5 Salate diferite dintr-o singura leguma

Stil culinar 15.02.2018 dietetik
Pare imposibil. Stiu. Asa am zis si eu initial, dar m-am documentat mai bine si am ajuns la concluzia ca este cat se poate de realizabil. Tot ce-ti trebuie este o farama de imaginatie si cateva ingrediente comune care exista in orice bucatarie. Putem face salate dietetice cat mai diverse fara sa ne chinuim cu liste interminabile de ingrediente pe care oricum nu avem timp sa le achizitionam din cauza lipsei de timp. Multe ingrediente comune sunt folosite aproape zilnic in bucatarie, dar problema este ca folosim mereu acel ingredient in 1-2 moduri. Astfel ajungem sa ne plictisim si sa nu le mai utilizam chiar daca sunt plin de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre, pe scurt tot ce cere organismul pentru a functiona corespunzator.
 
Cand vine vorba de slabire sau de mentinere este bine sa ne limitam la putine ingrediente. Nu ar trebui sa depasim 3-4 ingrediente, dar sa avem grija sa realizam combinatii digerabile. Nu este indicat sa combinam alimente care nu se potrivesc ca timpi de fermentatie in stomac. Exemple in acest sens ar fi pestele marinat cu branza si rosii sau muraturi cu branza, etc.
 
Astazi vom vorbi despre sfecla rosie, pentru ca se gaseste peste tot, este accesibila si fiecare gospodina o are in camara ei magica. Sfecla este o comoara pentru organism gratie nutrientilor din compozitie, motiv pentru care este un aliat de nadejde in curile de slabire si in tratarea si prevenirea celor mai comune afectiuni. Pana acum ne-am obisnuit sa facem salata din sfecla cu putin hrean, morcovi si putina varza, dar exista variante la fel de simple la care putin se gandesc. Mai jos vei gasi cele mai interesante idei!
 
 

1.Salata de sfecla rosie tocata in stil georgian

 

Cand vine vorba de aceasta salata deosebita, mirodeniile sunt secretul gustului divin. Salata nu se serveste in stare solida, ci toate ingredientele se toaca si se pregatesc sub forma de bilute de salata. Iata ce ingrediente sa folosesti:
 
  • 500 grame sfecla
  • 100 grame de nuci
  • 1-2 legaturi de patrunjel
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita de sare
  • Jumatate de lingurita de coriandru macinat
  • 1 lingurita de busuioc uscat si tocat
  • 1/3 lingurita de piper negru macinat
  • 2 lingurite de otet natural ( de mere, de vin, etc)
  • Ceapa rosie – pentru decorare si servire
  • Seminte de rodie – optional ( vor da un gust inedit)
 
Sfecla intreaga se prepara timp de 40 de minute la cuptor sau poate fi fiarta.Daca alegi sa o gatesti in tava de copt, ai grija sa pui si nuca macinata. Intre timp avem grija sa taiem marunt si restul ingredientelor. Cand se prepara sfecla si nucile, se lasa la racit si se faramiteaza. La final se amesteca toate ingredientele si se formeaza bilute. Se servesc cu mirodenii, condimente si seminte.
 
 

2.Salata ruseasca de sfecla rosie

 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Este un mix de legume si verdeturi, iar in farfurie vei avea o explozie de culori si arome. Iata ce-ti trebuie:
 
  • 3 sfecle mari
  • 3 cartofi mari
  • 2 morcovi
  • 1 cutie mica de mazare
  • 4 castraveti murati
  • 1 ceapa mica
  • 1 lingurita de mustar Dijon
  • 1-2 linguri de ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
  • Arpagic
  • Otet balsamic sau alt tip 
 
Sfecla se fierbe in coaja sau se coace la cuptor pentru 60-75 de minute. Intr-o oala se fierb legumele pentru 20 de minute. Pasul urmator este sa se taie cuburi fiecare leguma dupa ce s-a racit, mazarea se caleste putin, iar la final se amesteca toate si se adauga sosul. 
 
 

3.Salata de sfecla rosie cu rucola si ananas

 

O salata in care ananasul se imbina perfect cu legumele si verdeturile si este cat se poate de simpla. Sunt doar 3 ingrediente, dar la condimente si ierburi aromatice poti folosi ce doresti. Legumele se taie cuburi, apoi se lasa putin sa se intrepatrunda aromele.
 
 

4.Salata de sfecla rosie cu fasole si susan

 

Sfecla se fierbe sau se gateste la cuptor in functie de timpul de care dispui. Nu vei folosi alte ingrediente decat acestea. Poti folosi ce ulei, condimente si ierburi aromatice doresti. Fasolele pot fi de orice soi ( negre, albe, rosii, chinezesti, etc). Pentru un gust mai interesant poti prepara si un sos light.
 
 

5.Salata de sfecla rosie cu cartofi dulci

 

 

Aparent doua legume care nu au ce cauta impreuna, dar de fapt se intensifica gustul dulce cu ajutorul lor. Iti trebuie urmatoarele ingrediente:
 
  • 3 sfecle medii coapte sau fierte, taiate cuburi
  • 2 cartofi dulci copti si taiati cuburi
  • 1 avocado mediu taiat cuburi
  • Spanac taiat marunt si utilizat crud
 
 
 
Sursa: eatwell.com;

 

Tags:
salate
leguma
salate diferite
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare