Te-ai gandit deja la meniul pentru masa de Craciun? Vrei sa gatesti mancaruri sanatoase si sofisticate, cu care sa iti impresionezi si cel mai pretentios musafir?
Iata ce iti recomandam:
1. Friptura de vita la cuptor cu sos de vin rosu
Ingrediente:
- o jumatate de kg de muschi de vita;
- 2 pahare de vin rosu;
- 1 lingurita de zahar brun;
- 1 lingurita otet balsamic;
- 2 catei de usturoi;
- 2 cepe;
- cimbru;
- o lingura unt;
- ulei de masline;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Topeste untul intr-o tigaie, apoi adauga ceapa tocata marunt si usturoiul, pana cand incep sa se inmoaie.
Intr-o alta cratita pune carnea de vita taiata bucati sa se rumeneasca pe o parte si pe alta, in uleiul de masline. Adauga si putina apa daca vrei sa se patrunda mai bine si pune capacul. Dupa ce s-a rumenit, scoate-o din tigaie si amestec-o cu usturoiul, untul si ceapa.
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
In tigaia in care au ramas uleiul si apa de la carne, pune un pahar de vin rosu si lasa tot amestecul pe foc pana incepe sa fiarba.
Pune intr-o tava carnea cu usturoiul si ceapa din prima tigaie, adauga pe ele uleiul si vinul din a doua tigaie si celalalt pahar de vin amestecat cu otetul si cu zaharul. Presara si cimbrul peste ele si lasa-le la cuptor cel putin 45 de minute.
Serveste friptura cu o garnitura de cartofi si morcovi fierti.
.jpg)
Citeste si 40 de idei de ornat salatele de sarbatori.
2. Gustari cu somon si rosii cherry
Ingrediente:
- o bagheta;
- crema de branza;
- file de somon;
- rosii cherry;
- masline negre;
- patrunjel;
- lamaie.
Mod de preparare:
Taie bagheta felii rotunde, unge feliile cu crema de branza, aseaza pe fiecare felie cate o bucatica de somon, o jumatate de rosie cherry, patrunjel si masline ca in poza de mai jos. Stropeste gustarile cu suc de lamaie.
Daca nu ai crema de branza, aceste gustari merg foarte bine si cu mozzarella.
3. Garnitura cu orez, fistic si rodie
Ingrediente:
- un pahar de orez;
- o ceasca de fistic prajit, curatat si maruntit;
- 2 linguri ulei de masline;
- sucul de la o jumatate de lamaie;
- semintele de la o jumatate de rodie;
- o ceapa rosie, tocata marunt;
- coaja de lamaie pentru ornat;
- o legatura de patrunjel tocat marunt;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Pune orezul la fiert, cat scrie pe pachet, apoi scurge-l de apa si amesteca-l cu uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul, semintele de rodie, fisticul, ceapa si patrunjelul.
Orneaza salata cu coaja rasa de lamaie. Adauga ulei de masline daca mai este nevoie.
4. Sarmale de curcan
Ingrediente:
- 1 kg de carne tocata curcan,
- 2 capatani de varza murata;
- varza murata marunta;
- o legatura mare de marar;
- aproximativ 10 bete de marar uscate sau proaspete;
- 4-5 lingurite de boia dulce;
- 1 lingurita rasa piper alb macinat;
- 1/4 lingurita piper negru macinat;
- 2-3 cepe de marime medie;
- jumatate de cana de orez;
- o crenguta de cimbru sau/si cimbru macinat;
- 2-3 foi de dafin;
- bulion dupa gust, daca varza nu este destul de acra.
Mod de preparare:
Ceapa se curata se toaca cat mai marunt si se caleste in putin ulei pana se inmoaie. Se amesteca cu carnea. Se mai adauga: boiaua, piperul, marar proaspat (sau congelat) taiat marunt si orezul. Se mai poate adauga si cimbru macinat sau maruntit dar, foarte putin pentru ca are un gust foarte puternic. Mie personal imi place sa il adaug sub forma de crenguta printre sarmale. Dupa ce se amesteca bine compozitia, se fac sarmalele.
Pe fundul oalei in care vor fi fierte, aseaza betele de marar. Deasupra lor aseaza un strat de funze mari de varza (aici poti folosi frunzele prea mari, prea groase, sau rupte.) Astfel sarmalele nu se vor arde. Pe acest pat de bete si frunze cladeste sarmalele, aruncand printre ele, frunze de dafin si crengute de cimbru. Deasupra lor aseaza un strat de varza murata marunta. Peste acest strat, mai aseaza un strat de funze intregi. Cand ai terminat aranjamentul, toarna incet apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vreo doua degete. Pune-le la fiert la foc mic.
Durata de fierbere variaza in functie de cat de repede fierbe varza, insa sigur nu va fi mai putin de o ora si jumatate-doua ore. Nu mai adauga apa chiar daca scade. La final, dupa ce varza, orezul si carnea sunt fierte (gusta-le) poti adauga bulion dupa gust daca e nevoie.
Daca ai folosit varza dulce proaspata, aceasta trebuie oparita in prealabil. Sarmalele se servesc fierbinti cu smantana deasupra!
5. Cheesecake cu fructe de padure
Ingrediente:
- 10 biscuiti digestivi;
- 50 grame de unt;
- 700 grame de crema de branza (poti combina mascarpone cu branza dulce si branza philadelphia);
- 2 linguri faina;
- 175 grame zahar;
- o lingurita extract de vanilie sau 2 plicuri de vanilie;
- 3 oua;
- 150 grame de smantana;
- 300 grame fructe de padure congelate sau proaspete;
- un varf de cutit de sare.
Mod de preparare:
Pentru inceput, incalzeste cuptorul la foc mic. Zdrobeste intr-un robot de bucatarie (sau intr-o punga, cu sucitorul) vreo 10 biscuiti digestivi, cat sa acoperi fundul unei forme de tort cu baza detasabila si diametrul de 20 de centimetri. Amesteca biscuitii cu untul topit, pune compozitia pe baza formei - ca un blat al tortului - si baga acest blat la cuptor 5 minute, dupa care lasa-l sa se raceasca.
Pasul urmator:
Bate cele 700 grame de crema de branza cu faina, zaharul, sarea, 2 oua si un galbenus, extractul de esenta de vanilie si smantana, pana obtii o compozitie omogena.
Adauga in aceasta compozitie 150 de grame de fructe de padure. Daca nu ai fructe de padure, sunt bune si capsunile taiate. Toarna aceasta compozitie in forma de tort cu biscuitii si bag-o la cuptor pentru 40 de minute. Dupa ce s-a racit adauga peste ea restul de fructe de padure. Daca iti plac prajiturile mai insiropate, pune fructele de padure intr-o craticioara cu o lingura de zahar pudra si incalzeste-le pe aragaz pana cand fructele devin zemoase.
Sarbatori fericite si pofta buna!