5 reguli pentru combinarea corecta a alimentelor

Secrete 17.03.2014 Livia Caled

Desi una dintre cele mai intalnite combinatii prin restaurante este friptura cu paine si cartofi prajiti, aceasta nu este deloc o combinatie prietenoasa cu digestia si favorizeaza ingrasarea. Daca incerci sa mananci sanatos, e bine sa ai in vedere cateva reguli pentru combinarea corecta a alimentelor, astfel incat digestia si silueta ta sa nu aiba de suferit. 

Combinarea incorecta a alimentelor favorizeaza digestia incompleta si, implicit, constipatia, acumularea de toxine in organism si aparitia bolilor digestive.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Care sunt cele mai importante 5 reguli ale combinarii alimentelor?

1. Nu combina proteinele cu alimentele bogate in amidon

Asta inseamna ca langa o friptura sau o omleta e musai sa asezi o garnitura de verdeturi si nu niste paste, cartofi prajiti sau orez. Alimentele bogate in amidon sunt cartofii, orezul, produsele de patiserie, porumbul, covrigii, pastele, ovazul, mazarea, fasolea, lintea, nautul, bananele, morcovii, chipsurile, quinoa. Painea, desi este si ea bogata in amidon, trebuie consumata cu moderatie si nu trebuie sa fie alba. 

2. Combina proteinele cu verdeturi si legume usoare

Cea mai sanatoasa combinatie este o salata verde cu o friptura, digestia va fi completa si foarte usoara. De asemenea, branzeturile, ouale, lintea, fasolea, nautul, preparatele din carne trebuie consumate si ele cu multe verdeturi sau legume usoare (broccoli, spanac, castraveti, ardei, varza, rucola, salata verde, rosii).

3. Consuma alimentele grase sau foarte satioase doar cu salate si legume usoare

Daca mananci paste, cartofi prajiti, fripturi, carne tocata, hamburgeri, mezeluri si alte preparate din carne, unt, smantana, branzeturi grase, omleta, fasole, linte, naut, paste cu fructe de mare, cartofi frantuzesti, placinte cu carne si alte mancaruri bogate caloric, este recomandat sa le combini cu salate si nu cu alte alimente grele. Stomacul tau nu va fi deloc fericit daca ii oferi prea mult de munca.  

Citeste si Ce combinatii alimentare iti accelereaza digestia.

4. Renunta la obiceiul de a lua desertul dupa masa

Incearca sa mananci tot ce este dulce pe stomacul gol, in acest fel vei evita problemele de digestie si ingrasarea. Zaharul, consumat in timpul meselor sau dupa masa, nu face decat sa inhibe secretia de suc gastic si sa ne dea o stare de suprasaturatie dupa fiecare masa.

5. Mananca fructele cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa

O regula de aur a combinarii alimentelor este ca fructele sa fie consumate simple, cu o jumatate de ora inainte de masa sau intre mese, pentru a fi digerate cat mai usor. Deserturile cu fructe luate dupa masa nu sunt deloc o idee buna, ele nu fac decat sa ne ingreuneze digestia, sa creeze balonare, crampe si alte neplaceri.

Citeste si Stiai ca nu mananci cum trebuie?

 

Tags:
combinare corecta alimente
cum combini alimentele
ingrasare
combinatii alimentare
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare