propriul humus chiar din legume si verdeturi si vei avea mereu la indemana o mica gustare cand iti trebuie. Trebuie sa stii ca fasolea este o buna alegere daca vrei un pate consistent si gustos si desi nu reprezinta o sursa de carne, afla ca are in compozitie proteine vegetale de cea mai buna calitate care culmea, te ajuta sa inlocuiesti carnea fara probleme sau cel putin sa o consumi mai rar cand este cazul. Un pate de fasole rezista destul de mult in frigider daca este pastrat in borcane inchise bine ermetic, iar gustul este cat se poate de bun. Vei gasi in randurile urmatoare cele mai simple si bune retete de pate de fasole!
1.Pate din fasole alba si legume
Ingrediente:
• 450 grame de fasole alba fiarta sau la conserva care este la fel de sanatoasa (poti alege si o cantitate mai mare in functie de cat pate ai nevoie)
• 1 ceapa mare
• 1 morcov fiert
• 80 ml de ulei
• 3 linguri de ardei gras rosu- faramitat la blender sau la faramitator special
• 2-3 linguri de pasta de rosii
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingurita boia dulce
• 1-2 lingurite de cimbru uscat
• 2-3 linguri de apa rece
• 1 lingura de marar faramitat
• 1 lingura de patrunjel faramitat
Poti alege sa faramitezi fasolea cu o lingura sau un batator special daca vrei o consistenta mai groasa sau poti alege blenderul. Pateul se tine macar o ora in frigider ca sa se intareasca. Legumele se fierb si apoi se calesc inainte de a fi faramitate.
2.Pate din fasole si naut in stil oriental
Ingrediente:
• 2 cani de naut – poti alege sa-l gatesti acasa sau sa-l hidratezi in apa calduta pentru 30 de minute sau sa-l cumperi la conserva – se scurge bine de apa inainte de folosire
• 1 cana de fasole alba
• 5-6 catei de usturoi
• 3 linguri de ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 1 lingurita de piper cayenne sau boia iute
• 1 lingurita de fulgi de chilli sau ardei iute fara samburi
• 200 grame de rosii cherry
• 1 lingurita de cimbru
• 2 linguri de patrunjel faramitat
• 2-3 linguri de apa rece - optional
Toate ingredientele se faramiteaza la blender.
3.Pate din fasole rosie si ardei gras rosu
Ingrediente:
• 3 conserve de fasole rosie sau poti alege sa o gatesti acasa
• 2 ardei grasi rosii – se faramiteaza sau poti alege ardei copti pentru un gust usor de afumat si de dulce
• 1 ceapa rosie medie
• 3-4 catei de usturoi
• 1 ardei iute fara samburi
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 1-2 linguri de zeama de lamaie
• 1 lingurita de boia iute sau dulce
• 5-6 nuci romanesti faramitate – optional
• 2-3 linguri de apa – optional (ca sa obtii textura dorita)
Totul se faramiteaza la blender si se serveste apoi cu ceapa verde sau praz.
4.Pate din fasole neagra si ciuperci
Ingrediente:
• 2 cani sau 2 conserve de fasole neagra
•
1 cana de ciuperci champignon sau pleurotus – poti alege la conserva sau le poti sota acasa la tigaie - vezi
aici idei de a consuma ciupercile
• 1 ceapa galbena mare
• 4-5 catei de usturoi faramitati
• 1 lingurita de turmeric sau curry
• 3 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de zeama de lamaie
• Sare si piper dupa gust
• Putin cimbru sau rozmarin
• 2-3 linguri de otet de mere sau otet balsamic
• 1 ardei iute fara samburi
• Jumatate de ardei gras rosu
• 2-3 linguri apa – optional
Totul se faramiteaza la robotul de bucatarie.
5.Pate din fasole garbanzo si sos tahini
Ingrediente:
• 1 cana de fasole garbanzo la conserva, hidratate in apa 30 de minute sau fierte (poti inlocui cu fasole alba daca nu ai fasole garbanzo)
• Jumatate de cana de sos tahini – cumparat sau preparat acasa din seminte de susan si ulei de masline
• Sare si piper dupa gust
• 2-3 linguri de zeama de lamaie
• 4-5 linguri de ulei de masline
• 1 lingura de turmeric sau curry
• Jumatate de cana mare de apa sau zeama in care a fiert garbanzo
• 5-6 catei de usturoi faramitati
• 1 lingura de paprika – ornare
• Putin patrunjel si marar – decorare la final
Totul se faramiteaza la blender in afara de ingredientele pentru decorare.