Ficatul gras este o boala destul de comuna in zilele noastre, dar asta nu inseamna ca nu poate fi tinuta sub control. Nu este greu sa-ti dai seama daca te confrunti si tu cu ficatul gras. Este de ajuns sa observi daca te simti mereu obosit si daca ai dureri in partea dreapta a abdomenului. Realitatea este ca doar medicul iti poate pune un diagnostic, dar este bine sa mergi la un control imediat cum observi semnele mentionate. Afectiunea mai poarta numele si de “steatoza hepatica”.
De indata ce afli ca ai ficatul gras, trebuie sa constientizezi ca ai nevoie sa faci niste schimbari in ceea ce priveste regimul alimentar, dar si in stilul de trai. Ideal este sa avem 3 mese principale pe zi, dar din pacate, cele mai multe persoane nu au timp sa le respecte, iar pentru ei cina devine cea mai importanta masa. Este stiut faptul ca daca suferi de ficat gras nu au voie sa mananci cu 3-4 ore inainte de culcare, iar daca o faci trebuie sa ai mare grija. Noi iti propunem cele mai potrivite mancaruri bune de consumat in orice moment al zilei:
1.Quesadillas cu spanac
Spanacul este foarte recomandat pentru cei cu ficatul gras. Pentru aceasta reteta ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 3-4 tortillas sau pite mici
- 1-2 cani de spanac
- 1 rosie medie
- 1-2 legaturi de ceapa verde
- 3-4 linguri de fasole neagra sau rosie
- 1 lingura de chimen
- Zeama de la o lamaie
- Jumatate de lingura praf de usturoi
- 2-3 linguri de branza cu putine grasimi la alegere – o faramitezi
- 2-3 legaturi de patrunjel
Spanacul se caleste in putin ulei de masline impreuna cu ceapa verde, fasolea si condimentele. La final poti umple pitele, se adauga branza si bucatile de rosii si se stropeste cu zeama de lamaie.
2.Salata greceasca
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Buna de mancat in orice anotimp, dar mai ales in sezonul cald. Mancarurile mediteraneene aduc numai beneficii pentru sanatate. Iata ingredientele necesare:
- 1 castravete mare
- 2 rosii medii
- 1-2 cani de frunze de salata
- 1 ceapa rosie taiata marunt sau praz
- 7-8 masline kalamata
- 1-2 linguri de ulei de masline
- 3-4 linguri de branza Feta faramitata
- Jumatate de lingura de piper negru
- Zeama de la o lamaie
3.Salata fresh din varza de Bruxelles
La aceasta reteta nu este necesar sa gatim la abur varza de Bruxelles. Ingredientele necesare sunt:
- 1 kg de varza de Bruxelles (15-16 bucati)
- 4-5 morcovi medii
- 2 linguri de susan
- 2-3 linguri de migdale
- 1 linfura de coriandru
- 2-3 legaturi de ceapa verde
- 1-2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de miere de albine
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingura de sare de mare
Varza de Bruxelles se curata si se taie bine, apoi se marunteste impreuna cu toate ingredientele.
4.Pilaf din quinoa cu anghinare
Nu sunt atat de populare la noi anghinarele sunt sunt foarte recomandate pentru ficatul gras. Ingredientele pentru aceasta reteta sunt urmatoarele:
- Jumatate de cana de seminte de quinoa – care se fierb
- 4 anghinare mari – se gatesc la aburi
- 1 cana de patrunjel proaspat
- 2-3 frunze de salata
- 1 ardei gras verde
- 1-2 linguri de ulei de masline
- Piper negru 1 lingura
- Zeama de la un lime sau o lamaie
Desi anghinarele au un aspect deosebit, ele se gatesc destul de usor. Se taie frunzele care se prezinta ca niste solzisori, dupa care se fierb normal in apa cu sare. La final ingredientele se amesteca bine intr-un bol ca sa se intrepatrunda bine aromele.
5.Broccoli pane
Un mod cat se poate de simplu si inedit de a consuma broccolii. Ingredientele necesare sunt:
- 1 capatana mare de broccoli sau 6-8 bucati mici
- 1 punga de pesmet
- 1 ou
- Cateva linguri de faina
- 1-2 linguri de parmezan
Broccolii se dau prin faina, galbenus si pesmet dupa care se pun in tava la cuptor cu 1-2 linguri de ulei de masline. Se lasa pana observi ca se rumenesc bine. Ii poti servi la final cu
sos tzatziki.
6.Humus cu tortillas
Humusul este printre cele mai hranitoare mancaruri pentru ficat. Pentru reteta ai nevoie de:
- 1-2 cani de naut
- Pasta de susan sau tahini
- 3-4 catei de usturoi
- 2-3 legaturi de patrunjel sau spanac
- 1-2 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de piper negru
- 3-4 tortillas sau pite mici din paine integrala

Nautul se fierbe si apoi se pune in blender impreuna cu toate ingredientele pana se formeaza o pasta omogena. Ai nevoie de un blender puternic.