6 carbohidrati buni care te ajuta sa slabesti

Secrete 02.04.2014 Livia Caled

Una dintre opiniile gresite despre o dieta este aceea ca trebuie eliminati carbohidratii din alimentatie, deoarece ei sunt responsabili cu ingrasarea. Intr-adevar, carbohidratii ingrasa, insa nu toate tipurile de carbohidrati favorizeaza depunerile de grasime, unii, dimpotriva, ajuta la pierderea kilogramelor in plus. 

Care sunt carbohidratii rai? Toate produsele din faina alba, de la paine alba, croissante, fidea, taitei, paste, covrigei, produse de patiserie pana la pizza si prajituri. Acestea nu sunt deloc nutritive, doar ne umplu stomacul si ne aduc kilograme in plus. Plus de asta, se digera greu si incetinesc metabolismul.

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

Care sunt carbohidratii buni? Cerealele integrale, painea integrala, pastele integrale, fructele, legumele, orezul brun, fasolea, lintea, nautul, cartofii etc. Acestea sunt pline de vitamine si minerale care ne dau energia de care avem nevoie. Asadar, cand iti prepari ceva de mancare, ai grija sa alegi numai carbohidratii buni. 

De ce e recomandat sa consumam carbohidrati buni in dieta?

- dau rapid o senzatie de satietate;

- accelereaza metabolismul;

- combat constipatia;

- imbunatatesc digestia;

- aduc nutrienti importanti organismului.

Pentru o dieta echilibrata, fara riscul de ingrasare, este recomandat ca din toate alimentele pe care le consumi, 30% sa fie carbohidrati.

Citeste si 5 gustari care iti accelereaza metabolismul.

Care sunt carbohidratii buni care dau rapid o stare de satietate si te ajuta sa slabesti?

1. Fasolea uscata

Este plina cu proteine si fibre, care reusesc sa tina foamea departe pentru multe ore. Ca sa iti faci o idee, fasolea este la fel de bogata in proteine precum carnea de pui, pestele sau ouale. Incearca sa consumi salate cu fasole si sa eviti combinatiile alimentare nefericite care ti-ar aduce kilograme in plus. De exemplu, renunta la fasolea cu ciolan afumat, dar si la mancarurile grase de fasole. Intr-o cura de slabire, este recomandat sa consumi o ceasca de fasole fiarta pe zi.

2. Lintea

Deoarece nu contine grasimi si este bogata in carbohidrati si proteine, lintea este un aliment excelent pentru curele de slabire. Ea ofera o senzatie de satietate pentru mult timp si nu favorizeaza in niciun fel depunerea grasimii. Nutritionistii recomanda persoanelor care vor sa slabeasca sa consume cat mai multe salate si supe cu linte pentru accelerarea metabolismului si pentru evitarea constipatiei. O cescuta de linte fiarta adaugata intr-o salata de legume iti va da energie pentru toata ziua si te va proteja de tentatia de a consuma dulciuri sau tot felul de gustari care ingrasa. 

3. Mazarea

Mazarea este bogata in carbohidrati, ceea ce o face sa fie respinsa de persoanele care tin cura de slabire, insa pe nedrept, deoarece ea este saraca in calorii si este foarte energizanta. Nu mai putin de sapte vitamine si sapte minerale intra in compozitia unui bob de mazare. Vitaminele sunt K (51% din necesarul zilnic al organismului, la o portie de 150 de grame), C (31%), B1, A, B2, B3, B6. Mineralele sunt manganul, magneziul, cuprul, fierul, fosforul, zincul, potasiul. Pe langa acestea mazarea mai este compusa si din acid folic, fibre si proteine. Ea ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

4. Ovazul

Mai multe studii au aratat ca ovazul este una dintre cele mai eficiente tipuri de cereale cand vine vorba de slabire. Ovazul reprezinta o sursa excelenta de proteine, grasimi sanatoase polinesaturate, vitamine B, calciu si magneziu. Fulgii de ovaz consumati dimineata ajuta la prevenirea constipatiei si reduc colesterolul. De asemenea, sporesc nivelul de energie din organism. Cum trebuie consumat ovazul in cura de slabire? La micul dejun, cu lapte simplu, iaurt sau lapte de soia. Nu trebuie sa te sperii de numarul de calorii din ovaz, 350 la 100 de grame. Este important sa ii consumi in cantitati mici si in combinatiile potrivite.

5. Orezul brun

Orezul brun este un orez nerafinat, care si-a pastrat toti nutrientii, de aceea este mult mai sanatos. Consumat regulat, el ajuta la detoxifierea organismului si in procesul de slabire. O cana de orez brun de 150 de grame are 228 calorii. Deoarece este un aliment satios, el este foarte eficient cand vine vorba de curele de slabire. Adauga-l in supe sau consuma-l in cantitati mici la fiecare masa si o sa ai mereu o digestie buna.

6. Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt bogate in fibre, proteine, vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos. Ea este recomandata femeilor care incearca sa-si recapete silueta dupa nastere. Mai multe studii au aratat ca persoanele care consuma cel putin trei portii de cereale integrale pe zi (o portie reprezentand o felie de paine integrala sau 50 de grame de cereale) si reduc la minimum cerealele rafinate si painea alba, au cu cel putin 20% mai putina grasime abdominala decat cei care nu respecta aceasta regula.

Care sunt regulile de care sa tii cont intr-o cura de slabire?

- Consuma numai carbohidrati buni.

- Evita dulciurile si, in general, zaharul.

- Nu depasi 1500 de calorii pe zi.

- Bea multa apa.

Citeste si Cu dieta Oshawa slabesti 7 kilograme in 10 zile.

 

 

Tags:
carbohidrati buni
slabire
alimente satioase
carbohidrati buni slabit
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Aboneaza-te la RSS
1 Comentarii
  • Just4You
    1. Just4You 12.01.2015 15:48

    Nu depasi 1500 de calorii pe zi.- pai eu care muncesc si fac sport la 1500calorii cred ca mor O.o depinde de persoane si ar fi mai bine spus sa nu consumi mai putin de 1500calorii O femeie consuma in jur de 1500-2000 calorii Un barbat consuma in jur de 2000-2500 calorii Oricum caloriile trebuiesc calculate si in baza la ceea ce faci (sport munca sau nu faci nimic )

Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare