6 greseli pe care le faci cand iti prepari o salata

Ai decis ca azi sa mananci in oras o salata, ceea ce este laudabil. Insa daca faci greselile de mai jos, mai bine ti-ai comanda o pizza cu blat subtire si crocant. Sincer.  

1. Adaugi elemente crocante pe post de bombe calorice 
 
Fie ca este vorba despre tortilla, chipsuri, crutoane sau wonton, continutul caloric creste imediat. O mana din oricare aceste elemente crocante adauga cel putin 120 de calorii salatei tale. Si, pentru ca iti aduc putine beneficii din punct de vedere nutritiv, n-o sa te simti cu mult mai satul. 
 
Daca vrei neaparat sa adaugi ceva care sa-ti crontane intre dinti, alege fistic sau nuci crude. Daca adaugi o cantitate mica, te vei bucura de un plus de grasimi sanatoase, proteine si fibre si te vei simti satul un timp mai indelungat. 
 
 
 
2. Fructele sunt bomboanele tale 
 
Daca vrei sa-i dai un gust deosebit si putin dulceag salatei tale, fereste-te de fructele uscate. Acestea, chiar daca este vorba despre stafide, meriosoare sau caise, adauga cel putin 100 de calorii la un sfert de ceasca. In schimb, de exemplu, un sfert de cana de struguri fara samburi inseamna numai 16. Asadar, alege oricand fructele proaspete, cum ar fi felii de mar, portocala sau ce-ti mai place tie, pentru a adauga un pic de dulceata in salata. 
 
3. Alegi gresit proteinele 
 
Pui crocant, creveti de nuca de cocos, tofu pane, bucatele de bacon sau orice proteine marinate in sos (chiar si cele care par sanatoase) sunt pline de calorii. Cand vine vorba despre proteine, alege-le pe cele de baza: creveti la gratar, somon, ton la conserva, tofu aburit, ou fiert sau pui la rotisor. Cantitatea de proteine pe care o adaugi in salata trebuie sa fie de marimea palmei tale. 
 
 
4. Esti debusolat cand vine vorba despre legume 
 
De obicei in salata pui ce legume nimeresti, ca doar despre asta este o salata de fapt, nu? Baza din salata ta ar trebui sa fie compusa din legume non-amidonoase, cum ar fi salata verde, spanac, varza si legume crucifere, cum ar fi conopida, varza de Bruxelles, broccoli. In plus, adauga vinete, ciuperci, ardei, rosii, castraveti, telina, mazare, anghinare, fenicul si sparanghel.
 
Urmatorul pas pentru a obtine o salata satioasa este sa alegi maxim doua portii din categoria alimentelor cu amidon: cartofi, porumb sau cartofi dulci si unul de la categoria legume sau cereale, cum ar fi fasole, linte, naut, quinoa, orez brun sau o felie de paine integrala.
 
5. Exagerezi cu lactatele
 
Pentru ca branza este in salata, si nu peste pizza, nu inseamna ca nu ingrasa. Acelasi lucru este valabil si pentru alimentele ce contin grasimi sanatoase, cum ar fi avocado sau nuci. Branza din salata (de preferat de capra sau feta) trebuie sa cantareasca 28 de grame si doar 1/8 dintr-un avocado. 
 
6. O dai in bara cu dressingul 
 
Daca pana acum crezi ca ai respectat toate regulile, ai grija sa nu o dai in bara la final cand iti stropesti salata cu generozitate cu un dressing ce contine 200 sau chiar 300 de calorii. Tine minte cateva reguli de aur: ramai la un dressing fara calorii format din zeama de lamaie, sare si piper sau daca vrei neaparat sa adaugi si ulei (de masline sau orice tip), limiteaza-te la o lingura.

Ce nu stiai despre salata din farfuria ta.
 
Foto: Hepta
Tags:
salata
pizza
dressing
calorii
ingrasa
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare