6 legume care sunt mai nutritive gatite decat crude

Sunt legumele crude mai nutritive decat cele gatite? Depinde pe cine intrebi. Daca intrebi raw-veganii, acestia iti vor raspunde ca alimentele crude isi pastreaza toate proprietatile, iar prin fierbere se pierd toate vitaminele si mineralele. Intr-adevar, fierberea indelungata distruge multe proprietati ale alimentelor, insa, daca le preparam mai putin, acestea isi vor mentine in continuare nutrientii nealterati.
 
Iata mai jos 6 legume care sunt mai nutritive daca sunt gatite:
 
1. Morcovii
 
Cu totii stim ca morcovii sunt buni pentru sanatatea ochilor deoarece contin beta-caroten, acea proprietate care ii face portocalii. Beta-carotenul se transforma in organism in vitamina A, esentiala pentru sistemul imunitar, o piele sanatoasa si, dupa cum spuneam, pentru vedere. Un studiu realizat in 2002 a aratat ca beta-carotenul din morcovii gatiti este mult mai usor de absorbit de catre organism fata de cel din morcovii cruzi.
 
2. Rosiile
 
Daca mananci doar rosii crude, atunci primesti doar 4% din antioxidantul numit licopen, pe care aceste alimente il au de oferit. Conform unor cercetari publicate in International Journal of Food Science and Nutrition, licopenul din rosiile crude este absorbit mai greu de organism, spre deosebire de licopenul din rosiile gatite care se absoarbe mult mai usor.

3. Spanacul
 
In general, frunzele de culoarea verde inchis contin folati, adica vitamine de tip B esentiale pentru cresterea si reproducerea celulelor. Cand gatim spanacul la aburi, nivelul de folati ramane la fel. Avantajul pe care ni-l aduce spanacul gatit este ca devine mai bun la gust si il consumam in cantitati mai mari decat pe cel crud, deci, consumam mai multi folati.
 
4. Sparanghelul
 
Sparanghelul este bogat in vitaminele A, C si E, dar si in folati, substante cu puternice proprietati antioxidante, esentiale pentru sanatatea celulelor. Prin gatire, nutrientii din asparagus sunt mai usor de absorbit de catre organism.
 

5. Ceapa
 
Desi ceapa calita si-a castigat reputatia de aliment nesanatos, daca este fiarta sau calita doar putin ea este chiar mai sanatoasa decat cea cruda. Continutul de flavonoide din ceapa cresc atunci cand este preparata termic. 
 
6. Dovleacul
 
Desi nimeni nu consuma dovleac crud, este bine de stiut ca el are mai multe proprietati pentru sanatate atunci cand este preparat. Ca si morcovul, dovleacul contine beta-caroten, care este mult mai usor de absorbit de organism daca este consumat preparat la cuptor sau fiert. 
 
Nutritionistii recomanda ca prepararea termica a legumelor sa fie facuta la aburi sau prin fierbere scurta. Prin fierberea indelungata, legumele isi pierd proprietatile esentiale pentru organism. De asemenea, nutrientii din legume se pastreaza mai bine daca legumele sunt gatite intregi si se absorb mai repede in organism daca sunt gatite cu putin ulei. 
 
 
 
Tags:
legume
fierte
crude
alimente
fierbere
nutrienti
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare