6 greseli de igiena pe care probabil le faci cand gatesti

Daca suferi de o indigestie sau de o toxiinfectie alimentara, s-ar putea sa nu fie de vina macelarul sau vanzatorul din piata.

Chiar daca el a transportat si a pastrat alimentele in conditii de maxima siguranta, este posibil sa fi facut chiar tu acasa vreo greseala, fara sa-ti fi dat seama, care sa-ti fi facut apoi rau. Exemplificam mai jos si speram ca nu (mai) faci asa ceva. 

Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!

1. Lasi salata afara pana cand gratarul este gata 
 
S-ar putea sa te plictisesti cat timp astepti sa se fac gratarul si sa te apuci de facut salata. Insa, atunci cand o termini, nu o lasa afara pentru mai mult de o ora pentru ca este o invitatie pentru bacterii sa se dezvolte. Dupa ce ai tinut salata afara o vreme, n-o mai baga in frigider pentru ca oricum nu mai e buna de mancat. 
 
2. Folosesti acelasi tocator pentru taierea legumelor, dar si a bucatilor de carne cruda
 
Ai nevoie de doua tocatoare diferite: unul pentru carnea cruda si altul pentru legume. Aceasta masura este necesara pentru a reduce riscul de contaminare incrucisata. 
 
3. Clatesti carnea inainte sa o gatesti 
 
Ai putea crede ca faci ceva bun atunci cand clatesti carnea, dar de fapt iti transformi bucataria intr-un mediu foarte periculos pentru ca stropii de apa care sar imprastie bacteriile peste tot. Acest pas nu este necesar pentru ca oricum prin gatire se distrug toti microbii. 
 
 
4. Nu speli buretele de vase
 
Poate ca nu te-ai gandi ca obiectul cu care speli vasele ar putea avea nevoie sa fie curatat, dar particulele de mancare ce patrund in burete se dezvolta, fiind foarte usor de transmis pe alte vase. Spala buretele o data pe zi in masina de spalat sau baga-l in cuptorul cu microunde pentru 1 minut. Cand sesisezi un miros ciudat, este timpul sa-l inlocuiesti.
 
5. Cumperi salata ambalata 
 
E foarte simplu sa nu-ti mai bati capul cu spalatul frunzelor de salata, dar poate nu stii ca salata ambalata reprezinta un risc foarte mare de a contine patogeni precum E. coli sau chiar Salmonella, din cauza ca este deja spalata si poate contine picaturi de apa. 
 
6. Folosesti aceeasi farfurie si aceleasi ustensile pentru a duce carnea la si de la gratar 
 
Ar trebui sa folosesti  farfurii si ustensile diferite pentru carnea cruda si cea facuta pentru a nu se realiza acea contaminare incrucisata de care am scris mai sus. 
Tags:
gratar
igiena
gatit
bucatarie
salata
carne
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare