Lintea este un aliment care nu are contraindicatii si o poti folosi la orice mancare. Imaginatie sa ai ca posibilitatile sunt nelimitate. Poti prepara humusuri, salate, chiftele, tocanite, sosuri si chiar supe delicioase si light. Chiar avem si de gand sa-ti propunem! Supele sunt oricand o buna alternativa la mancarurile nesanatoase, rezinsta zile bune in frigider, iar cand stii ca nu ai timp sa gatesti sau vrei ceva consistent, lintea nu te lasa balta. Poti inlocui cu succes carnea si afla ca nu exista supa mai delicioasa decat cea de linte. Lintea se gateste precum orezul sau fasolea, doar ca timpul de preparare este mai scurt, gustul si mai bun si te ajuta sa scapi de colesterolul rau si bolile de inima. Contine tot felul de vitamine, minerale, antioxidanti si chiar fibre digestive si proteine vegetale care curata arterele de grasime. Exista insa multe soiuri de linte oe piata si anume rosie, verde, maro, bruna, portocalie si tot asa si difera timpii de gatire mai mult sau mai putin.
1.Supa turceasca din linte
Ingrediente:
• 1 cana de linte rosie
• 1 morcov tocat marunt
• 1 ceapa taiata marunt
• 3-4 catei de usturoi faramitati
• 2-3 rosii mari facute piure
• 3 linguri de ulei de masline
• 1 lingura de chimen
• 1 lingurita de curry sau turmeric
• Jumatate de lingura de boia iute
• Sare si piper dupa gust
Lintea se lasa la inmuiat in apa 1 ora inainte de a fi gatita. Caleste ceapa, usturoiul si piureul de rosii cu tot cu condimente si apoi adauga 2-3 cani de apa si apoi lintea si lasa la fiert 30-40 de minute la foc mediu. Nu uita sa adaugi si morcovii. Este o supa foarte gustoasa si aromata!
2.Supa cremoasa de linte si dovleac sau zucchini
Ingrediente:
- 800 grame miez de dovleac
- o jumatate de lingurita de chimen
- o cana de linte rosie
- 2 cepe
- 4 catei de usturoi
- o jumatate de radacina de telina
- o lingurita de ghimbir tocat marunt
- 3 morcovi
- 2 linguri ulei masline
- sare si piper dupa gust
- busuioc uscat sau proaspat
Caleste ceapa, usturoiul impreuna cu condimentele si adauga si lintea inmuiata ca in pasii anteriori si lasa la fiert jumatate de ora. Faramiteaza la blender toate ingredientele si nu uita sa adaugi si 2-3 cani de apa. Supa se lasa la rece 20 de minute pentru a se inchega cat mai bine.
3.Supa de linte si spanac
Ingrediente:
- 300 grame spanac
- o cana de rosii taiate cuburi
- o jumatate de conserva de rosii cuburi in suc propriu
- ulei
- o cana de linte rosie - vezi aici humusuri din linte care nu ingrasa
- 2 morcovi
- 2 catei de usturoi
- o ceapa
- sare si piper
- pudra chilli (optional)
Caleste in tigaie morcovii, ceapa, usturoiul si condimentele si apoi adauga lintea si apa. Cand aproape fierbe adauga si spanacul si mai lasa la fiert cam 10 minute. Daca vrei, supa aceasta merge si faramitata la blender daca vrei o supa crema consistenta. Pentru un gust acrisor poti adauga zeama de la o lamaie sau lime.
4.Supa de linte si morcovi
Ingrediente:
- o jumatate de kilogram de morcovi
- o cana de linte rosie
- o ceapa
- 2 rosii
- un sfert de radacina de telina
- 2 catei de usturoi
- un ardei iute tocat mic
- 2 linguri ulei
- putin ghimbir taiat mic
- patrunjel
- sare si piper
Caleste ceapa, rosiile faramitate si adauga condimente si apoi adauga si lintea, morcovii si telina si lasa la fiert 25 de minute. Se faramiteaza tot la blender.
5.Supa crema de linte rosie si menta
Ingrediente:
• 500 grame de linte rosie
• 1 cartof mare
• 4-5 catei de usturoi
• 1 ceapa rosie mare
• 1 ardei rosu gras
• 1 morcov
• 1 lingura de curry sau turmeric
• Sare si piper dupa gust
• 2 litri de apa fierbinte
• 2-3 linguri de ulei de masline
• 1 lingura de boia iute sau dulce
• 1 mana de frunze de menta
• Zeama de la o lamaie
Caleste ingredientele de baza ca in pasii dati si adauga lintea la final pentru a fierbe 25 de minute. Cand se raceste supa putin o poti face crema la blender. Nu uita sa adaugi verdeturi si mirodenii.