Chiar daca congelatorul este foarte util si foarte usor de folosit, nu poti pur si simplu sa arunci chestii in el. Exista cateva greseli pe care poate le faci, dar care afecteaza sanatatea alimentelor pe care le mananci.
1. Setezi temperatura prea mare
Temperatura ideala pentru a pastra alimente congelate pentru mai mult timp este de zero grade sau chiar mai mica. Cu cat temperatura este mai mica, cu atat alimentele se vor pastra proaspete mai mult timp.
2. Ai congelatorul mai mult gol
Un congelator plin pastreaza mai bine temperatura mica. Atunci cand deschizi usa, alimentele inghetate vor tine inauntru frigul, iar congelatorul trebuie sa munceasca mai putin pentru a raci spatiul gol. Dar nici nu-l umple pana la refuz, caci aerul are nevoie de circule.
3. Uiti in congelator mancarea pentru prea mult timp
Alimentele lasate in congelator pentru prea mult timp isi pierd gustul si isi schimba textura, deci ai putea sa scrii date pe pachete, iar cele mai vechi sa fie mereu in fata pentru a le consuma primele.
4. Congelezi alimentele sub forma unui mare bulgare
Ca sa nu se intample asta, baga intai la congelator capsunile sau alte fructe, hamburgeri sau prajituri pe o foaie de copt si atunci cand ingheata, rastoarna-le pe o foaie ce copt. Astfel nu vor ingheta impreuna, sub forma unui mare bulgare.
5. Trece prea mult timp pana sa congelezi alimentele
Congelatorul iti va pastra mancarea in starea in care este, dar nu o va face mai proaspata. Alimentele trebuie congelate imediat, pentru a le scoate exact in aceeasi stare.
6. Lasi usa deschisa la congelator cand se opreste curentul
Cand se opreste curentul, pastreaza usa inchisa pentru a mentine alimentele inghetate cat mai mult timp posibil. Daca lasi usa deschisa, totul se va dezgheta si tu va trebui sa gatesti imediat alimentele pentru a nu se strica.