Pesticidele reprezinta o mare problema in societatea actuala. Cu greu mai gasim alimente care sa nu contina o cantitate oarecare. In cazul in care te-ai gandit sa eviti produsele din import si sa te axezi mai mult pe cele locale pe motiv ca nu sunt stropite cu pesticide, nu este nici asta o garantie. Chiar si agricultorii nostri folosesc unele pesticide si invoca motive precum existenta daunatorilor sau dezvoltarea viguroasa a produselor.
Intr-adevar, mai exista si agricultori care tin neaparat sa produca legume, fructe si verdeturi curate si bio 100%, dar procentul lor este destul de mic pe piata si de multe ori cand avem nevoie sa cumparam, nu exista la indemana astfel de persoane. Evident, cea mai simpla si sigura metoda ca sa ne ferim de pesticide este sa avem propria productie in gradina personala sau mici rasaduri pe balcon si sa le ingrijim cat mai natural. Din pacate, nu toti avem posibilitatea sa ne bucuram de propriile produse, astfel ca sunt necesare alte variante.
Daca te hotarasti si ai posibilitatea sa-ti obtii propriile legume, verdeturi si fructe, te sfatuim ca in loc de pesticide sa utilizezi ingrasamant natural de la animale (fecale uscate de cal sau vaca, de regula), planteaza langa legume si verdeturi menta, busuioc sau alte plante puternic aromatizate pentur ca vor tine la distanta daunatorii, pune fan de jur imprejurul legumelor mai sensibile ca sa nu creasca buruieni daunatoare. Legumele pot respira prin fan pe cand buruienile nu. Mai exista multe alte variante sanatoase daca te interesezi.
In cazul in care nu ai posibilitati sa-ti produci propriile legume si fructe este clar ca este necesar sa le cumperi din supermarketuri, piete sau oameni de incredere de la tara. Evident, comerciantii nu-ti vor spune adevarul daca produsele sunt sau nu stropite cu pesticide, dar este datoria ta sa le speli cu grija acasa. Tine cont ca doar simpla clatire cu apa nu este de ajuns. Noi iti sugeram si alte variante ca sa elimini 100% pesticidele:
1.Otet
Iata o metoda foarte eficienta care nu ajuta doar la eliminarea totala a pesticidelor ci si a bacteriilor si fungilor. Este necesar doar sa inmoi legumele, fructele si verdeturile intr-un bol suficient de adanc sau lighean si sa le lasi pentru 30-60 de secunde. In plus, otetul te ajuta sa prelungesti putin prospetimea produselor. Dupa inmuiere spala bine cu apa rece si sterge-le cu un prosop dur. Nici macar nu conteaza tipul de otet! Otet sa fie! Daca nu ai otet foloseste intre timp zeama de la o lamaie cu apa rece. Este la fel de acida precum otetul.
Nu te feri de otet doar pentru ca are miros pregnant. Pana la urma produsele se spala bine cu apa si oricum la salate si diverse mancaruri folosesti otet cu siguranta. Pana la urma otetul are cel putin
40 de moduri de utilizare.
2.Sare
Esti pe dietetik.ro, locul in care afli cum sa traiesti sanatos si ce diete ti se potrivesc!
Pentru cei care nu suporta mirosul de otet exista si varianta inmuierii legumelor si fructelor in apa cu sare. Ai nevoie de un bol adanc in care sa pui apa calda si 2 linguri mari de sare indiferent de tip. Lasa la inmuiat 30-60 de secunde, apoi clateste cu apa rece si sterge produsele bine in prosop. Aceasta metoda nu este valabila si pentru fructele foarte sensibile cum sunt afinele sau alte fructe de padure.
3.Solutie bio preparata acasa
Daca vrei cea mai sigura metoda de curatare iti poti prepara acasa o solutie doar din ingrediente la indemana. Iti trebuie 1 pahar cu apa rece, 1 lingura de zeama de lamaie, 2 linguri de otet alb si un recipient tip spray ca sa poti stropi usor alimentele. Agita solutia inainte de utilizare, stropeste alimentele si las-o sa actioneze pentru 30 de secunde, apoi clateste cu apa rece.
4.Curatarea alimentelor de coaja
Daca nu vrei sa te complici cu solutii bio, curata alimentele de coaja. Nu este valabil si pentru cele cu coaja subtire. Din pacate, multi nutrienti se gasesc si in coaja alimentelor si ar fi pacat sa-i pierdem, dar este o solutie la care putem apela uneori.
5.Apa rece si scrub
Produsele se spala bine pentru 30 de secunde cu apa rece si se freaca bine intr-un prosop. Nu se elimina chiar toate pesticidele, dar este o metoda buna cand suntem pe fuga.
6.Bicarbonat de sodiu
Se inmoaie produsele pentru 30-60 de secunde intr-un vas cu apa calduta si se clatesc cu apa rece. Este o metoda eficienta 100%.