6 mituri despre batranete pe care sa nu le mai crezi

Experiente 23.03.2017 Livia Caled
In mintea multor persoane, batranetea vine la pachet cu o sanatate precara, schimbarea starii psihice, marginalizarea sociala si multe zile de plictiseala. Insa, aceasta nu este regula generala a batranetii: stiai ca persoanele care fac sport, calatoresc, se imbraca vesel si colorat, se mentin mai multi ani tinere si sanatoase?
 
Care sunt cele mai intalnite mituri despre batranete pe care sa incetezi sa le mai crezi?
 
1. Batranetea inseamna dementa si Alzheimer
 
Riscul de a dezvolta Alzheimer sau dementa la batranete poate fi redus chiar si la persoanele predispuse genetic la aceste boli printr-un stil de viata sanatos (evitarea stresului, miscarea, alimentatia sanatoasa, cititul, jocurile care presupun activitatea intelectuala, socializarea). Potrivit unor studii, persoanele care fac exercitii fizice de doua ori pe zi reduc riscul de a face Alzheimer la jumatate. De asemenea, persoanele care citesc si au activitati intelectuale stimuleaza mai multe regiuni din creier, isi mentin o activitate neuronala constanta si au o circulatie a sangelui crescuta in zona creierului. 

2. Daca nu faci exercitii pana la 40 de ani, este cam tarziu sa te mai apuci
 
Nu este niciodata prea tarziu sa te apuci de sport. Intr-un studiu la care au participat barbati si femei cu varsta medie de 85 de ani si care au facut exercitii cu greutati pe o perioada de 10 saptamani, s-a aratat ca masa lor musculara a crescut cu 113 procente. Alte lucruri importante care s-au mai intamplat: li s-a imbunatatit postura corpului, le-a crescut abilitatea de miscare, iar starea psihica a cunoscut si ea o imbunatatire evidenta. 
 
 
3. Viata sexuala se sfarseste la batranete
 
Un sondaj la care au participat peste 3000 de persoane cu varstele cuprinse intre 57 si 85 de ani a aratat ca mentinerea unei vieti sexuale active tine mai degraba de sanatatea celor doi parteneri decat de varsta. Daca unul dintre parteneri este bolnav, atunci viata sexuala este intr-adevar inexistenta. Insa, daca cei doi parteneri au grija constant de sanatatea lor, viata lor sexuala poate continua ca si inainte. Femeile participante la sondaj care au spus despre sanatatea lor ca este buna sau foarte buna, s-au aratat cu 79 procente mai interesate de o viata sexuala fata de cele care si-au catalogat sanatatea drept precara.
 
4. Imbatranirea inseamna depresie si marginalizare
 
Felul in care te raportezi la batranete este si felul in care o sa te simti atunci. Daca batranetea ti se pare deprimanta, atunci o sa treci prin depresii cand o sa ajungi la varsta respectiva. Batranetea este o etapa fireasca in evolutia fiecarui individ, asadar profita de ea si distreaza-te. Studiile au aratat ca batranii care se simt deprimati si marginalizati sunt mai predispusi la problemele de memorie si invatare, dar si la Parkinson, probleme cu inima si pneumonie.
 
 
5. Artrita este inevitabila la batranete
 
Intr-adevar, artrita este o boala des intalnita care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta. Cu toate astea, nu e musai sa o ai la batranete. Incearca sa mananci sanatos, sa iti mentii greutatea normala si sa slabesti daca te-ai ingrasat, poarta pantofi comozi, alearga, iesi la plimbare, fa miscare.
 
6. Nu prea ai cum sa te mai distrezi la batranete
 
Batranetea nu trebuie sa insemne stat pe canapea cu ochii in televizor sau vorbind la telefon cu vecinele, ci excursii in natura, plimbari, calatorii, citit, socializare cu persoane de diferite varste. Stiai ca daca iti faci prieteni mai tineri decat tine te ajuta sa te simti mai multa vreme tanar? De asemenea, nu uita, poti dansa si la batranete, te poti inscrie la cursuri de pictura, poti invata o limba straina si te poti apuca de schiat. 

 
 
Tags:
imbatranire
batranete
mituri
boli batranete
stare psihica batranete
depresie batranete
Bookmark and Share
[del.icio.us] [Digg] [StumbleUpon] [Twitter]

Articole similare
Lasa un comentariu
 
codul de validare

Calculator
cm
kg
ani
   
Planifica-ti meniul
Intreaba specialistul
  • Dietetik raspunde, Dietetik raspunde

    Redactorii Dietetik.ro isi pun la bataie experienta si cunostintele acumulate. Adresati aici intrebarile...

  • Andra Chirnogeanu, Fitness trainer Fitcurves Andra Chirnogeanu
    Fitness trainer Fitcurves

Adreseaza o intrebare