5 trucuri sa faci tranzitia la o viata sanatoasa

Dupa ce ai mancat toata viata total haotic, fara sa tii cont de ce e sanatos si ce nu, de cata sare mananci sau cate pahare de apa bei, este foarte greu sa devii o persoana disciplinata, care sa duca o viata sanatoasa. Totusi, nu este imposibil sa mananci alimente care sa nu-i dauneze organismului tau sau sa incluzi sportul in viata ta. 

1. Toata familia isi schimba stilul de viata. Daca ai copii mici, ar trebui sa fie o treaba foarte usoara sa ii educi pe cei mici sa manance sanatos. In primul rand, ca mananca ce le dai tu (chiar daca fac nazuri o zi, doua) si, in plus, tu esti un model pentru ei. Ce faci tu, fac si ei si, mai mult de atat, vor sa fie ca tine. Prin urmare, trebuie sa le dai un exemplu bun si sa bei 2 litri de apa pe zi, sa mananci fructe si legume si sa faci sport. 
 
Chiar daca te confrunti cu atitudini de rezistenta la schimbari, nu e totul pierdut. Cauta variante mai sanatoase pentru felurile de mancare preferate ale familiei, strecoara fructe si legume pasate in retetele tale si da-le celor dragi gustari sanatoase. 
 
2. Ai rabdare cu papipele tale gustative, caci au nevoie de 28 de zile sa se obisnuiasca cu altfel de mancare. In plus, nu e un mit ca atat alimentele bogate in grasimi si in sare, cat si cele procesate dau dependenta. Cu cat mananci mai des astfel de alimente, cu atat iti va fi mai pofta de ele. Pentru a face trecerea de la o alimentatie nesanatoasa la una sanatoasa trebuie sa te straduiesti sa mananci corect timp de o luna. 
 
 
3. Fii deschisa la gusturi noi. Am un prieten care mi-a spus: "N-am mancat dovlecei niciodata si nici n-o sa mananc". Bun. Pai si atunci de unde stii ca nu ti-ar placea la nebunie? Incearca tot felul de alimente si de mancaruri sanatoase, chiar daca sunt altfel decat ce ai mancat pana atunci. Astfel, iti obisnuiesti si copilul sa fie deschis la nou. 
 
4. Cere-le ajutorul copiilor atunci cand gatesti. Lasa-i sa te ajute la gatit retete sanatoase si vor fi atat de mandri de ce au realizat incat cu siguranta vor manca tot din farfurie. Desigur, vor fi dispusi sa incerce si retete noi, atat timp cat pun manutele la treaba. 
 
5. Fa pasi mici. Nu te astepta ca peste noapte toata lumea din casa ta sa duca o viata sanatoasa si sa ceara din senin multe fructe si legume sau sa refuze cu incapatanare o pizza. Astfel de schimbari se fac in timp, cu pasi mici. Incepe sa gatesti mai sanatos, sa mancati mai putin in oras si la un moment dat iti vei da seama ca mancati mai multe alimente sanatoase decat nesanatoase. 
Tags:
mancare
sanatoasa
sanatate
vitamine
fructe
legume
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare